En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
0 0 0000

Prim affında ikinci fırsat



Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Prim affında ikinci fırsat 

5763 Sayılı Kanun’la yapılan ve kamuoyunda SSK ve Bağ-Kur prim affı olarak adlandırılan prim borçlarının yeniden yapılandırması 28/7/2008 tarihinde sona ermişti. Gerçekten oldukça başarılı geçen bu yapılandırma ile prim borçlarının 20.716.154.503,81 YTL’lik kısmı yeniden yapılandırıldı veya peşin ödendi.

Prim borcu olan işveren ve sigortalılardan gelen yoğun talep üzerine 5797 Sayılı Kanun’la prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre, 5510 Sayılı Kanun’un geçici 24’üncü maddesi kapsamına giren borçları anılan madde hükümlerine göre yapılandırılmamış olan işveren ve sigortalıların, 19/8/2008 tarihinden itibaren yirmi gün içinde yazılı olarak SGK’ya başvurmaları kaydıyla, söz konusu madde kapsamına giren borçları bu maddede belirtilen şartlarla peşin veya oniki aya kadar taksitler halinde ödenmesine olanak sağlandı.

Aynı işverenin, aynı veya farklı sosyal güvenlik ünitesinde tescilli birden fazla işyeri dosyasının olması halinde her bir işyerinin borcu için ve kendi sigortalılığından kaynaklanan borçlar için, ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il/merkez müdürlüklerine ayrı ayrı müracaat edilecektir. Ayrıca, işverenin hem 506 Sayılı Kanun’a tabi olarak çalıştırdığı sigortalılardan dolayı, hem de 1479 veya 2926 sayılı Kanunlara göre Bağ-Kur sigortalılığından dolayı borçlarının bulunması halinde de ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il/merkez müdürlüklerine ayrı ayrı müracaat edilecektir.

Peşin ödeme yolunun tercih edilerek, başvuru tarihini takip eden ayın sonuna kadar borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde yirmisinin ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde sekseni terkin edilecek.

Taksitle ödeme yolunun tercih edilerek, borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde ellisini 12 aya kadar eşit taksitle ödemeleri halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde ellisi terkin edilir. İlk taksitin ödeme yükümlülüğü bu maddeye göre başvurunun yapıldığı ayı takip eden ayda başlar. Başlangıçta taksitle ödeme yolunun seçilip daha sonra taksitlendirilen borcun kalan kısmının peşin ödenmek istenmesi halinde, başlangıçta seçilen taksitlendirme süresine bağlı terkin oranı değiştirilmeyecek.

Taksitlerini aksatanların durumu

Borçlular, her bir borç türü bazındaki taksit ödeme yükümlülüklerini, bir takvim yılında üç defadan fazla yerine getirmemeleri veya eksik yerine getirmeleri halinde, taksitlendirme haklarını kaybetmiş olacaklardır. Bu durumda, taksitlendirme öncesi duruma dönülecek ve ödenen taksit tutarları sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre borçlarına mahsup edilecektir. Bir takvim yılı içinde üçten fazla olmamak kaydıyla, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının en geç, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar DİBS + 1 faizi ile birlikte ödenmesi halinde de taksitlendirme anlaşmasının ödeme şarlarının yerine getirilmiş olduğu kabul edilecektir.

Hacizlerin kaldırılması

Yapılandırma kapsamına giren borçlar nedeniyle, anılan maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler ile alınan teminatlar yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacaktır.

Borçlu Bağ-Kur’luya sağlık yardımı

Bağ-Kur sigortalıları veya bunların hak sahipleri, yapılandırma kapsamı dışında borçlarının bulunmaması veya yapılandırılan borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve peşin ödeme talebinde bulunan borçluların hesaplanan borçlarının tamamını; taksitle ödeme talebinde bulunan borçlular ise, hesaplanan borçlarının ilk dört taksitini ödemeleri kaydıyla, sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacaklardır.

İtiraz ve davalardan feragat edilecek

Yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptıkları itirazlardan ve yargı nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat etmeleri ve ihtilaf yaratmamaları şartı getirilmiştir. Bu nedenle yapılandırmadan yararlanmak isteyen sigortalı ve işverenlerin itiraz ve davadan vazgeçmeleri gerekmektedir.

Prim borcu olanların istihdamı teşvik kapsamında getirilen özürlü, ilave istihdam ve yüzde 5 prim indirimi teşviklerinden yararlanamayacakları göz önünde bulundurulduğunda ikinci prim affına başvurunun önemi daha çok anlaşılacaktır.



Bu yazı 3,387 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,789 µs