En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
3 Nisan 2018

İşe alımda kişisel verilere dikkat!



İşe alımda kişisel verilere dikkat!

Bir yandan istihdam teşvikleri ile getirilen avantajlar, öbür yandan ekonomideki büyüme ve bir yandan da baharla birlikte işletmelerin personel ihtiyaçları artıyor.

İşe alımlarda öncelikle iş başvuru formları kişisel verileri koruma mevzuatına uygun şekilde düzenlenmeli ve kişisel bilgilerin güvenliği sağlanmalıdır.

İşe alınması uygun görülenlerin teşviklerden faydalanıp faydalanamayacağına bakılarak koşulların sağlanması durumunda SGK teşvikleri kullanılmalıdır.

İşe alınanların özlük dosyaları mevzuata uygun şekilde düzenlenmelidir.

İşe alım süreci işverenler tarafından profesyonelce yönetilmeli; bu süreçte dil, din, renk, cinsiyet gibi ayrımcılık yapılmamalıdır. Ayrıca, işin gereği ve niteliği olmadığı sürece adayların özel hayatlarını doğrudan ilgilendiren konular hakkında bilgi alınmamalıdır. Bu nedenle hem “ayrımcılık” hem de “özel hayatın gizliliğine” dikkat edilmelidir.

Son yıllarda yapılan düzenlemeler de bu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiliyor. 6701 Sayılı İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na göre işe alım süresince ayrımcılık yapılmaması gerekiyor; ayrıca, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanuna göre işin gereği ve niteliği olmayan bilgilerin istenmemesi, işlenmemesi ve muhafaza edilmemesi gerekiyor.

Ayrımcılık iddialarına dair Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvuru yapılması ve haksızlığın giderilmesi istenebiliyor.

Kişisel verilerin aykırı olarak işlenmesinde ise Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na başvuru yapılabiliyor. Her iki kurum, bağımsız karar alma, inceleme ve yaptırım uygulama yetkisine sahiptir.

Türkiye’de işverenler en çok referans yoluyla işçi bulmayı tercih ediyor. Çalışanlar, eş, dost, akraba önerileriyle işçi alımı yapılıyor. İkinci tercih edilen iş arama kanalı ise internet ilanları oluyor. İnternet ilanları herkesin görümüne açık kariyer sitelerinden ve diğer sosyal medya uygulamalarından yayınlanabiliyor. Ancak bu ilanlarda kimi zaman doğrudan “ayrımcılık” ifadelerine yer verecek kriterler yayınlanabiliyor. 6701 Sayılı Kanun’a göre sadece işçi-işveren ilişkisinde değil, işe alım şartlarında da ayrımcılık yapılmaması gerekiyor.

Bazı iş ilanlarında üniversite ayrımı yapılabiliyor. Özel bir nedeni olmadığı sürece, ilgili üniversitesinin pozisyon için özel bir eğitimi içermesi gibi, doğrudan “X üniversitesi” mezunu olmak koşulu getirilmemelidir. Bu tür eğitim ayrımcılığından kaçınmak gerekiyor.

Diğer yandan dil, din, renk, siyasi görüş, cinsiyet ayrımları gibi temel ayrımcılık ifadelerine yer verilmemesi gerekiyor. Örneğin, “tercihen kadın ya da erkek” gibi kriterler ayrımcılığa destek olarak kabul ediliyor. Ancak kanunen belirli cinsiyetin çalışmasının yasaklandığı durumlar ayrımcılık sayılmıyor. Örneğin yeraltı kablo döşeme işlerinde kadın işçi çalıştırılamaması gibi.

İş ilanlarında gebelik ve medeni durum, tercihen bekar gibi ifadelerden de kaçınmak gerekiyor.  Bir çalışanın evli veya bekar olması gibi kriterler doğrudan ayrımcılık niteliğindedir. Ancak yapılan iş gebe çalışanlar için tehlikeli ise böyle bir durumda kriter koyulmasında sakınca bulunmuyor. Benzer ayrımcılık türlerinin sadece iş ilanlarında değil, iş görüşmesi veya iş başvuru formunda da kullanılmaması gerekir.

Tüm bu süreçlerde amacı dışında kişisel verilerin de istenmemesi çok önemlidir. İş için gerekli olmayan, özel hayatın gizliliğini ihlal eden soruların sorulmaması ve işe alım kriteri olarak belirlenmemesi gerekir.

Adaylardan açık rıza alarak referans kontrolü yapılmalıdır. Açık rıza kapsamında, kişi hakkında referans kişilerden bilgi alınacağı ve değerlendirme sürecinde bu bilgilerin kullanılacağı belirtilmelidir.

Bazı işyerleri iş başvurusu olumsuz değerlendirilse dahi iş başvuru formu gelecekteki işlerde kullanmak üzere bilgi havuzunda saklamaktadır. Başvuru sahibinden izin almaksızın bilgilerin muhafaza edilmemesine dikkat edilmelidir. Bu durumda adaya bilgi verilerek, bilgilerinin saklanması konusundaki tercihini belirtmesi istenmelidir. 



Bu yazı 2,153 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,190 µs