En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
29 Eylül 2016

Kimler borçlanmayla erken emekli olabilecek?



 Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34


 

                                  Kimler borçlanmayla erken emekli olabilecek?

 

Star

 

Çalışanların alın terinin karşılığında aldıkları ücret dışında ayrıca ödedikleri SGK primleri karşılığında emekli (yaşlılık) aylığı da bağlanabilmektedir.

Ancak çalışma hayatında çeşitli nedenlerle gün boşluğu olanlar için askerlik, doğum, yurtdışında çalışma gibi bazı durumlarda borçlanma hakkı verilmektedir. Böylece hem eski gün boşlukları tamamlanabilmekte, hem de askerden sonra ilk defa sigortalı olanlara erken emeklilik katkısı olabilmektedir.

Askerlik borçlanmasının ne faydası var?

Askerlik borçlanması, askerlik döneminde çalışılmaması nedeniyle sigorta primleri yatmayanlar için hem gün sayısını artırmakta, hem de askerden sonra ilk defa sigortalı olanların SGK başlangıç tarihlerini geriye götürmekte ve ayrıca gün sayısı da artmaktadır.

4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanlar, askerlikte er/erbaş olarak silahaltında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını borçlanabilirler. Eğer, ilk defa askerden sonra sigortalı olanlar askerlik borçlanması yapılırsa, sigorta başlangıç tarihi geriye gideceğinden ortalama bir yıl daha erken emekli olabilme imkanı doğmaktadır.

Ancak askerden önce sigortalı olanlar askerlik borçlanması yaparsa sadece borçlanılan süre kadar SGK gün sayısı artmaktadır.

Dolayısıyla özellikle ilk defa askerden sonra sigortalı olanlara mutlaka askerlik borçlanması yapmalarını tavsiye etmekteyiz.

Ancak gün sayısı yeterli olan ve sigorta oldukları tarihten sonra askerlik yapan kişilere fazla bir avantajı olmayacağından askerlik borçlanması yapmamalarını tavsiye ediyoruz.

Kadınlara doğum borçlanması avantajı?

Kadın sigortalıların, doğum nedeniyle çalışamadıkları ve bu nedenle sigorta primleri ödenmeyen süreleri için kendilerine talep ettikleri takdirde doğum borçlanması yapma hakkı getirilmiştir.

Buna göre, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten sonra üç doğum için borçlanma hakkı vardır.

Sigortalı olduktan sonra doğum yapan çalışan kadınlar en fazla 3 doğum için, doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması kaydıyla ve çocuklarının yaşaması şartıyla doğum borçlanması yapabilmektedir.

Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra ilk doğumunu yapan ve iki yıllık süre dolmadan ve sigortalı olarak tekrar çalışmaya başlamadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilmektedir. Bu süreç üçüncü doğum için de geçerli olacaktır.

2014 yılındaki Torba Yasa ile sadece SSK’lı olan kadınların yapabileceği doğum borçlanması BAĞ-KUR’lu ve devlet memuru olan kadınlar için de getirildi.

Sigorta öncesi doğumlara borçlanma var mı?

Mevcut SGK uygulamasında, sigorta öncesi doğumlara borçlanma hakkı verilmemektedir. Ancak kamuoyunda anneler tarafından bu yönde ciddi talep ve baskılar bulunmaktadır.

Bize de bu yönde çok sayıda mail geliyor. Çalışan anneler diyor ki; “Erkekler, sigorta öncesi askerlik hizmetini borçlanarak, daha erken emekli olabiliyor. Ancak kadınlara ise sigorta öncesi doğumlar için borçlanma hakkı verilmiyor. Bu uygulamanın değiştirilerek, kadınlara da ilk sigortalı olmasından önce doğum yapmaları halinde; borçlanmaya ve dolayısıyla ilk sigortalılık tarihinin doğum tarihine çekilmesi gerekmektedir.”

Hem 7 Haziran ve hem de 1 Kasım seçimlerinde, Ak Parti Millet Vekili Adayı olduğum İstanbul 3. Bölgede, kadınların en fazla talep ettiği hususlardan birisi de sigorta öncesi doğumlara borçlanma hakkı verilmesiydi.

Geçtiğim hafta Star Gazetesi yazarı ve 24 TV programcısı dostum Ersoy Dede’nin sosyal medyada sigorta öncesi doğumlara borçlanma talebini ele almasıyla birlikte konu yeniden gündeme geldi.

Esasen, benim de burada destek verdiğim ve doğru bulduğum sigorta öncesi doğumlara borçlanma hakkı verilmesinde, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız kıymetli ağabeyim sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun ve SGK’nın Başkanı sayın M. Selim Bağlı’nın konuya hassasiyetle yaklaşacakları ve bir çözüm bulunması noktasında gayretleri olacağına inanıyorum.

Ak Parti döneminde çalışan annelere çok sayıda hak getirildi. Umarım sigorta öncesi doğumlara da borçlanma hakkı getirilerek, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminden itibaren bugüne kadar kadınlara verilen haklar taçlandırılır. 


Bu yazı 2,100 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,119 µs