En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
15 Aralık 2016

Dul eşe bağlanacak aylığın oranını birden fazla parametre belirliyor



Dul eşe bağlanacak aylığın oranını birden fazla parametre belirliyor

Sözcü

SSK emeklisi olup vefat eden eşinden, Emekli Sandığı emeklisi eşe yüzde 50 oranında aylık bağlanmıştır. Çocukları evli ve bakmakla yükümlü kimsesi yok. Kasım ayında köşe yazınızda çıkan aynı şartlarda başka birine, yüzde 75 oranında aylık bağlanacağından bahsetmişsiniz. Gerçek bilgiye ulaşamıyoruz. Dilşad Aydoğdu

Dul eşe bağlanacak aylığın oranı, vefat eden eşin sigortalılık statüsü ve vefat tarihi, sağ kalan eşin çalışıp çalışmaması ya da emekli olup olmaması, çalışıyor veya emekli ise sigortalılık statüsü, kendisinden başka aylık alan kişi olup olmaması gibi birden fazla parametreye göre belirleniyor.

1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat eden SSK emeklisinin eşine, kendisinden başka aylık bağlanacak çocuğu olmaması halinde, çalışıp çalışmadığına, kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı alıp almadığına ve sigortalılık statüsüne bakılmaksızın yüzde 75 oranında aylık bağlanıyordu.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra vefat eden SSK emeklisinin eşine, aylık bağlanan çocuğu bulunmaması, herhangi bir sigortalılık kapsamında veya yabancı ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle emekli aylığı almıyor olması halinde yüzde 75 oranında aylık bağlanıyor.

Sorunuzdaki sağ kalan eş Emekli Sandığı emeklisi olup, SSK’lı eşinin vefat tarihi 1 Ekim 2008 tarihinden sonra olduğundan, aylık alan çocuğu olmasa da yüzde 50 oranında aylık bağlanır. Eşi 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş olsaydı ya da eşi Emekli Sandığı emeklisi, kendisi SSK emeklisi olsaydı, bağlanacak aylığın oranı yüzde 75 olurdu.

 

Emekli kız çocuğu SSK emeklisi annesinden aylık alabilir mi?

2013 yılının Eylül ayında SSK’dan emekli oldum. Annem 26 Mart 2003 tarihinde vefat etti. Kendisi de SSK emeklisi idi. Maaşından yararlanabilir miyim (bekârım)? Meral Kükrer

1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat eden SSK sigortalılarının kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmasının yanı sıra, sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmaması, buralardan kendi çalışmasından dolayı gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor. SSK emeklisi olduğunuzdan, SSK emeklisi annenizden aylık alamazsınız.

 

Hizmet tespit davası açabilirsiniz

SGK’ya başvurum sonucunda gelen yazıda “Dosyamın ve kurum bilgisayar kayıtlarının tetkikinde işveren tarafından 5.1.1987 tarihinde ilk girişimin verildiği, ancak Kurum arşivinden yapılan incelemede 1987/1. dönemde işveren tarafından Kuruma verilen dört aylık dönem bordrosunda ismim olmadığından, yapılacak işlem bulunmadığı” belirtiliyor. Buna göre de SGK benim girişimi 1987’den değil 1990’dan kabul ediyor. Dolayısıyla emekli olmam gecikiyor. Ne önerirsiniz? Gökhan Öztekkahraman

Sigortalılık süresinin başlangıç tarihi, sigortalı adına ilk defa uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödendiği tarihtir. İşveren, işe giriş bildirgenizi vermiş olmakla birlikte, sigortalı çalışmalarınızı bildirmemiş.

İşe giriş bildirgeniz verilmiş olmakla birlikte sigortalı çalışmalarınız bildirilmemiş olduğundan, hizmet tespit davası açabilirsiniz. Davayı işveren aleyhine açmanız gerekiyor. Mahkemece sigortalı hizmetlerinizin tespit edilmesi durumunda, mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır. Başlangıç tarihiniz de 1987 yılı olur.

 

İsteğe bağlı sigortalı olan kız çocuğunun yetim aylığı kesilir mi?

Ablam 1984 sigorta girişli ve toplam 780 gün çalışmış. 31 Aralık 1962 doğumlu. 780 günden bugüne hiç çalışması yok. Babamdan (Emekli Sandığı) yetim aylığı alıyor. Acaba isteğe bağlı Bağ-Kur yaptırırsa ne zaman emekli olur ve babamdan aldığı maaş kesilir mi (kendisi bekârdır)? Haluk Vedat Kulat

Ablanız isteğe bağlı sigortalı olması halinde babasından bağlanan yetim aylığı kesilmez. Ayrıca babası Emekli Sandığı emeklisi olduğundan, 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlasa da yetim aylığı kesilmez.

4/b (Bağ-Kur) statüsünden emeklilik için 15 tam yıl (5400 gün) prim günü ve 56 yaş şartlarına tabi olup, 5400 prim gününü tamamladığında emekli olmaya hak kazanır.

 

Çeyiz parası kimlere ödenir?

Bir yakınım, dul maaşı alırken bir beyle evlendiğinden dul maaşı kesildi. SGK tarafından kendisine çeyiz parası adı altında bir para ödenir mi? M. Çelik

Yakınınızın dul aylığı bağlanan eşinin sigortalılık statüsünü belirtmemişsiniz. Çeyiz parası (evlenme ödeneği), SSK veya Bağ-Kur’lu anne veya babasından yetim aylığı almakta iken evlenen kız çocukları ile 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre dul veya yetim aylığı almakta iken evlenen eş ve kız çocukları ile anaya ödeniyor.

Yakınınıza dul aylığı SSK veya Bağ-Kur’dan bağlanmış ise çeyiz parası sadece anne veya babasından yetim aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarına ödendiğinden, çeyiz parası ödenmez. Dul aylığı Emekli Sandığından bağlanmış ise çeyiz parası ödenir. Bunun için SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına yazılı olarak başvurması gerekiyor.



Bu yazı 2,098 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,586 µs