En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
2 Ağustos 2016

Kesinleşmiş borçlarda yeniden yapılandırma



Kesinleşmiş borçlarda yeniden yapılandırma

 

Dünya

 

Bilindiği gibi, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi” ile kesinleşmiş veya ihtilaflı vergi borçları için yeniden yapılandırma olanağı öngörülmekte ve böylece hem mükelleflere ödeme kolaylığı getirilmekte hem de ihtilafların sayısının azaltılması amaçlanmaktadır. Kanun teklifinin ihtilaflı borçlarla ilgili düzenlemesini geçen yazımda aktarmıştım. Bu yazımda da ihtilaflı borçlar için getirilmesi öngörülen düzenlemeyi aktaracağım. 

Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş vergilerin asıllarının tamamının ödenmesi koşulu ile gecikme zammı veya faizinin tahsilinden vazgeçilecek, bu yan alacakların yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranına göre hesaplanacak faiz tahsil edilecektir. Yİ-ÜFE aylık değişim oranı ile gecikme faizi / zammı arasındaki fark dikkate alındığında, mükelleflerin yükü, borcun vadesine göre değişen oranlarda ve önemli ölçüde hafifleyecektir. Eğer kesinleşmiş asıl borç üzerinden hesaplanmış ceza ve bu cezaya bağlı gecikme zammı varsa, bunlar da tahsil edilmeyecektir. Örneğin mükellefe 2008 yılı için cezalı kurumlar vergisi tarhiyatı yapılmış, bu tarhiyatlar aleyhine dava sonucunun 2014 yılında mükellef aleyhine oluşmuş olması dolayısıyla 2014 yılında kesinleşmiş, ancak bu güne kadar ödeme yapılmamışsa, mükellef teklifin kanunlaşmasından sonra sadece vergi aslını ve Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanacak faizi ödeyerek ceza ve hem asıl hem de ceza üzerinden hesaplanmış gecikme zam ve faizlerini ödemekten kurtulabilecektir. Teklifte, ihtirazi kayıtla verilmiş beyanlara istinaden tahakkuk etmiş, ancak henüz ödenmemiş vergilerde aynı esaslara tabi tutulmaktadır.

Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş bulunan vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş cezalarda (örneğin özel usulsüzlük cezalarında) ve iştirak sebebiyle kesilmiş cezalarda ise mükellef cezanın %50’sini Yİ-ÜFE aylık değişim oranına göre hesaplanacak faizi ile birlikte öderse, cezanın %50’si kaldırılacak ve gecikme zammının da tahsilinden vazgeçilecektir. 

Yargı kararı ile kesinleşmiş olmasına rağmen kendilerine 2 no’lu Vergi / Ceza ihbarnamesi ile kesinleşmiş tutarlar kanunun yayım tarihi itibariyle tebliğ edilmemiş mükellefler de, sanki tebliğ edilmiş gibi, teklifin getirdiği olanaklardan yararlanabileceklerdir. 

Kesinleşmiş veya geçen yazımda aktardığım ihtilaflı vergi borçları için yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükelleflerin, teklifin yasalaşmasını izleyen ikinci ayın sonuna kadar vergi dairesine (belediyelerce tahsil edilen vergiler için ilgili belediyeye veya gümrük vergisi borçları için gümrük idaresine) müracaat etmeleri zorunluluğu getirilmektedir. Aynı süre ve başvuru zorunluluğu, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlar için de geçerlidir. 

Söz konusu yapılandırılmış borçların ise, vergi dairelerine, belediyelere, gümrük idaresine olanlarının kanunun yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, sosyal güvenlik kurumuna olanlarının ise kanunun yayımı tarihini izleyen dördüncü ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. 

Ancak borçlular, yapılandırılmış borçlarını (ilk taksidi yukarıdaki vadede ödenmek üzere) ikişer ay aralı vadelerle 18 taksitte ödemeyi de tercih etme hakkına da sahip olacaklardır. Taksitler ikişer aylık ara ile ödeneceğine göre, ödeme süresi 36 ay olarak karşımıza çıkmaktadır. Taksitle ödemeyi tercih edenler için, taksit süresine göre faiz alınması yerine, borcun belli katsayılarla artırılarak taksitlendirilmesi esası kabul edilmiştir. Altı eşit taksitte ödemeyi tercih edenlerin borcu (1,08) katsayısı ile, dokuz eşit taksitte ödemeyi tercih edenlerin borcu (1.12) katsayısı ile, oniki eşit taksitte ödemeyi tercih edenlerin borcu (1,16) katsayısı ile onsekiz eşit taksitte ödemeyi tercih edenlerin borcu ise (1,24) katsayısı ile çarpılarak taksitlendirilecektir. Bu katsayı ile çarpma dışında ayrıca bir faiz hesaplanmayacaktır.

Borcun tamamının bir defada ödenmesi veya ilk taksit süresinde tam olarak ödenmesi hallerinde, kanunun yayım tarihi ile ödeme tarihi arasındaki süre için bir faiz hesaplanmayacaktır. Borcun tamamının bir defada ve ilk taksit süresi içinde ödenmesi halinde, gecike zam veya faizi yerine hesaplanan Yİ-ÜFE faizinin % 50’si de tahsil edilmeyecektir. Burada bir nev’i peşin ödeme iskontosu öngörülmektedir. 

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da kabul edilen teklifin, ödeme kolaylığının yanı sıra, ödenecek tutarları da azaltmak suretiyle pek çok borçlu mükellefi rahatlatacağı ve küçük ve orta ölçekli pek çok işletmeye bir tür can suyu sağlayacağı görülmektedir.


Bu yazı 2,146 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim
    • 14 Kasım 2023 Taylor Swift diye bir yıldız




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,605 µs