En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
23 Ağustos 2016

Harçlık çıkartan gençlere müjde



Harçlık çıkartan gençlere müjde

Milliyet

3 gün çalışsa bile gelir testine girmek ve prim borcu ödemek zorunda kalan gençler, kayıt dışı çalışıyordu. Şimdi kurallar değişti, bu sorun ortadan kalktı

 

Geçen hafta Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen ve bugünlerde Resmi Gazete’de yayımlanması beklenen Torba Kanun ile çok önemli iki düzenleme hayata geçecek. Bu düzenlemelerden ilki, Bağ- Kur’lulara 82 TL prim indirimi. Diğeri ise part-time çalışanların gelir testine girme zorunluluğunun kaldırılması. İki düzenleme de kayıt dışı istihdamı azaltıcı etki yaratacak ve pek çok kişinin yüzünü güldürecek nitelikte.

 

Part-time çalışma, ülkemizde daha çok kadın ve gençlerin tercih ettiği bir istihdam biçimi. Diğer yandan, sadece part-time işi olanlar dışında, ikinci bir işte part-time olarak çalışanlar da var. Bu kişilerin çok önemli bir bölümü ne yazık ki sigortasız çalışıyor. Bunun yanında, öğrencilerin önemli bir bölümü ve sosyal yardım alan pek çok kişi de gelir testine girmemek için kayıt dışı olarak part-time çalışıyor. TÜİK’in son istatistiklerine göre (Mayıs 2016), part-time istihdam edilen kişilerin yüzde 79’u sigortasız. Bu istatistik, part-time çalışanların neredeyse tamamına yakınının kayıt dışı çalıştığını ortaya koyuyor.

 

15-24 yaşa test yok

Part-time çalışanların yüzde 23’ü 15-24 yaş arası gençler. Yani, part-time çalışan yaklaşık her dört kişiden biri üniversite eğitimine devam etmesi halinde ailesi üzerinden sağlık hizmeti alabilir durumda. Diğer yandan, 15-24 yaş arası part-time çalışan kişilerin yüzde 29’u sigortasız çalışıyor. Meclisten geçen Torba Kanun ile bu gruptaki kişilerin kayıt dışı istihdamının önüne geçilmesini sağlayacak çok önemli bir düzenlemeye imza atıldı. Düzenleme ile özellikle bu yaş grubundaki kişilerin “sağlık hakkımı kaybederim” endişesiyle sigortasız çalışmayı kabul etmesi son bulacak.

 

Ev hanımları ‘part-time’ çalışabilecek

Ev hanımları da düzenleme sonrası gönül rahatlığıyla part-time çalışacak. Köşedeki mantıcıda haftanın iki günü çalışan bir kadın, bu çalışması nedeniyle gelir testine girmek zorunda olmayacağı ve sigortalı eşinin üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebileceği için kayıt dışı çalışmayacak.

 

Diğer yandan, part-time çalışan ancak bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmayanların gelir testine girmeleri ve sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları gerekecek. Bakmakla yükümlü olmayan kişiler eğer ay içerisinde 20 gün ve daha az süreyle çalışıyorlarsa ceplerinden sağlık sigortası primi ödemeye devam edecekler.

 

Gençler kayıtsız çalışıyor, çünkü!

Part-time istihdam edilen kişiler arasında kayıt dışılığın bu kadar yaygın olmasının en önemli nedeni, part-time çalışan kişilerin sağlık hakkından yararlanmaları konusundaki düzenleme. 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi, sigortalı çalışan babasının üzerinden sağlık hizmeti alabilir durumdayken, harçlığını çıkarmak için haftanın 3 günü çalışmaya başlarsa, gelir testine girmek ve adına çıkan prim borcunu ödemek zorunda. Yani, harçlığımı çıkarayım derken, borçlu çıkıyor.

 

Part-time çalıştığı için anne babası üzerinden sağlıktan yararlanmaya devam edemeyen öğrenciye ebeveynlerinin geliri üzerinden prim borcu çıkarılıyor. Yeni düzenleme ile bu garabet son bulacak.

 

Artık part-time çalışanlardan, bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olanlar, gelir testine girmek zorunda kalmayacaklar.

 

Son durum ne?

Bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler temel olarak eşi ve çocuklarıdır. 18 yaş üstü çocuklar anne  babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edemezler. Ancak lise eğitimine devam eden çocuklar 20, yüksek öğrenime devam eden çocuklar ise 25 yaşına kadar anne  babası üzerinden sağlık hizmeti alabilirler. Diğer yandan, eşi çalışan bir kişi yaş fark etmeksizin eşi üzerinden sağlık hizmeti alabilir. İstisnai durumlarda, sigortalının anne  babasının da sigortalı üzerinden sağlık hizmeti alması mümkündür.



Bu yazı 1,760 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,586 µs