En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
19 Kasım 2017

Kamuda öğretmenliğe başlayan emeklinin aylığı kesilir



Kamuda öğretmenliğe başlayan emeklinin aylığı kesilir

Sözcü

Emekli öğretmenim. 1997 yılında, toplam 30 yıllık çalışmanın ardından MEB’den emekli oldum. 1998 yılında tekrar MEB’de öğretmenlik yapmaya başladım. Bu süreçte hem emekli maaşımı, hem de normal çalışan maaşımı almaya devam ettim. 2008 yılında ikinci kez emekli oldum. Ancak bu kez SGK, emeklilik sonrası çalıştığım dönemde aldığım emekli maaşının fazladan, yersiz olarak ödendiği gerekçeleriyle borç çıkarmış, emekli maaşımdan keserek tahsil etmeye başlamıştır. SGK’ya yaptığım itirazlar kabul edilmedi. Aşağıdaki sorularımı size yöneltmek istiyorum:

1- Emekli maaşı, emekliliğini hak eden kişilere verilen bir maaş olduğuna göre, hak ettiğim için bu maaşı almam gerekmez mi? Emekli olduktan sonra çalıştığımda çalışmanın karşılığı olarak bir maaş almam da gerekiyor.

2- Emekli olduktan sonra farklı kurumlarda çalışan herkesten bu kesinti yapılıyor mu? Çevremdeki birçok arkadaşım, emekli olduğu halde çalışıyor ve aynı zamanda emekli maaşını da almaya devam ediyor.

3- Bu durumda nereye başvurmak, bu haksızlığı nasıl ortadan kaldırmak gerekir? Mesut Keleştimur

1- 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunun 99 ve 100. maddelerine göre, emekli aylığı alanlardan, emeklilik hakkı tanınan vazifelere tayin edilenlerin aylıkları, vazifelere tayinleri tarihini takip eden aybaşından itibaren kesilir. Bu vazifelerden ayrılarak yeniden emekliye ayrılanlara, eski ve yeni hizmetlerinin toplamı üzerinden aylık bağlanır.

Yine 5535 sayılı Kanunun 35. maddesine göre, bazı istisnai durumlar hariç, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin, genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayelere, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, ….de herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar. Bu istisnalardan biri de yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenlerdir.

Gerek Emekli Sandığı Kanunun 99. maddesi, gerekse ders ücreti karşılığı ders vermediğinizden 5535 sayılı Kanunun 30. maddesi hükümlerine göre, emeklilik sonrası tekrar öğretmen olarak göreve başladığınızda emekli aylığınızın kesilmesi gerekiyordu.

2- 1. maddede belirtildiği üzere, bazı istisnai durumlar hariç, emekli olduktan sonra kamu kurumlarında çalışan herkesin emekli aylığı kesiliyor. Örnek verdiğiniz arkadaşlarınızın çalışmaları ya istisna kapsamında olabilir ya da özel sektörde çalışıyor olabilirler.

3- Yapabileceğiniz bir şey maalesef yok.

 

İkramiye farkınız 250 TL olur

Rahmetli babam 35,5 yıl hizmet üzerinden Mart 1971’de 1/4'den yaş haddinden emekli olmuştu. 30 yılı aşan 5,5 yıllık süre için ikramiye farkları ödeniyor mu? Ödeniyorsa, o zaman ki maaş rayicine göre mi hesaplanıyor? Yani müracaat etmemize değer mi? M. Arzum Celeboğlu

30 yılı aşan hizmet süresine ilişkin ikramiye farkları, belli bir sıra dâhilinde ödeniyor. Daha önce başvuru yapmamışsanız Kanunun yürürlüğe girdiği 27 Ocak 2017 tarihinden itibaren bir yıl içinde (27 Ocak 2018 tarihine kadar) SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına yazılı olarak başvurmanız gerekiyor.

İkramiye farkı, görevden ayrılma (emeklilik) tarihindeki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden, aylık başlangıç tarihindeki katsayılar esas alınarak hesaplanıyor. Her tam hizmet yılı için hesaplanacak ikramiye tutarının 50 TL’nin altında olması halinde her yıl için 50 TL ödeniyor. Babanızın her tam hizmet yılı için hesaplanacak ikramiye tutarı 50 TL’nin altında olduğundan, 30 yılı aşan 5 tam yıl için ödenecek ikramiye farkı (50x5)= 250 TL olur.

 

İkinci bir yükseköğrenim yapan çocuğa yetim aylığı ödenir mi?

Kamu kurumunda çalışmaktayım. Memurluktan emekli olan eşim, aynı yıl içinde vefat etti. Bana ve oğluma maaş bağlandı. Ancak bu yıl üniversiteyi bitiren oğlumun yetim aylığı kesildi. Şu anda 23 yaşında olan oğlum eylül ayında açık öğretim fakültesine başladı. Sormak istediğim;

1- Oğlum tekrar maaş alabilir mi (25 yaşına kadar)?

2- Oğluma tekrar maaş bağlanamıyorsa benim maaşımda artış olması gerekmez mi?

3- Oğlum SGK sağlık hizmetlerinden kaç yaşına kadar yararlanabilir? Emel Akarca

1- Bir yükseköğrenimin bitirilmesinden sonra ikinci bir yükseköğrenimde geçen sürelerde aylık ödenmediğinden, oğlunuza tekrar yetim aylığı bağlanmaz.

2- Emekli Sandığı iştirakçisi olduğunuzdan yüzde 50 olan aylık bağlama oranınız değişmez ve bağlanan dul aylığınızda artış olmaz. SSK veya Bağ-Kur kapsamında sigortalı olsaydınız, aylık bağlama oranınız yüzde 75’e yükselirdi.

3- Oğlunuz 25 yaşını aşmamak üzere, üniversiteyi bitirdiği tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle, bakmakla yükümlü olduğunuz kişi olarak sizin üzerinizden sağlık hizmeti alır.

 

İkramiye farkı alabilir miyim?

29 Mart 1978’de Emekli Sandığına tabi olarak ilk göreve başlandım. 2 Mart 1981’de askere gittim, 2 Temmuz 1981’de askerlik dönüşü tekrar göreve başladım. 2 Kasım 1981’de istifa ettim. Sonra 8 yıl 6 ay 21 gün Bağ-Kur, 2 yıl 3 ay 1 gün SSK hizmet sürem var. 15 Kasım 1994’te MEB’de tekrar göreve başladım. 15 Ağustos 2013’te 32 yıl 11 ay hizmet üzerinden emekli aylığı, 22 yıl üzerinden ikramiye alarak emekli oldum. İkramiye farkı alabilir miyim? Erdem Özmen

Birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden emekli olanlara sadece Emekli Sandığı kapsamındaki hizmet süresi için ikramiye ödenir. SSK veya Bağ-Kur kapsamındaki hizmet süresi için ikramiye ödenmez. 32 yıl 11 aylık birleştirilmiş toplam hizmet sürenizin 22 yılı Emekli Sandığı kapsamında olup, bu süre için de ikramiye ödenmiş. Emekli ikramiyesine esas olan Emekli Sandığına tabi hizmet süreniz 30 yıldan az olduğundan, ikramiye farkı alamazsınız.

 

Bağ-Kur’lu babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

1 Mayıs 1953 doğumluyum. Bağ-Kur’lu olarak çalışmaktayım. 2018 Mart ayında Bağ-Kur’dan emekli olacağım. Eşimden 2 yıldır ayrıyım. Bağ-Kur emeklisi babamın maaşından yetim aylığı alabilir miyim? Havva Usta

Bağ-Kur sigortalısı/emeklisi anne ve babadan kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmasının yanı sıra, sosyal güvenlik kanunları kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor. Eşinizden ayrılmış olsanız da Bağ-Kur sigortalısı olarak ne çalışırken ne de emekli olduğunuzda Bağ-Kur emeklisi babanızdan aylık alamazsınız.

 

Emeklilik yaşım gelince maaşımda düzelme olur mu?

1972 doğumlu, 1990 işe başlangıç tarihli, 5600 günle yüzde 50 vergi indirimi emeklisiyim. 1.350 TL maaş alıyorum. Normal emeklilik yaşım gelince maaşım da düzelme olur mu? Hayrettin Civelek

Emekli aylığınız zaten toplam prim gününüz ile prime esas kazanç tutarlarınız esas alınarak hesaplanmıştır. Vergi indirimi hakkıyla emekli olana yaşını doldurmadığı için daha düşük emekli aylığı bağlanmaz. Normal emeklilikten farkı, yaş şartı aranmadan emekli olmanızı sağlamasıdır. Dolayısıyla normal emeklilik için gereken yaşınızı doldurduğunuzda emekli aylığınızda herhangi bir değişiklik olmaz.




Bu yazı 1,703 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,570 µs