En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
7 Haziran 2016

İşsizlik parası alana hastane kapısı açık



İşsizlik parası alana hastane kapısı açık

Milliyet

İşsiz kalanların gelir kaybını belli ölçüde telafi etmek amacıyla yürürlüğe konan ‘işsizlik sigortası’nın bir faydası da sağlık hizmetinin devam etmesi. İşsiz kalan kişi bu dönemde de sağlık hizmeti alabiliyor

 

İşsizlik sigortası, işsiz kalınan dönemde gelir kaybının önlenmesi için kurulmuş bir sigorta kolu. Hayata geçtiğinde ‘bir rüyanın gerçekleşmesi’ olarak yorumlanan işsizlik sigortası, işsizlik maaşı verilmesi dışında da fayda sağlıyor. Bunlardan en önemlisi sağlıktan yararlanma hakkı.

 

İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için gerekli ilk şart, kendi isteği dışında işsiz kalmak. Yani istifa edenler işsizlik sigortasından maaş alamaz. Bunun dışındaki nedenlerle işten ayrılanların işsizlik maaşı alıp alamayacakları, işten çıkış nedenlerine bağlı. Örneğin askerlik nedeniyle işten ayrılan bir kişi işsizlik maaşı alabilir. Ancak 15 yıl, 3.600 gün şartını doldurup kıdem tazminatını alarak işten ayrılan bir kişi işsizlik maaşı alamaz.

 

En fazla 10 ay geçerli

İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için işten çıkış nedeninin kanuna uygun olmasının yanında, işsiz kalan kişinin belirli bir süre prim de ödemiş olması gerekir. İlk kez işgücü piyasasına girecek olan yeni mezunlar, iş aradıkları süre içerisinde işsizlik maaşı alamaz. Son 120 günü kesintisiz olmak üzere, son 3 yılda en az 20 ay prim ödemiş kişiler işsizlik sigortasından maaş alabilir.

 

Son 3 yıl içerisinde 20 ay prim ödeyen 6 ay, 30 ay prim ödeyen 8 ay, 36 ay prim ödeyen bir kişi ise 10 ay işsizlik sigortasından maaş alabilir. Son 3 yılın tamamında prim ödenmesi halinde, en uzun süre olan 10 ay boyunca işsizlik maaşı alınır. 10 yıldır kesintisiz çalışan birisi bile 10 aydan daha fazla süre işsizlik sigortasından maaş alamaz.

 

653-1307 TL arasında

İşsizlik maaşı günlük olarak hesaplanır. İşsiz kalan kişinin son 4 aylık prime esas kazancının günlük ortalaması bulunur ve bunun yüzde 40’ı işsizlik maaşı olarak bağlanır. Prime esas kazancı yani brüt ücreti yüksek olan kişinin, işsizlik maaşı da yüksek olur. Ancak işsizlik maaşı brüt asgari ücretin yüzde 80’inden fazla olamaz. Bu rakam 2016 için 1.307,6 TL’dir. Dolayısıyla 5.000 TL brüt ücret alan bir kişi işsiz kaldığında en fazla 1.307 TL maaş alabilir. Alt limit ise asgari ücret üzerinden hesaplanan 653,8 TL’dir. Asgari ücretliler 653 TL işsizlik maaşı alabilir.

 

Sağlık hizmeti alabilir

Genel sağlık sigortası gereği sosyal güvencesi olmayan kişilerin gelir testi yaptırması zorunluluğu doğdu. Gelirleri asgari ücretin üçte birinden düşük olan kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Daha yüksek geliri olanların genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekiyor. İşsizlik maaşı alan bir kişinin gelir testine girmesi gerekmez. İşsizlik maaşı aldığı süre boyunca, yani 6, 8 veya 10 ay süresince genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından yatırılır. Böyle olunca kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanır. Baba işsiz kalıp işsizlik maaşı almaya başlarsa, çalışmayan anne ve yaş şartını sağlayan çocuklar da sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.

 

İşsizlik çift hanelerde

TÜİK Hanehalkı İşgücü Anketi Sonuçlarına göre Türkiye’de Şubat 2016 itibarıyla 3.2 milyon kişi işsiz. İşsizlik oranı yüzde 10.9. İşsizlikte 2015 zor bir yıl oldu. 2015’in bütün aylarında 2014’ün işsizlik oranlarının üzerinde seyir gerçekleşti. 2016 için de böyle bir ihtimal söz konusu. Daha çok kişinin işsizlik sigortasına başvurma ihtimali artıyor.

 

Martta 112 bin kişi başvurdu

2015 Mart’ında 78 bin 348 kişi işsizlik maaşına başvurmuşken, 2016 Mart’ında bu sayı 112 bin 111’e yükseldi. Bir önceki yıla göre işsizlik maaşına başvuran kişi sayısı yüzde 43 arttı. İşsizlikteki artış, işsizlik sigortası maaşına başvuran kişi sayısını da artırıyor. Rakamlar bu sayının daha da yükseleceğini ortaya koyuyor. Şubatta 389 bin kişiye maaş ödenmiş. İşsiz sayısı 3.2 milyon. 10 işsizden biri işsizlik maaşı alıyor.

 

Fonda toplam 96 milyar var

İşsizlik sigortası fonunda 96 milyar TL para bulunuyor. Biriken para daha fazla işsizin maaş almasına imkan veriyor. Ancak fon işgücü piyasası açısından çok kritik. İşsizlik maaşı yükselirse daha fazla kişi işsiz kalmayı tercih edebilir. İşsizlik maaşının süresinin uzaması da benzer bir sonuç yaratabilir. Hassas denge gözetilerek daha çok işsizin maaş almasını sağlayacak bir sistemin hayata geçirilmesi gerekiyor.


Bu yazı 2,266 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,792 µs