En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
1 Nisan 2017

İhracatçıya yeşil pasaport dopingi



Dr.Resul KURT

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK

info@resulkurt.com 


                                             İhracatçıya yeşil pasaport dopingi

Star 

İhracatçılarımızın her biri esasen bu ülkeye büyük hizmetleri olan gizli kahramanlardır. Türkiye’nin kalkınmasında, müreffeh ve huzurlu bir ülke olmasında yatırım ve istihdam artışının büyük bir payı var. Dolayısıyla da istihdam artışında da ihracatçılarımızın büyük bir katkısı olması, ihracatçıların neden birer kahraman olduğunu bizlere daha iyi anlatıyor.

Bir yandan istihdam sayısında ve buna bağlı olarak vergi ve sosyal güvenlik gelirlerinde artış olacak, diğer yandan cari açık azalacak, öte yandan da ekonomik gelişme ve büyüme toplumun tüm kesimlerine dağıtılacak.

Yıllarca küçük tutarda ihracat yapan ülkemiz, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde hızla ihracat hamlesine başladı. Bugün gelinen noktada bu yüzden merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın büyük emekleri var.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, son bir iki yıldır yaşanan tüm olumsuzluklara ve ülkemiz üzerindeki karanlık oyunlara rağmen, Başbakan Binali Yıldırım ve AK Parti yönetimi tarafından aynı kararlılıkla sürdürülüyor.

Aynı şekilde, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, TOBB, DEİK ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İTO, İSO, MÜSİAD, TÜMSİAD ve iş dünyasının diğer temsilcileri Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat için işbirliği içinde ciddi çalışmalar yapılıyor.

9 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan 6728 Sayılı Kanunla, Bakanlar Kurulunun belirleyeceği tutarlarda belirli bir ihracat değerine ulaşan firmalara yeşil pasaport (hususi damgalı pasaport) verilerek ihracatçının vize sorununun çözülmesi için girişimde bulunuldu.

Kimlere verilecek?

İhracat yapan firmaların sahipleri, ortakları veya çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebilir. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilir.

Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı aşağıdaki tutarlarda olan şirket yetkililerine iki yıl süreyle yeşil pasaport verilecek. Hususi damgalı pasaport verilecek kişilerin eş ve çocuklarına hususi damgalı pasaport verilmeyecek.

İhracatçı firmaların seçilmesi

Bakanlar Kurulunca belirlenen yıllık ortalama ihracat tutarına sahip firmalar, resmi dış ticaret istatistikleri dikkate alınarak Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenir ve her yılın 15 Şubat tarihine kadar Ekonomi Bakanlığı bölge müdürlüklerine bildirilir.

Serbest bölgede faaliyet gösteren firmaların yurtdışı satışları yıllık ortalama ihracat tutarında dikkate alınır. Ancak yurtiçinden serbest bölgeye getirilerek üretim ve işletme faaliyetine tabi tutulmadan yurtdışında yapılan satışlar, yıllık ortama ihracat tutarının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Hizmet ihracatı ile serbest bölgelerin yurtdışına yaptıkları satışların tevsikine ilişkin usul ve esaslar Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Başvuru nasıl yapılacak?

Hususi damgalı pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu aracılığıyla yapılacak. Müracaat sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulan ve imzalanan talep formu, firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler tarafından da imzalanarak, firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliğine sunulacak. Müracaat sahibinin firma yetkilisi olduğunu ve talep formunu imzalayan firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin anılan yetkiyi haiz olduklarını tevsik etmeye yönelik belgeler müracaat sahibi tarafından talep formuna eklenecek.

Firmanın üye olduğu İhracatçı birliği, müracaat sahibinin firma yetkilisi olduğuna ve talep formunu İmzalayan firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin anılan yetkiyi haiz olduklarına dair ibraz edilen belgeleri incelenecek. Talep formundaki tüm bilgilerin tam ve doğru olarak doldurulduğuna ilişkin kontroller yapıldıktan sonra form, firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliği yönetim kurulu başkanı veya yetkilendireceği başkan yardımcısı tarafından imzalanacak.

Eksiksiz olarak doldurularak imzalanan talep formu, onaylanmak üzere Ekonomi Bakanlığı bölge müdürlüğüne sunulacak. Talep formundaki bilgiler tam ve eksiksiz olarak doldurularak firmada pasaport alabilecek yetkili kişi sayısı açısından da gerekli kontroller yapıldıktan sonra form, Ekonomi Bakanlığı bölge müdürlüğünce onaylanacak.

Hususi damgalı pasaport alan firma yetkilileri, hususi damgalı pasaport alabilme şartlarından herhangi birini taşmadığının sonradan anlaşıldığı veya pasaportun geçerlilik süresi içerisinde bu şartlardan herhangi birini kaybettiği tarihi izleyen 15 gün içerisinde hususi damgalı pasaportlarını iade etmekle yükümlü olacak.Bu durum, firma tarafından derhal formu onaylayan bölge müdürlüğüne, bölge müdürlüğünce derhal pasaportu veren il emniyet müdürlüğüne bildirilecek. İade yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkililerine ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın diğer yetkililerine on yıl müddetle hususi damgalı pasaport verilmeyecek.


Bu yazı 1,922 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,023 µs