En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
29 Eylül 2017

Emekli ikramiyem ödenmeyecek mi?



Emekli ikramiyem ödenmeyecek mi?

Sözcü

4/a (SSK) kapsamında 18 Eylül 1987 tarihinde ilk göreve başladım, 24 Ekim 1987’de ilişkim kesildi (SSK, kamu geçici personel olarak görev yaptım). 1 Aralık 1995’e kadar özel sektörde SSK’lı olarak çalışmalarım oldu. 31 Mart 1995-30 Kasım 1995 arası kısa dönem askerlik yaptım (askerlik primini ödedim). 1 Aralık 1995’te 4/c (Emekli Sandığı) statüsünde öğretmenlikte ilk göreve başladım. 18 Eylül 2012’de, kurulan kumpas sonucu suç isnat edilerek tutuklandım. Hüküm 16 Haziran 2016’da kesinleşti, 21 Ağustos 2016’da karar tebliğ edildi. Emeklilik yaşım 1 Haziran 2016’da doldu, vekâletimle eşim emeklilik dilekçemi verdi. Ancak Kurum 16 Haziran 2016 tarihinde hükmün kesinleştiğini öğreniyor ve meslekten çıkartıyor. Eşim, vasi olarak mahkemece atanmasıyla emekli olabilmem için tekrar müracaatta bulunuyor. Şu anda emekli oldum ve emekli maaşımı almaya başladım. Öğrenmek istediğim; 1 Haziran 2016 tarihi itibariyle emeklilik işlemleri başlatılmamış olup, meslekten çıkartma işlemi sonucunda emeklilik işlemlerinin başlatılması doğru mu? Bir yılı geçti, emekli ikramiyesi halen ödenmedi, ödenmeyecek mi? M. Yaylalı

Emekli Sandığı kapsamında olanların emeklilik işlemlerinin başlatılabilmesi için Kurumlarından emekliliğe sevk onayının alınması, yetkili makam tarafından verilecek emekliye sevk onayının da özel kanun hükümleri hariç olmak üzere, talep tarihinden itibaren bir ay içinde verilmesi gerekiyor.

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunun 89. maddesine göre de diğer sosyal güvenlik kanunları (SSK ve/veya Bağ-Kur) kapsamında çalışması olup, birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden emekli aylığı bağlananlara memuriyette geçen çalışmalarının 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödeniyor.

Buna göre, ilk emeklilik başvurusuna istinaden mahkeme kararından önce emekliliğe sevk onayı verilmiş olsaydı, henüz ihraç edilmemiş olacağınızdan emekli ikramiyenizin de ödenmesi gerekirdi. Ancak emeklilik başvuru tarihinden itibaren bir aylık onay süresi içinde mahkeme kararı kesinleşip, meslekten çıkarılmış olduğunuzdan ve emeklilik işlemleriniz de mahkeme kararı sonrası ikinci başvuru üzerine başlatılmış olduğundan, emekli ikramiyesi ödenmesi için 89. maddede belirtilen şartları sağlayamamış oluyorsunuz. Emekli ikramiyeniz de bu nedenle ödenmemiştir ve muhtemelen de ödenmeyecektir.

Mahkeme kararı, ilk başvuru tarihinizi izleyen bir aylık onay süresi geçtikten sonra kesinleşmiş olsaydı, emekli ikramiyenizin ödenmemesi halinde dava açmanız söz konusu olabilirdi. İsterseniz yine dava açabilirsiniz, ancak sonucu konusunda kesin bir şey söyleyebilmek mümkün değil.

 

Askerlik ödemesi emekliliği öne çeker mi?

1 Eylül 1989 sigorta girişim. 1995’te askere gittim, 18 ay askerlik yaptım. Şu anda SSK’lı olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik ödemesi emekliliği öne çeker mi? Yaşar Aydın

Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yaptığınızdan, askerlik borçlanması sigorta başlangıcınızı, dolayısıyla emekliliğinizi öne çekmez. Sadece prim günü kazandırır.

1 Eylül 1989 sigorta başlangıcıyla 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 prim günü ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi ve mevcut prim gün sayınızı belirtmemişsiniz. En az 5450 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 51 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

 

Yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz

Çok yakında Dubai'ye çalışmaya gideceğim. 5 yıllık SGK’lıyım. Yurtdışında çalıştığım günler SGK'lılığıma sayılabilecek mi? Veya burada isteğe bağlı prim ödeyerek mi SGK'lılığımı devam ettireceğim? Yol gösterebilir misiniz? Begüm Aktan

1 Ekim 2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortalı olabilmek için bazı istisnai durumlar ve bazı ülkeler hariç Türkiye'de ikamet şartı aranıyor. Buna göre, Dubai’de çalışırken Türkiye’de isteğe bağlı sigortalı olamazsınız. Ayrıca 1 Ekim 2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor.

Yurtdışında çalıştığınız süreler Türkiye’de sigortalılığınıza sayılmaz. Ancak Dubai’de çalıştığınız süreler ile ev kadını olarak geçen sürelerinizi borçlanma hakkınız var. Ayrıca borçlanacağınız süreler 4/a (SSK) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Türkiye’deki sigortalılığınızla birlikte emekliliğiniz için gereken sigortalılık süresi, prim günü ve yaş şartlarını sağladığınızda da emekli olmaya hak kazanırsınız.




Bu yazı 1,758 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,375 µs