En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
1 Ağustos 2016

Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor



Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
İnternethaber.com
Ankara’dan ismi mahfuz okurumuz C.K. soruyor: “Bünyamin bey, ağabeyim darbeye karşı çıkarken yaralandı. İki haftadır hastanede. Kardeşime tazminat verilecek diye yazınızı okudum. Bu tazminatı nasıl alacağız? Ayrıntılı bilgi verir misiniz?”
Sayın okurum, 15 Temmuz tarihinde yaşanan kanlı darbe girişiminde halkımız hangi siyasi görüş, mezhep, ırk, düşünceden olursa olsun demokrasiye sahip çıktı, tanklarının önüne kendini siper ederek ülkemizin bir çukura yuvarlanmasını önledi.
Ne yazık ki sayıları iki yüz kırka yaklaşan sayıda kişi darbeciler tarafından öldürüldü, ikibine yakın kişi yaralandı.

Şehit ailelerine verilecek maaş belli oldu

Darbe mağdurlarına tazminat, aylık ve ikramiye hakkında ödeme koşulları
Ne yazık ki, yaralananların içinde kol, bacak gibi uzuvlarını kaybetmiş çok sayıda kişi var…
Devlet hem şehit olanların hem de gazi olanların mağduriyetini gidermek için derhal adım attı ve 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile önemli düzenlemeler yaptı.
Peki, şehit yakınları ve gaziler hangi haklara sahip, bu hakları nasıl alacak? Bu yazımızı ayrıntılı olarak bunun açıklanmasına ayırdık…
ŞEHİT VE GAZİLERE MAAŞ BAĞLANIYOR 
Darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden veya malul hale gelen sivil vatandaşların, kendilerine veya hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık yani emekli maaşı bağlanması ilk hak.
Bu bağlanacak maaşlar en az 3 bin 203 TL olacak. Yani en az bu kadar maaş bağlanacağı SGK tarafından duyuruldu. Maaş yüksek zira hesaplama terör eylemlerine maruz kalan erbaş ve erler gibi yüksek derece ve kademe üzerinden hesaplanıyor… Bu hak KHK ile getirildi..
Öte yandan eğer şehit yakını veya gaziye öğrenim durumuna göre daha fazla maaş bağlanması mümkün. Yani üniversite mezunu biri darbede malul hale geldiyse kendisine daha fazla maaş bağlanacak.
 
YAKINLARA DA YÜKSEK MAAŞ
KHK ile getirilen önemli bir düzenleme de maaş kalacak olan hak sahiplerinin hakediş oranının yükseltilmiş olması.
Hayatını kaybeden şehit yakınlarına ödenecek vazife malullüğü aylığı, herhangi bir kesinti olmaksızın tam olarak ödeniyor.
Türkçesi şu: Vefat edenin geride kalanlarına en yüksek orandan (yüzde yüzden) maaş kalacak, kesinti olmayacak.
Kendisine maaş bağlandıktan sonra vefat eden hak sahiplerine ve kendisine maaş bağlandıktan sonra vefat eden gazilere de ayni şekilde bu hak tanındı, geride kalan yakınları maaşlarını kesinti olmaksızın hisselerine göre tam olarak alacak…
 TERÖR TAZMİNATI ÖDENECEK
Bu saydıklarımız şehit olan veya yüzde 60’tan fazla özürlü hale gelen gazilerin hakları…
Bir de yüzde 60 malul hale gelmeyen ancak yaralananlar var…
Darbe terörü nedeniyle yaralananların tümüne Nakdi Tazminat yani terör tazminatı ödenecek. Ne kadar ödeneceği yaralanmanın şiddetine göre değişiyor:
-     Vefat edenlerin kanuni mirasçılarına 88.596 TL,
-    Bakıma muhtaç malullere 177.192 TL,
-    Diğer malullere ise, malullük derecelerine göre 66.447 TL ila 22.149 TL arasında,
-    Malul olmayan ancak yaralananlara da 17.719 TL’yi geçmemek üzere yaralanma derecelerine göre, tespit edilen tutarda Nakdi Tazminat ödeniyor.
KHK ile getirilen önemli bir düzenleme de maaş kalacak olan hak sahiplerinin hakediş oranının yükseltilmiş olması. Hayatını kaybeden şehit yakınlarına ödenecek vazife malullüğü aylığı, herhangi bir kesinti olmaksızın tam olarak ödeniyor. Türkçesi şu: Vefat edenin geride kalanlarına en yüksek orandan (yüzde yüzden) maaş kalacak, kesinti olmayacak.
TAZMİNATLAR BU KADAR DEĞİL!
Ancak, Devletin şehit ve gazilere verdiği haklar bu kadar değil. 667 sayılı KHK ile ek tazminat hakkı veya emekli ikramiyesi hakkı da getirildi.
Buna göre memur olanlardan hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere en yüksek Devlet memuru aylığı, diğer malullere ise kendi görev aylıkları esas alınarak 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyeleri ödenecek. Bu ödemeyi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yapacak.
Memur olmayan sivillerden ise hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere 150.613 TL, diğer malullere ise 101.885 TL tutarında ek tazminat, nakdi tazminat ödemesini yapan kurumlarca ödenecek.
 
DEVLETE İŞE GİRME HAKKINIZ VAR!
Canını bu ülke için veren şehitlerin yakınları bundan başka haklar da var: En önemlisi Devlette işe girme hakkınızın olması…
Hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi kamuda işe girme hakkın sahip…
Malullerin ise kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi kamuda istihdam edilecek.
Bu söylediklerimiz için KPSS’ye girmeye filan gerek yok. Yalnızca Devlete başvurmanız yeterli…

Darbe girişimi sonrası 758 er tahliye oldu

İşte darbe girişiminin arkasındaki komutan!
 
 TÜM HASTANE MASRAFLARI DEVLETTEN!
Darbecilerce yaralanan kişilerin tüm ilaç, tedavi ve ameliyat masrafları da Devletten!
Darbe mağduru olup da maaş iağlananların ilaç, ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri ile yardımcı üreme yöntemi ve tedavileri Devletçe karşılanıyor.
Tüm bu tedaviler için bir kurul bile katılım payı ve ilave ücret alınmayacak!
Aylık bağlanan malullerin sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin SGK’ca karşılanacaktır.
Kendisine maaş bağlansın bağlanmasın Darbe yüzünden yaralananların tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar da sağlanacak sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak. Ayrıca, tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar geçen süre içerisinde verilen sağlık hizmetleri ve diğer haklardan aylık bağlanmış olanlar gibi yararlandırılacaklar.
 BAŞVURULAR VALİLİKLERE YAPILACAK
Darbede yaralanmış veya şehit olmuş sivillerin için maaş bağlanması otomatik olmuyor. Bunun için kanun gereği ya mağdurun kendisinin, vefat etmişse de hak sahibi olacak kişinin SGK’ya başvurması gerek.
Zira SGK hiçbir türlü ödemesini otomatik yapmaz, başvuru (yani dilekçe ile başvurma) şartı arar…
Ancak Darbe mağduru sivil şehit yakınları ve sivil gazilerin bu haklardan yararlanabilmesi içinse öncelikle bulunduğu ilin valiliğine bu haklardan yararlanma başvurusu yapması gerekiyor.
Kamu görevlisi olanların gerek maaş gerekse de nakdi tazminat ve ikramiye işlemleri ise kurumlarınca yapılacak, onların Kurumlarına başvurmaları yeterli…
 GAZİLERE BAKIM ÜCRETİ VE FAİZSİZ KREDİ VAR
Darbeye karşı direnirken şehit veya malul sayılacak kadar gazi olanlara Devletin verdiği haklar bunlarla da sınırlı değil!
Bir başka hak bakım ücreti. Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan gazilerimize asgari ücretin net tutarının iki katı tutarında (bugün itibariyle 2354,92) aylık bakım ücreti ödenecek.
Keza şehit veya malul sayılacak kadar gazi olanlar Kamu bankalarından faizsiz konut kredisi alma hakkına da sahip.
2016 yılı itibariyle 94 Bin TL tutarında faizsiz konut kredisinden yararlanabilecekler. Altını çiziyoruz, bu kredi faizsiz…
 ŞEHİT ÇOCUKLARINA EĞİTİM YARDIMI
İster sivil olsun isterse de kamu görevlisi şehit ve malul sayılacak kadar gazi çocuklarına eğitim yardımı da Devletin bir başka yardımı.
Buna göre Şehit ve gazilerimizin çocuklarına ilköğrenimde 1.398 TL, lisede 2.098 TL, yükseköğrenimde ise 2.797 TL tutarında yılda bir defa eğitim öğretim yardımı ödenecektir.
Yetmedi! Ayrıca, maluliyet derecelerine göre 2017 yılında ek ödeme yapılacak.
Bu tutarı SGK ödüyor…
 İETT BEDAVA OLACAK!
Darbeye karşı direnirken şehit veya malul sayılacak kadar gazi olan kişilerin topluma katılımlarının desteklenmesi açısından ücretsiz seyahat hakları da bulunuyor.
Şehit ve malul gazilerimizin kendileri ile hak sahipleri; yurtiçinde Devlet Demiryollarında, Denizyolları Şehir Hatlarında ve belediye toplu taşıma araçları ile belediye tarafından kurulan şirketler veya özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşıma işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilecekler.
Bu hakların yalnızca İstanbul, Ankara’da değil tüm Türkiye’de geçerli olduğunun altını çizelim.
İzmir Belediyesi de Diyarbakır Belediyesi de tüm diğer belediyeler de şehit ve malul gaziler ile yakınlarına ücretsiz seyahat kartı vermek zorunda…
 ELEKTRİK VE SUYU İNDİRİMLİ KULLANACAKSINIZ
Şehit ve malul gazilere getirilen son hak ise bazı tüketim malzemelerinde indirim hakkı…
Buna göre şehit ve gazilerimizin kendileri ile hak sahipleri,  tahakkuk ettirilecek su ücreti % 50’den az indirim içermemek üzere belediye meclisleri tarafından belirlenecek tarife üzerinden ve indirim oranı % 40’ı geçmemek üzere belirlenen elektrik tarifeleri üzerinden indirimli su ve elektrik kullanım hakkına sahipler.
Bu belirttiğimiz oranlar asgari Belediyeler daha fazla indirim belirleyebilir. Türkiye’deki küçük büyük tüm belediyeler indirim uygulamakla yükümlü…
Saydığımız tüm bu haklardan faydalanmak için öncelikle Valiliğe başvurup Darbe mağduru olduğunuza dair belge almanız gerektiğinin tekrardan altını çizelim…
 HELALİ HOŞ OLSUN...
Tüm bu imkanlar Devletimizin darbe mağdurlarına sahip çıktının ispatı. Devlet vatanı için gözünü kırpmadan tankların altına yatanlara tüm imkanlarını seriyor…
Helali hoş olsun, güle güle kullansınlar…
Bu ülkeyi büyük bir çukura yuvarlanmaktan kurtaran sivil, asker, polis, memur tüm şehit ve gazilerimizin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz…
Ancak bir nebze de olsun yaralarına merhem oluyorsa bu çareler ne mutlu…
---
 
Kıssadan Hisse
“Yumuşak başlı isem kim dedi uysal koyunum
Kesilir fakat çekmeye gelmez boynum”
— Mehmet Akif Ersoy


Bu yazı 2,960 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,955 µs