En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
6 Aralık 2016

İlginç şeyler ve ilginç insanımız



İlginç şeyler ve ilginç insanımız

Dünya 

Bir ilginç proje

Chicago’da şehrin bazı kavşaklarındaki trafik ışıkları direklerine, ters döndürülmüş çorba kaselerini andıran, insan başından biraz büyük aparatlar konmaya başlanmış. Ve bunlardan 500 tanesi, 2018 yılına kadar şehrin muhtelif kavşaklarına takılacakmış. Bu, meşhur Argonne Ulusal Laboratuarı (Argonne National Laboratory) ile Chicago Üniversitesinin ortak projesi imiş. Buna, “The Array of Things” diyorlar.

Bu aparatların içinde şehrin nabzını tutacak olan çevre sensörleri varmış. Bu sensörler hava kalitesi ve diğer bazı değerleri ölçecekmiş. Örneğin bu sensörler, havadaki nitrojen dioksit, ozon, karbon monoksit, karbon dioksit, sülfür dioksit, hidrojen sülfat miktarları ile, hava sıcaklığı, nem, hava basıncı, titreşim, gürültü ve manyetik alan ölçümleri yapacakmış. Hava kalitesi yanında araç ve yaya trafiği hakkında da bilgi derleyecekmiş. Ayrıca yolların fiziki durumu hakkında da, örneğin, caddelerdeki su birikimi konusunda bilgi toplayacakmış. Toplanan verilerin müşterileri kimler olacakmış? Birinci müşteri olarak, bilim dünyası gösteriliyor. Örneğin, tıp bilim insanları, şehirden toplanan bu veriler ile toplumun sağlığı arasındaki ilgiyi araştıracaklarmış. Bir diğer müşteri olarak şehir planlamacıları ve belediyeler var. Örneğin, yeni yol açma konusunda bu verileri kullanacaklarmış. Ya da yolların fiziksel durumu hakkında bilgi toplayarak onarım işlerini daha çabuk yapacaklarmış. Veya yollarda biriken suların miktarına bakarak su baskınlarını önceden haber alabileceklermiş. Bir diğer müşteri kesimi olarak da semtlerin sakinleri dile getiriliyor. Yöre halkı, soludukları havanın kalitesine göre kanun yapıcılara baskı koyabilecekmiş. Tabi bu müşteriler yanında isteyen herkes bu verilere ulaşabilecekmiş.

Hayal ve gerçekler

Böyle verilerin toplanacağı sistemlerin bizim büyük şehirlerde de kurulduğunu hayal ettim. Ne kadar hoş olurdu. Ama merak ediyorum. Acaba insanlar ev alırken, ev kiralarken bu verilere bakarlar mıydı? Acaba karbon monoksitinden, sülfür dioksitine kadar zararlı sınırların çok ötesindeki değerlerle zehirlenmiş bir havada oturmayı tercih ederler miydi? Kendi sağlıklarını, çocuklarının sağlığını tehlikeye atarlar mıydı? Acaba otoyolların kesim noktalarının ortasına yaptıkları, hava kirliliğinden, gürültü kirliliğine kadar her tür pisliğin olduğu bir ortamdaki evleri, o müteahhitler milyon dolarlara satabilirler miydi? Verdikleri plansız imar izinleri ile şehri yaşanmaz hale getiren yetkililer acaba vicdan azabı çekerler miydi? Acaba bu verileri gören dış güçler “Bizim bir şey yapmamıza gerek yok. Bunlar zaten kendi kendini zehirliyor” der miydi? Yukarda söylediklerim, sadece bir hayal. Çünkü önce böyle bir veri toplama sistemi bizde olsa, bunun verilerinin herkese açık olması bir mesele olurdu. Örneğin, “Halkın sağlığı ile oynanmasına izin verilemez” deyip, veriye sansür konulurdu. Direklere konulan çanaklara da çiçek ekilirdi. Ya da, tıp biliminin dikte ettiği sınırlar değiştirilerek, “milli” menfaatlere uygun, “Türk tipi” sınırlar konurdu. HŞÇG basını (Her Şey Çok Güzel Basını) şehirlerimizdeki hava kalitesini herkesin kıskandığını yazardı. Böyle bir veri sistemi kurulsa, ve de veriler halka açık olsa belki de çok fazla bir şey değişmezdi. Çünkü, ilginç bir toplumuz. Örneğin, sigaranın ispatlanmış zararını bile bile kendini ve çevresini zehirlemeye devam eden bir kesimimiz var. “Ben hamsi yiyorum, AİDS bana dokunmaz” diyecek nitelikte cesur insanlarımız mevcut. “Ohoo, ona bakarsan, hiç yaşama; bir şey olmaz; merak etme” diyen gönlü rahat çok insanımız bulunur. Eşeğini sağlam kazığa bağlamadan, Allah’a emanet eden, geniş yürekli yurttaşlarımız çok bol. Bilime sırtını dönmüş, gönlünü hurafelere bağlamış bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz.

Sonuç;

Medeni dünyada ilginç uygulamalar oluyor. Bizim ise ilginç insanımız var.


Bu yazı 2,488 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,751 µs