En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
2 Eylül 2016

Mali müşavirler dikkat! Yeni sorumluluklar geldi!



Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34


 

                                 Mali müşavirler dikkat! Yeni sorumluluklar geldi!

 

Dünya 

Bugünlerde mali müşavir dostlarımızdan gelen çok sayıda mesajda, SGK tarafından mali müşavirlere getirilen sorumluluktan yakınmalar var.

Zaman zaman sohbet ettiğimiz mali müşavirlerimizin bugünlerde gündemlerindeki en nemli konu, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla çıkartılan 6728 sayılı Kanun’la 5510 sayılı Kanun’a eklenen yeni hükümde; “5510 sayılı Kanun gereği internet, elektronik ve benzeri ortamda kuruma gönderilecek muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin defter ve kayıtlara ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından işverenlerle birlikte yazılı sözleşme ile yetki verilmiş serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirler de müştereken ve müteselsilen sorumlu” tutulmuş.

Şimdi mali müşavirler diyor ki; “Zaten kamunun bir çok işini biz üstlenmiş durumdayız. e-bildirge, e-beyanname, SGK, TTK, VUK, GVK gibi bir çok konuda sorumlu tutuluyoruz. Şimdi bir de SGK işlemlerinden dolayı sorumlu tutulmak yükümüzü taşınmaz hale getirdi.”

Esasen muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek alınması için SM, SMMM ve YMM meslek mensuplarına şifre verilmesi gerekeceğinden, meslek mensuplarının Kuruma karşı yükümlülüklerden tıpkı işveren ve işveren vekili gibi sorumlu olmaları amacıyla değişiklik yapıldığı görülmektedir.

Yazılı sözleşme olacak

5510 sayılı Kanun uyarınca verilmesi gereken muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirler tarafından düzenlenmesi amacıyla işverenler ve ilgili meslek mensupları arasında noter onaylı yazılı sözleşme düzenlenecek. Bu sözleşmede;

a) Sözleşmenin tarafları,

b) Düzenlenecek muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin ait olduğu işletme veya işyeri unvanı,

c) İşveren/alt işveren/geçici iş ilişkisi kurulan işverenin adı soyadı/ unvanı, Vergi kimlik numarası/ Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası,

ç) İşveren/alt işveren/geçici iş ilişkisi kurulan işyerinin adresi,

d) Sözleşmenin geçerli olduğu dönem,

e) Meslek mensubunun adı, soyadı, odası ve ruhsat numarası, adresi, Vergi kimlik numarası/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası hususları bulunacak.

5510 sayılı Kanun’a göre düzenlenecek ve SGK’ya verilecek muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin uygunluğuna esas olan defter kayıtları, belgeler ile işverenlerin üçüncü kişiler ile imzalamış oldukları sözleşmelerin yazılı sözleşme ile yetki verilmiş serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirlere teslim edilmemesi ve teslim edilmeyen defter kayıtları, belgeler ile sözleşmelerin bu kanuna göre düzenlenecek ve kuruma verilecek muhtasar ve prim hizmet beyannamesine uygun olmaması ve/veya söz konusu muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin dayanağını oluşturan defter ve belgelerin Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 227. maddesinde belirtilen şekil uygunluğu yönünden eksik olması halinde yazılı sözleşme ile yetki verilmiş serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirler bilgisi olmadığı hususlardan sorumlu olmayacaktır.

Mali müşavirler nelerden sorumlu tutulacak?

SGK Başkanlığı son düzenlemeler çerçevesinde serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirleri muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin defter ve kayıtlara ve bu defter ve kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından işverenlerle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutmaktadır. Yazılı sözleşme ile yetki verilmiş serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirler bu kanuna göre düzenledikleri muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde yer alan bilgilerin defter kayıtlarına, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin düzenlenmesine esas olan belgelere uygun olmamasından dolayı ortaya çıkan prim kaybı, gecikme cezası, gecikme zammı ve idari para cezalarından işverenlerle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulacak. Yazılı sözleşme ile yetki verilmiş serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirlerin sorumluluğu kuruma verilmesi gereken muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin kendisine teslim edilen defter ve belgelere uygunluğu ve söz konusu muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin dayanağını oluşturan defter ve belgelerin Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 227. maddesinde belirtilen hükümler çerçevesindeki şekli uygunluğu ile sınırlı olacak. SGK denetimlerinde muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin uygunluğuna esas olan defter kayıtları ve belgelerin sağlanmasından ve doğruluğundan işverenler sorumlu tutulacak.


Bu yazı 2,440 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!
    • 9 Şubat 2024 İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı?
    • 6 Şubat 2024 Aile ve Gençlik Fonu başlıyor




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,612 µs