En Sıcak Konular

Burcu Şensoy


Burcu Şensoy
10 Nisan 2018

Ücret Garanti Fonu



Ücret Garanti Fonu

Bir işçi çalışmasına karşılık ücretini alır. Ücret, işçi için ekonomik varlığının temeli olan, kendi ve ailesinin geçimini, fiziki, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını sağlayan genellikle tek geliridir. İşverenin ödeme aczine düşmesi nedeniyle işçinin ücretini alamadığı durumlar için ise farklı uygulamalar oluşturulmuştur. Ülkemizdeki Ücret Garanti Fonu bu amaçla kurulmuştur.

Ücret Garanti Fonu ile ilgili düzenleme 4857 sayılı İş Kanununun 33 üncü maddesinde yer almaktaydı. Konuya ilişkin Ücret Garanti Fonu Yönetmeliği 18.10.2004 tarih - 25617 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Kanunun ilgili maddesi 26.05.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5763 sayılı Kanunun 37 nci maddesi ile yürürlükten kaldırılmış olup, bunun yerine aynı konuyla ilgili aynı Kanunun 17 nci maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa ek-1 inci madde eklenmiştir. Bu yeni düzenlemeye göre;

- 4447 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi,

-İşveren için aciz vesikası alınması,

-İflas veya iflasın ertelenmesi nedenleri

ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu kurulmuştur. Türkiye İş Kurumu, İşsizlik Sigortası Kanununa tabi olarak çalışanların, yukarıda sayılan nedenler ile sınırlı olarak ödeme aczine düşmesi durumunda hizmet ilişkisinden kaynaklı ödenmeyen üç aylık ücretlerini Ücret Garanti Fonu’na başvurmaları halinde ödemektedir.

İşçinin işverenden bazen üç aylık değil daha fazla ücret alacağı bulunabilir. İşçi sadece üç aylık kısmı Fon’dan aldıktan sonra geri kalanını yasal yoldan takibini yapacaktır. Fon’dan yapılan ödemeler iflasta iflas masasına, iflasın ertelenmesi durumunda kayyuma, aciz durumunda icra dairesine, konkordatoda konkordato komiseri ve tasfiye memuruna ve ayrıca işverene ve işverenin bağlı bulunduğu vergi dairelerine bildirileceğinden işçiye mükerrer ödeme yapılmayacaktır.

Geçerli bir diğer koşul ise işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması gerekmektedir. Bu durumda temel ücret üzerinden ödeme yapılacak, bu ödemeler 5510 sayılı Kanunun 82 inci maddesi uyarınca belirlenen kazanç üst sınırını aşamayacaktır.

Ücret Garanti Fonu ile yalnızca ücret alacakları değil, sigorta primine dahil olan tüm kazançlar da garanti kapsamına alınmış, bir ay için yapılacak ödemeye tavan ücret sınırlaması getirilmiştir. Ücret Garanti Fonu Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine göre Fon, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin işveren payının yıllık toplamının yüzde birinden oluşur.

İşçi Fon’dan ücretlerini aldıktan sonra aynı işverenin veya başka bir işverenin yanında çalışmaya devam edebilir. Yasada belirtilen şartlar tekrar oluşursa aynı işverenden veya başka bir işverenden iş ilişkisinden kaynaklanan ücretlerini yine Fon’dan alabilir. Bilindiği üzere işverenin ödeme aczine düşmesi nedeniyle ücretlerin yanı sıra işçinin kıdem ve ihbar tazminatları, sendika aidatları vb. Fon tarafından garanti edilmesi, bu hususlarda yasal düzenlemelerin yapılması mühimdir. 



Bu yazı 2,872 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 17 Nisan 2018 Yıllık Ücretli İzin
    • 10 Nisan 2018 Ücret Garanti Fonu
    • 3 Nisan 2018 Kısa Çalışma Ödeneği
    • 26 Mart 2018 Fazla Çalışma Ve Fazla Sürelerle Çalışma
    • 19 Mart 2018 Asgari Ücret
    • 6 Mart 2018 Ücret Hesap Pusulası
    • 13 Şubat 2018 ÜCRET
    • 6 Şubat 2018 Toplu İşçi Çıkarma
    • 30 Ocak 2018 İşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı
    • 23 Ocak 2018 İşçinin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı
    • 16 Ocak 2018 İş Sözleşmesinin Feshi İçin Geçerli Sebepler
    • 3 Ocak 2018 İş Güvencesi
    • 26 Aralık 2017 Süreli Fesih Ve İhbar Tazminatı
    • 5 Aralık 2017 Engelleri Aşmak İçin
    • 28 Kasım 2017 İş Sözleşmesi Kavramı Ve Türleri-2
    • 22 Kasım 2017 İş Sözleşmesi Kavramı Ve Türleri
    • 17 Kasım 2017 Özel İstihdam Büroları
    • 7 Kasım 2017 Geçici İş İlişkisi
    • 31 Ekim 2017 İş Kanununda İşyerinin Devri
    • 25 Ekim 2017 İş Kanununda İşçi Kavramı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,817 µs