En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
18 Eylül 2016

Emekli olup aile hekimliği yapan kişinin emekli aylığı kesilir



Emekli olup aile hekimliği yapan kişinin emekli aylığı kesilir

Sözcü

Aile hekimi olarak çalışırken 1 Ocak 2016 tarihinde yaş haddinden emekli oldum. Aile Hekimliği Kanununun tanıdığı haktan yararlanarak 6 Ocak 2016 tarihinde aynı yerde kamu dışı (SSK’lı) çalışan aile hekimi olarak tekrar göreve başladım. Emekli maaşım kesildi. Kamuda çalışıp yaş haddinden emekli olan ve aynı yerde kamu dışı aile hekimi olarak göreve başlayanların emekli maaşı alıp alamayacağını ve halen almış olduğum aylık maaşımdan daha fazla kesinti olup olamayacağını (aynı yerde çalışan aile hekimlerine göre) öğrenmek istiyorum. Memet Korkmaz

5335 sayılı Kanunun 30. maddesine göre, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, bu aylıkları kesilmeksizin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışamıyorlar.

Aile hekimlerinin primleri sağlık il müdürlüklerince ödenmektedir. Sağlık il müdürlüklerinin Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatı olması ve 5335 sayılı Kanunun 30. maddesinde belirtilen kamu kurumları arasında yer alması nedeniyle, emekli olup aile hekimliği yapan kişilerin emekli aylıkları kesilmektedir. Bu bağlamda, emekli aylığınızın kesilmesi doğru.

4/a (SSK) kapsamında çalışmanız karşılığı almış olduğunuz maaşınızdan yapılan sigorta primi kesintileri, aynı yerde emekli olmadan 4/a kapsamında çalışan aile hekimlerinin aylıklarından yapılan kesintiden fazla olmaz.

 

Sadece memuriyet hizmetiyle emekli olduysanız ikramiye ödenmesi gerekir

Devlet memurluğunda 18 yıl, 11 ay hizmetim varken Mart 1998’de istifa etmiştim. Yaştan dolayı üç ay önce emekli oldum. Maaşım 18 yıl, 11 ay üzerinden bağlandı. Ancak emekli ikramiyesi tarafıma ödenmedi. Yasa gereği ödenmesi gerekmiyor mu? 18 Temmuz 2016 tarihinde "ikramiyemin ödenmesi, aksi taktirde mahkemeye başvuracağımı” bildirir dilekçeyi elden verdim. Bundan sonra ne yapmam gerekiyor? Sadri Hatipoğlu

Başka sigortalılık kapsamında çalışmanız yoksa ve hizmetleriniz birleştirilerek emekli olmadıysanız, sadece 18 yıl, 11 aylık Emekli Sandığı hizmetinizle yaştan emekli olduysanız, 18 yıllık hizmet süreniz için emekli ikramiyesi ödenmesi gerekirdi.

Dilekçenizi verdiğiniz 18 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 60 gün içinde dilekçenize ret cevabı verilirse, cevabı aldığınız tarihten itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmanız gerekir. 60 gün içinde dilekçenize olumlu veya olumsuz cevap verilmez ise dilekçeniz reddedilmiş sayılır. Reddedilmiş sayıldığı 60. günden itibaren 60 gün içinde dava açmanız gerekir.

 

Babamdan aylık alabilir miyim?

Babam, 1961 yılında Devlet Demiryollarında memurken bir iş kazasında vefat etmiş. Ben 8 aylıkmışım. Annem halen emekli maaşı alıyor. Ben de 2005 yılında boşandım. Çalıştığım için de hiç ihtiyaç duyup araştırmadım bile. 31 Temmuz 2008’de YKB emekli sandığından emekli oldum. Babam üzerinden emekli maaşı alabilir miyim? Eğer alırsam annemin maaşı azalır mı? İsmi saklı (Ayşe Kızılışık)

Babanız Emekli Sandığı iştirakçisi olup, annenize Emekli Sandığından aylık bağlandı ise babanızdan aylık alabilirsiniz. Mevcut durumda, annenizden başka aylık alan yoksa annenize yüzde 75 oranında aylık bağlanmış olmalı. Siz de aylık alırsanız, size yüzde 30 oranında aylık bağlanır. Annenizin aylık oranı yüzde 60’a iner. Ancak toplamda alacağınız aylığın oranı yüzde 90 olur.  

 

Emekliye sevk onay süresi OHAL süresince uygulanmıyor

OHAL süresinde açığa alınana bir memur, bir kaç gün sonra emeklilik dilekçesi veriyor ve işlem il milli eğitim müdürlüğü tarafından geri çevriliyor. Benim sorum, bu durum içerisinde ihraç olmadan önce emekliliğini veren memur emekli olabilir mi? Ve bu OHAL bittikten sonra hukuki süreç başlayabilir mi? Emin Kara

Emeklilik hakkını kazanmış olan memurun açığa alınması, emekliliğini istemesine engel değil. 5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 48. maddesine göre, emeklilik isteminin, kamu idaresinin en yüksek amiri tarafından onaylanması, yetkili makam tarafından verilecek emekliye sevk onayının da özel kanun hükümleri hariç olmak üzere, talep tarihinden itibaren bir ay içinde verilmesi gerekiyor.

Ancak 1 Eylül 2016 tarih ve 29818 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 673 sayılı KHK’nın “Emeklilik Onayları” başlıklı 6. maddesiyle, 20 Temmuz 2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ilan edilen olağanüstü halin yürürlüğe girdiği 21 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olmak üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 48. maddesinin ikinci fıkrasında emekliye sevk onayı için öngörülen bir aylık sürenin olağanüstü hal süresince uygulanmayacağı hüküm altına alındı. Buna göre de açığa alınan veya ihraç edilen personelin emeklilik başvurusu ile ilgili onayları bekletiliyor veya şimdilik işleme konulmuyor ya da reddediliyor.

 

Yurtdışında çalışan kız çocuğu yetim aylığı alabilir mi?

Gazetedeki köşenizde ölmüş babanın emekli aylığını bekâr veya dul kız evladının alabileceği konusundaki yazınızı okudum. Ben Avustralya'da yaşıyorum. Babam 1984 yılında vefat etti. SSK emeklisiydi. Ben 7 yıl önce eşimden ayrıldım. Çalışıyorum. Yine de babamdan aylık alma hakkım var mı? Var ise bunun için Türkiye'ye mi gelmem gerekiyor? Yaşadığım ülkedeki konsolosluk aracığı ile başvuru yapılabilir mi? Nermin Kırbaş

Babanızın vefat tarihi 1 Ekim 2008 tarihinden önce olduğundan, yurtdışında çalışıyor olsanız da vefat eden SSK emeklisi babanızdan aylık bağlanır. Aylık bağlanması için bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğu, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirliği veya ataşelik gibi temsilcilikler aracılığıyla başvurabilirsiniz.

 

Üç aylık peşin ödenen emekli aylığı vefat halinde geri alınır mı?

Babam 16 Temmuz 2016 tarihinde, Temmuz-Ağustos-Eylül üç aylığını alamadan vefat etti. Meblağ varislerine ödendi. SGK şimdi bu üç aylığı geri istiyor. Nedenini ve ne yapmamız gerektiğini anlatmanız mümkün mü? L. Onak

Öncelikle başınız sağ olsun. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 122. maddesinde, ölüm halinde avans veya peşin olarak ödenen aylıkların geri alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Emekli Sandığı Yönetim Kurulunun, emeklinin öldüğü aya ait aylığın geri alınmayıp, dönemsel farklılıklarından dolayı, daha sonraki aylara ait olup fazladan ve yersiz ödendiği düşünülen aylıkların dul ve yetim aylığı bağlananların istihkaklarından kesilerek tahsil edilmesine ilişkin kararı da Danıştay tarafından iptal edilmiştir.

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 122. maddesin hükmüne göre peşin ödenen aylıkların geri alınmaması gerekiyor. Çıkarılan borç için SGK’ya itiraz edebilir, itirazınızın reddi halinde de dava açabilirsiniz. Ancak babanız emekli aylığı ile birlikte makam, temsil veya görev tazminatı da alıyorsa peşin ödenen bu ödemelerin geri ödenmesi gerekiyor.



Bu yazı 3,968 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,656 µs