En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
17 Kasım 2017

İş güvenliği uzmanlarına kıymayın!



Dr.Resul KURT

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK

info@resulkurt.com


 

                         İş güvenliği uzmanlarına kıymayın!

Dünya 

İş kazaları, ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olduğuna sanırım kimsenin itirazı olmayacaktır. İşte bu gerekçeyle 2012 yılında 6331 sayılı Kanun'la İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldı. Özellikle 2014 yılında Soma’da yaşadığımız acı tecrübe, hepimize iş sağlığı ve güvenliği kültürüne ne denli ihtiyaç olduğunu gösterdi. İş Sağlığı ve Güvenliği’nde ne yapılıp edilip bir farkındalık oluşturulması gerekiyor. Bunun için daha önce de birkaç kez önerdiğim üzere, orta öğretimde iş sağlığı ve güvenliği dersi konularak farkındalık sağlanmalıdır. Gün geçmiyor ki toplumsal infiale sebep olacak bir iş kazası veya ihmal yüreklerimizi yakmasın. En son geçen hafta Bursa'da fabrikada patlama oldu ve 5 emekçi kardeşimiz hayatını kaybetti.

İş sağlığı ve güvenliğinde işveren, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının el birliği toplumun tümünde iş güvenliği bilincinin oluşturulması gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği kültürü yediden yetmişe benimsenmediği sürece yaşanan acı tecrübelerin önüne geçilmesi güçtür. İş kazalarına karşı işyerinin teknik anlamda güvenli hale getirilmesi uzmanlık gerektirmektedir. Bu konuda eğitim almış ve uzmanlık belgesine sahip iş güvenliği uzmanlarının temel görevi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirlemek ve işverene yazılı olarak bildirmektir. İş güvenliği uzmanlarının yükümlülükleri, iş kazalarını önlemek için birinci ve en önemli adımdır. Risk değerlendirmesi yapmak, risklere karşı acil durum planı hazırlamak ve koruyucu donanım kullanmak gibi önlemlerin sadece kanun yükümlülüklerini yerine getirmek olmadığı anlaşılmalıdır. Maalesef böyle bir anlayış vardır.

Baret takmanın idari para cezalarından kurtulmanın yolu olarak değil iş kazalarına karşı koruyucu önlem olduğunun düşünülmesi gerekiyor. Ülkemizin iş güvenliği bilinci noktasında yaşadığı en önemli sorunların biri budur. İş güvenliği uzmanları bu anlayışın değişmesini istiyor. Bir diğer bilinç sorunu ise iş güvenliği tedbirlerinin maliyetli olduğunun düşülmesidir. İş güvenliği uzmanları, işverenlere sundukları risk değerlendirmelerinde alınması gereken önlemleri bildirmektedir. Ancak tedbirlerin maliyetli olduğu yönünde iş güvenliği uzmanlarına baskı yapılmaktadır. Bu tür baskılar iş güvenliği uzmanlarının işten atılma korkusuna kapılmalarına ve bağımsız karar almalarında engel oluşturmaktadır. Yasal düzenlemelere göre, iş kazaları sonucunda iş güvenliği uzmanlarının ve işverenlerin cezai sorumluluğu bulunmaktadır. Taksirli adam öldürmeye kadar varan cezai yaptırımlar, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası arasında değişmektedir. Eğer birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise iki yıldan on beş yıla kadar hapis cezası gündeme gelmektedir. İş güvenliği uzmanları bu konuda tedirginlik yaşamaktadır.

İş kazası davalarına bakan hakimlerin gördüğü en önemli sorunlar sadece kanuni yükümlülüklerin yerine getirilmesi için iş güvenliği uzmanlarının yeterli olmadığı alanlarda görevlendirilmesi, iş kazalarının denetimine ilişkin uzman bilirkişi ve müfettişlerin yetersiz kalması, güvenlik tedbirlerinin alınmasında sorumluluk analizinin tam anlamıyla yapılmaması ve cezai sorumluluğun tespitinde karmaşık hukuki analizlerin olmasıdır. Burada sorumluluk ve önlemleri alma yükümlülüğü işverendedir, iş güvenliği uzmanlarının sadece İSG yükümlülükleri ve alınmasını önerdiği tedbirler vardır. Bu tedirginliğin giderilmesi ve iş güvenliği uzmanlarının günah keçisi sayılmasından vazgeçilmelidir.

Sonuç olarak her olayda, her iş kazasında iş güvenliği uzmanlarının apar topar içeri tıkılması yanlıştır. Elbette iş güvenliği uzmanının bir kusuru varsa hesabı sorulmalıdır ama bu uzmanları rencide edici, rahatsız edici bir şekilde olmamalıdır.



Bu yazı 1,770 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,599 µs