En Sıcak Konular

Burcu Şensoy


Burcu Şensoy
17 Kasım 2017

Özel İstihdam Büroları



Özel İstihdam Büroları

Geçtiğimiz hafta geçici iş ilişkisini “özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulan iş ilişkisi” olarak tanımlamıştık. Bu hafta ise özel istihdam bürolarını ele almaya çalışacağız.

Dünyada özel istihdam bürolarına genel olarak baktığımızda dünyada toplam 260.000  özel istihdam büroları olduğunu görüyoruz. 40 milyon kişi özel istihdam büroları aracılığıyla iş piyasasına girmekte ve 2.3 milyon şirket için işgücü temin etmektedirler. Haziran 2015 tarihi itibarıyla Türkiye’de toplam 28 ilde 482 özel istihdam bürosu aktif olarak faaliyet yürütmektedir. Türkiye’de özel istihdam büroları aracılığıyla işe yerleştirilenlerin sayılarına bakıldığında ise büroların henüz yaygın bir faaliyet alanına kavuşmamış olduklarını belirtmek gerekir. Nitekim İŞKUR verilerine göre 2004-2013 yılları arasında 291.713 kişi bu sayede işe yerleştirilmiştir.

22 Mayıs 2003 tarihli, 4857 sayılı İş Kanunu ve hemen ardından çıkarılan 25 Haziran 2003 tarihli 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu ile işe aracılıkta özel istihdamın önemi yasal çerçeve ile ele alınmıştı. 4857 sayılı İş Kanunu’nun “iş ve işçi bulmaya aracılık” başlıklı 90. maddesinde yer alan “İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmeleri ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık görevi, Türkiye İş Kurumu ve bu hususta izin verilen özel istihdam bürolarınca yerine getirilir.” hükmü, iş ve işçi bulmaya aracılıkta tek yetkinin kamuda olmasına son vererek bu hususta iş arayanları uygun işe yerleştirme ve iş bulmaya aracılık faaliyeti, Türkiye İş Kurumu’nun yanı sıra özel istihdam bürolarına da verildi. Özel İstihdam Büroları, 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu ve kanunun uygulamasına ilişkin Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği 103 ile kurumun özel istihdam büroları hakkında yayınladığı 2013/1 sayılı Genelge ile düzenlenmiştir.

Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması, 6715 sayılı “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile yasalaşmıştı ancak düzenlemenin uygulama usul ve esaslarının belirlenmesini sağlayan yönetmelik 11.10.2016 günü Resmi Gazete’ de yayımlandı. Böylece özel istihdam bürolarının kurulması ve faaliyetleri ile bu büroların incelenmesi, kontrolü, denetim ve teftişine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş oldu. Önceki yönetmelik (19.03.2013 tarihli ve 28592 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan) yürürlükten kalkmış oldu.

Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği 3.maddesine göre özel istihdam büroları: “İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmeleri ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık yapmak üzere, iş piyasasının ihtiyaçları dikkate alınarak belirlenecek sayıda ve aranan koşullar çerçevesinde seçilmek ve Kurumca izin verilmek kaydıyla iş arayanlar ya da işverenlerle bir işyerinde birebir görüşme yapılarak ve/veya 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanunu’nda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzer yayın araçlarından biri ile birebir görüşme yapılmaksızın aracılık hizmetine ortam sağlanmasına ilişkin faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişileri (…)” kapsamaktadır.

Gerçek kişiler ile tüzel kişilikler ayrıca Türk Ticaret Kanununa göre kurulan şirketlerin yanı sıra belediye, üniversite, dernek, vakıf gibi kuruluşlar da tüzel kişilik taşımaları nedeniyle özel istihdam bürosu açabilirler.

Büroların faaliyetleri aracılık, faaliyet alanı ise özel sektörlerle sınırlanmış bulunmaktadır. Faaliyetlerle ilgili yönetmeliğin 4. maddesi “özel istihdam büroları, yurt içi ve yurt dışında iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetiyle bu faaliyete yönelik işgücü piyasası, istihdam ve insan kaynakları hizmetlerinde bulunurlar” belirterek faaliyet alanına giren durumları ortaya koymuş olup ayrıca özel istihdam büroları, “kamu kurum ve kuruluşlarında iş ve işçi bulma faaliyetlerinde” ve “mesleki olarak geçici iş ilişkisi düzenleme faaliyetindebulunamazlar, diyerek de faaliyet alanının sınırları belirtilmiştir.

Geçici iş ilişkisinde işveren özel istihdam bürosudur. Yönetmeliğin 6. Maddesinde belirtildiği gibi “Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi, geçici işçi ile iş sözleşmesi, geçici işçi çalıştıran işveren ile geçici işçi sağlama sözleşmesi yapmak suretiyle yazılı olarak kurulur. Özel istihdam bürosu ile geçici işçi çalıştıran işveren arasında yapılacak geçici işçi sağlama sözleşmesinde; sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihi, işin niteliği, özel istihdam bürosunun hizmet bedeli, varsa geçici işçi çalıştıran işverenin ve özel istihdam bürosunun özel yükümlülükleri yer alır. Geçici işçinin, Türkiye İş Kurumundan veya bir başka özel istihdam bürosundan hizmet almasını ya da iş görme edimini yerine getirdikten sonra geçici işçi olarak çalıştığı işveren veya farklı bir işverenin işyerinde çalışmasını engelleyen hükümler konulamaz. Geçici işçi ile yapılacak iş sözleşmesinde, işçinin ne kadar süre içerisinde işe çağrılmazsa haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceği belirtilir. Bu süre üç ayı geçemez.

 Yasal çerçeve uyarınca özel istihdam büroları, İŞKUR’un denetimine tabi olup yönetmelikte aynı zamanda faaliyetlerinin yönetmeliğin 29.maddesinde belirtildiği üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişlerince denetleneceği düzenlenmiştir.

Özel İstihdam Büroları, istihdam ettikleri işçileri, süreli olarak işçi açığı bulunan firmalarda çalıştırma yetkisine sahip olacak ve hem işçi bulmakta zorlanan işverenlerin yaralarına merhem olacak hem de işsizlik sorununa da iyileştirme getirmiş olmaktadır. Böylelikle işgücüne katılım artıp, başta kadınlar ve yeni mezun gençler olmak üzere dezavantajlı grupların iş hayatına girmesi kolaylaştırılmış olacak ayrıca kayıtdışı işgücünün azaltılmasına da azımsanmayacak ölçüde katkı sağlanmış olacaktır.



Bu yazı 2,725 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 17 Nisan 2018 Yıllık Ücretli İzin
    • 10 Nisan 2018 Ücret Garanti Fonu
    • 3 Nisan 2018 Kısa Çalışma Ödeneği
    • 26 Mart 2018 Fazla Çalışma Ve Fazla Sürelerle Çalışma
    • 19 Mart 2018 Asgari Ücret
    • 6 Mart 2018 Ücret Hesap Pusulası
    • 13 Şubat 2018 ÜCRET
    • 6 Şubat 2018 Toplu İşçi Çıkarma
    • 30 Ocak 2018 İşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı
    • 23 Ocak 2018 İşçinin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı
    • 16 Ocak 2018 İş Sözleşmesinin Feshi İçin Geçerli Sebepler
    • 3 Ocak 2018 İş Güvencesi
    • 26 Aralık 2017 Süreli Fesih Ve İhbar Tazminatı
    • 5 Aralık 2017 Engelleri Aşmak İçin
    • 28 Kasım 2017 İş Sözleşmesi Kavramı Ve Türleri-2
    • 22 Kasım 2017 İş Sözleşmesi Kavramı Ve Türleri
    • 17 Kasım 2017 Özel İstihdam Büroları
    • 7 Kasım 2017 Geçici İş İlişkisi
    • 31 Ekim 2017 İş Kanununda İşyerinin Devri
    • 25 Ekim 2017 İş Kanununda İşçi Kavramı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,777 µs