En Sıcak Konular

Bumin Doğrusöz
Ekonomim.com

Bumin Doğrusöz
18 Nisan 2017

Transfer fiyatlandırması formu



Transfer fiyatlandırması formu

Dünya 

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun en önemli düzenlemelerinden birisi de transfer fiyatlandırmasına yönelik düzenlemedir. Zira bu müessese mükellefl erin, ilişkili kişilerle oluşturdukları ve ilişkiden etkilenmiş edim içeren sözleşmeler yoluyla birbirlerine kazanç aktararak matrahlarını aşındırmalarına karşı oluşturulmuş bir supap vazifesi görmektedir.

Transfer fiyatlandırmasında önem taşıyan ve hatta idareye hareket noktası oluşturan konu, “belgelendirme yükümlülüğü”dür. Hatta bu yükümlülüğe, 6728 sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun konuya ilişkin 13. maddesine eklenen 8 numaralı bent ile hukuksal sonuç dahi bağlanmıştır. Söz konusu bent düzenlemesine göre; “Transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüklerinin tam ve zamanında yerine getirilmiş olması kaydıyla, örtülü olarak dağıtılan kazanç nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş veya eksik tahakkuk ettirilmiş vergiler için vergi ziyaı cezası (Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde yazılı fiillerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi hali hariç) %50 indirimli olarak” uygulanacaktır.

Belgelendirme yükümlülüğünün kapsamına, iki yükümlülük girmektedir. Bunlardan birincisi beyanname ekinde verilmesi gereken, “Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Kurum Kazancı Ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form” un –konumuza ilişkin olarak transfer fiyatlandırmasına yönelik kısmının- tam ve gerçeğe uygun şekilde doldurularak verilmesidir. İkincisi ise “Transfer Fiyatlandırması Raporu”nun hazırlanması ve ibrazı yükümlülüğüdür (Bu yükümlülüğü gelecek yazımda ele alacağım)

Söz konusu rapor konusunda bir Genel Tebliğ Taslağı hazırlanarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfasında yayınlanmışsa da, taslakdaki bazı konuların dayanağının oluşması için konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın yayımı beklenmektedir. Söz konusu kararname hazırlanmış ve önümüzdeki günlerde yayımlanacaktır. Dolayısıyla da 2016 beynlarını kapsamayacaktır.

Söz konusu formu, transfer fiyatlandırması konusunda rapor hazırlamakla yükümlü olsun olmasın bütün kurumlar vergisi mükellefl erinin vermesi gerekmektedir. Ancak ilişkili kişi ile 2016 yılında hiçbir ilişkisi olmamış mükellefl erin, bu formu doldurmalarına kanaatimce gerek yoktur. Zaten bildiğim kadarı ile İdarenin de aksi yönde bir açıklaması yoktur.

Bu formda yer alan ve “Transfer Fiyatlandırması Kapsamındaki İlişkili Kişilere İlişkin Bilgiler” başlığını (I) sayılı tablo, 2016 yılında işlemde bulunulan ilişkili kişilerin beyanına ilişkindir. Yoksa burada, bütün ilişkili kişilerin dökümünün yapılması söz konusu değildir. Buraya yazılacak ilişkili kişilerin belirlenmesinde, ilişki sonucunda hazine zararının doğup - doğmamış olmasının bir önemi yoktur.

Öte yandan Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesine 6728 sayılı Kanun’la “ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumların örtülü kazanç dağıtımı kapsamında sayılması için en az %10 oranında ortaklık, oy veya kâr payı hakkının olması şatı aranır” cümlesi eklenmiştir. Dolayısıyla %10’luk koşulu gerçekleştirmeyen ilişkili kişilerle 9.8.2016’dan önce bir işlem gerçekleştirilmiş ise tabloya yazılması, eğer işlem söz konusu tarihten sonra gerçekleştirilmişse yazılmaması gerekmektedir.

İlişkili kişilerle yapılan işlemlerin ise (II) sayılı Tablo’da gösterilmesi gerekmektedir. Bu tabloda alım ve satım tutarlarının KDV hariç olarak yer alması gerekmektedir (KDV’nin maliyet unsuru olarak değerlendirildiği haller hariç). Yapılan ödemenin stopaja tabi bir ödeme olması halinde ise tutarın brüt olarak yer alması gerekmektedir.

Ortaklara ödenen kâr paylarının ve onlardan alınan sermaye avanslarının ise, işlem olarak gösterilmesi söz konusu değildir.

(III) sayılı Tablo’da ise transfer fiyatlandırmasına konu işlemlerde kullanılan yöntemler gösterilecektir. Bu tabloda gösterilecek yöntemlerin, Transfer Fiyatlandırması Raporu hazırlamakla yükümlü mükellefl erde, raporla uyumlu olmasına dikkat edilmesinde yarar vardır.


Bu yazı 1,686 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 18 Nisan 2024 Emisyon primleri istisnası ve sorunları
    • 16 Nisan 2024 Kurumlar vergisinin oranının saptanması
    • 4 Nisan 2024 Avans kar payları ne zaman beyan edilir?
    • 28 Mart 2024 2023 yılında elde edilen kar payları ve beyan yükümlülüğü
    • 26 Mart 2024 Arabulucuya başvuru ve şüpheli alacak karşılığı
    • 21 Mart 2024 Vergi incelemelerinin pişmanlığa etkisi
    • 19 Mart 2024 Binek otomobillerin giderleri ve elektrikli araçlar
    • 14 Mart 2024 Yıllık beyanda eğitim ve sağlık harcamaları indirimi
    • 12 Mart 2024 Kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımlar
    • 7 Mart 2024 Kira gelirlerinin gerçek gider yöntemi ile beyanı
    • 5 Mart 2024 Kiraların vergilendirilmesi ve emsal kira bedeli esası
    • 29 Şubat 2024 Vergi suçları ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması
    • 27 Şubat 2024 Özelgeler ve yanıl(t)ma
    • 22 Şubat 2024 Nakdi sermaye artırımını teşvikte 2023 indirim oranı revizesi
    • 20 Şubat 2024 İşletmelerde gider özgürlüğü
    • 15 Şubat 2024 Konut kira gelirlerinde istisna
    • 13 Şubat 2024 Değerli Konutlar Vergisinde muafiyetler
    • 8 Şubat 2024 Değerli konutlar vergisinin 2024 uygulaması
    • 7 Şubat 2024 Afet hukukunun dağınıklığı
    • 1 Şubat 2024 Örtülü sermayenin hesabı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,476 µs