En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
9 Eylül 2017

Bu işlerde çalışana erken emeklilik var



Bu işlerde çalışana erken emeklilik var

Star 

Bize gelen okur soruları içerisinde en çok erken emeklilik konusu soruluyor. Başta yıpranma/fiili hizmet zammı olan meslekler olmak üzere, bakıma muhtaç ağır engelli çocuğu olan annelere, gazetecilere erken emeklilik imkanı veriyor.

Çalışma hayatında bazı meslekler var ki hem tehlikeli hem de sigortalının sağlığı için risk içeriyor. Yani bu meslekleri yapanların ömürlerinden ömür gidiyor adeta. Örneğin; bir maden işçinin ortalama yaşam ömrü diğer işçilerden daha kısadır. Sosyal güvenlik sistemimiz böylesi işlerde çalışanları koruma altına alan yapısıyla sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak ekliyor. Koşullar oluşmuşsa emeklilik yaşından da indirim yapılıyor.

5510 sayılı Kanunun 40. Maddesinde riskli işler açıklanmıştır. Bir anlamda erken emeklilik hakkından yararlanacak olan işçiler için düzenleme yapılmıştır. Kanunun ilgili düzenlemesine göre, bu maddede belirtilen işyerlerinde ve işlerde 4/a ve 4/c kapsamında çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için 60 gün veya 90 gün ya da 180 gün, fiilî hizmet süresi zammı olarak ekleniyor. 360 günden eksik sürelere ait fiilî hizmet süresi zammı da 360 gün için eklenen fiilî hizmet süresi ile orantılı olarak belirlenmektedir.

Çalışmanın fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilebilmesi için, sigortalının kapsamdaki işyerleri ile birlikte belirtilen işlerde fiilen çalışması ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalması şarttır. Bunun tek istisnası ise Türk Silâhlı Kuvvetlerinde, Jandarma Genel Komutanlığında, Sahil Güvenlik Komutanlığında ve Emniyet ve polis mesleğinde, MİT’ te çalışanlardır.

Buna göre; kurşun ve arsenik işleri,  cam fabrika ve atölyeleri, cıva üretimi işleri sanayii, çimento fabrikaları, kok fabrikalarıyla termik santraller, alüminyum fabrikaları, demir ve çelik fabrikaları, Döküm fabrikaları, asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler, yeraltı işleri, Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler, emniyet ve polis mesleğinde, asaleti onaylanmış olmak şartıyla adaylıkta geçirilen Milli İstihbarat Teşkilâtında süreler dahil polis memuru, başpolis memuru ve kıdemli başpolis memuru, komiser yardımcısı, komiser, baş  komiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri ile bu ve  daha yukarı maaş ve derecelerdeki emniyet mensupları, Milli İstihbarat Teşkilâtı mensupları, İtfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlar, basın ve gazetecilikte Basın Kartı Yönetmeliğine göre mesleğinde basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar, Türkiye Radyo-Televizyon Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda  haber hizmetinde fiilen çalışanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar, 15/8/2017 tarihinde KHK ile Ceza İnfaz Kurumunda görevliler, erken emeklilik hakkından yararlanabilmektedir.

Yıllık fiili hizmet süresi zammı, sigortalıların yıl içerisinde belirtilen işyerlerinde ve işlerde fiilen çalıştığı gün sayısına göre verilen süreyle orantılı olarak tespit edilen gün sayısı olacaktır.

Örneğin, Cıva üretimi işleri sanayinde cıva izabe fırınlarında görülen işlerde çalışan sigortalı (A)’nın, bir yılda 1.230 saat civa üretimi işinde diğer zamanlarda normal işlerde çalışması  halinde, 1230 /7,5 = 164 gün fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalıştığı gün sayısı bulunur. Bir anlamda bu işçinin prim günü 164 gün artmış olur.

İşçinin, fiili hizmet zammı kapsamında çalışılan sürelerin 3.600 günü bulması halinde bu kez prim gün sayısına eklenen bu sürelerin yarısı üç yılı geçmemek üzere emeklilik yaşından da indirilir. Maden yer altı işinde çalışanlar için üç yılı aşmama kuralı uygulanmaz.

Bir işçinin toplamda 7200 gün prim ödemesinin bulunduğu bunun 4000 gününün fiili hizmet kapsamında olduğu, normal bir işçi olsa 52 yaşında emekli olacağını varsayalım. Bu işçi normal işçilere göre 4000 gün yıpranmalı işte çalıştığı için kendisine 7200 gün değil 1000 gün yıpranma ilavesiyle 8200 prim günü üzerinden aylık hesaplanacak, 1000 günün yarısı olan 500 gün yani 1 yıl 4 ay 20 gün de emeklilik yaşı olan 52 yaşından indirilecek dolayısıyla 50 yaş 7 ay 10 gün şartının gerçekleştiği dönemde emekli olma hakkını kazanacaktır.

Bu anlattıklarımız 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçerli olan fiili hizmet zammıyla ilgili. Eğer işçi 1 Ekim 2008 tarihinden önce de yıpranmalı işte çalışmışsa hem emeklilik yaşı farklı hesaplandığı gibi prim gününe gün eklenmiyor ancak yaştan dörtte bir indirim yapılıyor.



Bu yazı 1,307 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,763 µs