En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
29 Aralık 2016

İş güvencesinde 30 işçi kriterinin önemi



Dr.Resul KURT

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK

info@resulkurt.com  

İş güvencesinde ‘30 işçi’ kriterinin önemi

 

Star

 

İşçinin işe devamlılığının sağlanması ve keyfi işten çıkarmaların önlenmesi için 2003 yılında iş güvencesi getirilmişti. Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmamaktadır. 30 işçi sayısının tespiti zaman zaman işçi-işveren arasında anlaşmazlıklara neden olduğunda ayrıntılarının açıklanmasında büyük bir yarar var.

Buna göre 29 ve daha az işçi çalıştırılan işyerleri iş güvencesine yönelik düzenlemelerden istisna tutulmuştur. Bu yüzden 30 işçi kriteri, çalıştırılan işçi sayısının belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken önemli bir ölçü teşkil edecektir.

Otuz işçinin belirlenmesinde, işçinin belirli süreli veya belirsiz süreli veyahut deneme süreli iş sözleşmesiyle çalışmasında bir fark bulunmamaktadır. İş güvencesi hükümlerinden sadece belirsiz iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin yararlanması bu durumu değiştirmemektedir. Burada önemli olan, “iş güvencesinden yararlanacak olan işçiler değil; iş güvencesine girecek olan işyerlerinin tespitidir.”

İşyerinde tam veya kısmi süreli çalışanlar ile belirli veya belirsiz süreli sözleşmeyle çalışan işçiler otuz işçi sayısının tespitinde dikkate alınır. Kısmı süreli çalışan işçiler de, diğer şartları (belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışma, işyerinde 30 işçi istihdam edilmesi ve 6 aylık kıdemli olmak gibi) taşımaları halinde, iş güvencesinden yararlanabilirler

Ayrıca, çağrı üzerine çalışanlar ile mevsimlik sözleşmeyle çalışan işçiler de otuz işçinin belirlenmesinde dikkate alınır.

Yine, hasta ve izin gibi sebeplerden iş sözleşmesi askıda olanlarla işe iade davası açmış ve davası lehine sonuçlanan işçi/işçiler de işverenin feshin geçersiz sayıldığı dönem bakımından 30 işçinin belirlenmesinde sayıya dahil edilmelidir.

Çırakların durumu

İş Kanunu kapsamı dışında kalan ve işçi sıfatını taşımayan çırak, stajyer ve meslek öğrenimi gören öğrenciler, otuz işçinin hesaplanmasında dikkate alınmazlar.

Memur ve sözleşmeli personel

Memurlar, 30 işçilik sayının belirlenmesinde dikkate alınmaz. Sözleşmeli personel de iş sözleşmesiyle çalışmadığından 30 sayısının tespitinde hesaba katılmaz.

Alt işveren işçileri

Asıl-alt işverenlik ilişkisinde asıl işveren ve alt işveren farklı kişilikler olduklarından 30 sayısının belirlenmesinde ayrı ayrı değerlendirilirler. Başka bir ifadeyle, işyerindeki alt işveren işçileri asıl işverenin işyerinde çalışan işçi sayısının belirlenmesinde hesaba katılmadıkları gibi, alt işverenin işçilerinin hesaplanmasında da asıl işverenin işçileri dikkate alınmazlar.. Ancak burada önemle belirtmek gerekir ki, yasal veya benzeri yükümlüklerinden kaçmak için işçilerin bir kısmının muvazaalı olarak alt işveren işçisi olarak gösterilmesi halinde bu işçiler, işçi sayısına dahil edilmelidir.

Geçici iş ilişkisi ile çalıştırılanlar

İşyerinde geçici iş ilişkisi ile çalıştırılanlar, 30 işçi sayının belirlenmesinde hesaba katılmazlar. Geçici işçi sağlayan işverenle iş sözleşmeleri devam eden geçici işçiler, kendi işverenlerindeki işçi sayınını hesaplanmasında dikkate alınırlar. Başka bir ifadeyle, ödünç verilen işçiler kendi işyerlerinde 30 işçinin belirlenmesinde dikkate alınmalıdır.

Tarım işçileri

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 4. maddesi, 50’den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerleri veya işletmelerinde (İşK.m.4/b) İş Kanunu’nun uygulanmayacağını belirtmiştir. Bu bağlamda 50’den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde iş sözleşmesiyle çalışanlar, İş Kanunu’na tabi değildirler. Bundan dolayı tarımda iş güvencesinden yararlanmada çalışan işçi sınırlaması 30 değil, 51’dir.

Birden fazla işyeri

Aynı işverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenecektir.

30 işçinin hesaplanmasında işverenin aynı işkolundaki tüm işyerlerinde çalışan işçileri esas alınmalıdır.


Bu yazı 2,005 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,897 µs