En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
21 Haziran 2018

Vergi kaçakçısı Cumhurbaşkanı adayı



Vergi kaçakçısı Cumhurbaşkanı adayı

 Dersanesinde sigortasız öğretmen çalıştıran CHP adayı Muharrem İnce’nin küçük bir cezayla kurtarıldığı ortaya çıktı. Dönemin SSK Müdürü Kılıçdaroğlu tarafından korumaya alınan İnce’nin vergi kaçakçılığı yaptığı da tespit edildi. 

Muharrem İnce’nin dershanesinde sigortasız öğretmen çalıştırması konusu basında çokça yer almıştı. Sigortasız, yani kayıtdışı eleman çalıştırma ihbar ve şikâyeti üzerine 2002 tarihinde SGK müfettişi tarafından Muharrem İnce’nin sahibi ve müdürü olduğu Özel Tam Dershane ve Okul Gereçleri San. ve Tic. Ltd. Şti’de (Ortakları Muharrem İnce ve Özcan Özel) denetim yapıldığında sigortasız öğretmenler olduğu görülüyor. Dershane müdürlüğü yapan Muharrem İnce’nin aynı zamanda CHP İl Başkanı da olmasından aldığı güçle hem enetimi engellemesi ve hem de gelen SSK müfettişini tehdit etmesi üzerine polisten destek alarak denetim yapılmış, 8 öğretmenin yıllardır sigortasız çalıştırıldığı saptanmıştı.

İŞİN İÇ YÜZÜ NEDİR?

Aslında o dönemde işin iç yüzünü yakından bilen birkaç kişiden birisiyim. 

Yapılan denetimde 1 Aralık 1991‘den 2002 yılı ocak ayına kadar 8 öğretmenin sigortasız çalıştırıldıkları, Tasarruf Teşvik Fonu kesintileri ile sigorta primleri  ve  gelir-damga vergilerinin ödenmediği tespit ediliyor. Ama Muharrem İnce’nin sigortasız işçi çalıştırmaktan yüzü kızaracağına o tarihte denetimi yapan müfettiş hakkında aslı astarı olmayan yalan ve iftiralarla bir gazete yazarına şikayette bulunmuştu.

TAM Dershanesi’ndeki ortaklardan, Muharrem İnce CHP Cumhurbaşkanı adayı, Özcan Özel Yalova CHP 1. Sıra Milletvekili adayı, Vefa Salman ise 2014 yılından bu yana Yalova Belediye Başkanı’dır.

Muharrem İnce’nin dershanesinde sigortasız işçi çalıştırması bir TV yayınında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sorulunca konu yeniden gündeme geldi. İnce de bir Cumhurbaşkanı adayından ziyade, komedyen tavrıyla Şener Şen’in ‘Yaptım ama sor bakayım neden yaptım’ repliğiyle cevap verdi. 

Diyor ki İnce: “Şimdi bakın tam 20 sene öncesine gitmişler. 20 sene önce bir dershanenin ortağıyım. Anlatayım olayı da duyun. Dersanelerde iki türlü öğretmen çalışır. Bir emekliler, bir de gençler. Emekliler için de (prim) ödenir ama emekliye hiçbir faydası yoktur onun. Emekliler genelde o primin ödemesini istemez, o paranın kendisine verilmesini ister. Sözünü ettikleri öğretmenler, emekli öğretmenler. Ha bir ceza kesmiş mi devlet, kesmiş, cezayı ödemiş miyiz, ödemişiz. Bu şuna benzer biliyor musunuz? Trafik cezası yiyorsun cezanı ödüyorsun.” 

Eskilerin deyimiyle özrü kabahatinden büyük… Peki ödemediğin, kaçırdığın vergi ve SSK primi ne olacak? Sigortasız çalıştırdığın öğretmenin hakkı ne olacak?

CHP’nin Trumpvari adayı İnce, kanun kural tanımadan her şeyi yapmak istiyor, ‘cezasını öder istediğimi yaparın’ kafası bu. Ancak bu millet bunlara prim vermez. Öğretmeni bile sigortasız çalıştıran, denetime gelen müfettişi dövmekten beter eden, üstüne üstlük tehdit ile görevini yapmayı engelleyen biri eline fırsat geçince ülkenin bütün kimyasını, değerlerini bozar. Denetim tarihinde siyasi parti il başkanı olmasına ve mevzuatta kendisinin eğitim kurumu yöneticisi olamayacağı açıkça yer almasına rağmen sahibi ve müdürü olduğu dershanede 19 öğretmenin sadece 9 kişisi sigortalı, kalanların ise sigortası yok. Bunu da gayet normal karşılıyor. Size göre ceza yazılmış olması ve bunun ödenmesi bir kusur değil Sayın İnce. Ancak on yıllarca onlarca öğretmenin sigortasız çalıştırılması, emekçinin vergisinin sigorta priminin ödenmemesi, dershanede öğrencilere fatura kesilmeyerek vergi kaçırılması da size göre kusur değil. Ama vatandaşa göre bunları yapan bir şahsın Cumhurbaşkanlığına aday olması ve bu kadar usulsüzlüğe rağmen ‘bu mu kusur’ diye sormanız ‘KUSUR’dur. Esasen bu kusurun bir de vergi ayağı olmalıydı. Denetimi başlatan 20 Aralık 2001 tarihli ihbar mektubunda deniyor ki öğrencilere de makbuz/fatura kesilmiyor, vergi de kaçırılıyor.

 

Devletin yıllık vergi kaybı 172 bin TL

Emekli olan öğretmenlerin sigortasız çalıştırılması nedeniyle 17.04.2002 tarihi itibariyle SGDP borç aslı ve gecikme zammı olarak toplam 37.555.- TL hesaplanmış, ayrıca yaklaşık 12.700 TL toplam idari para cezası uygulanmış. Yıllarca süren mahkeme sonucunda da bu borcun ödenmesine karar verilmiş. Tüm borçlar yıllarca ödenmemiş nihayetinde 2014 yılında kapatılmıştır. 

Bugünkü rakamlarla hesaplama yapacak olursak, ortalama 3 bin TL net ücret alan bir öğretmen için hesaplama yaptığımızda;

- 289 TL SGK (SGDP primi işçi payı),

- 944 TL SGK (SGDP primi işveren payı),

- 535 TL Gelir Vergisi,

- 29 TL Damga Vergisi, olmak üzere çalışan başına aylık 1.797 TL vergi ve sigorta primi kaçırılmış.

Muharrem Bey’in dershanesinde sigortasız olduğu ismen tespit edilen 8 öğretmen için bugünkü rakamlarla üç bin TL net ücret üzerinden hesaplama yapıldığında aylık 14.376 TL vergi ve sigorta primi kaçırılmış. Yıllık kaçırılan tutar ise 172.512 TL’ye karşılık geliyor. Bunu on yılla çarpınca milyonluk rakam çıkıyor.

 

Emeklinin de sigortası var

Muharrem Bey’e söylemeyin ama emekli işçinin de sigortası var. Hatta kendisinin sigorta primi kaçırdığı dönemlerin SSK Genel Müdürü de Cumhurbaşkanı adayı olduğu CHP’nin Genel Başkanı’dır.  Emekli olduktan sonra işçi statüsünde bir işveren emrinde çalışanların aldıkları ücretlerden yüzde 7.5 SGDP kesintisi halen devam etmektedir. İşveren hissesi ise yüzde 24.5 tir. Bunun yüzde 2 iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primidir. Emeklinin emekli aylığından kesinlikle kesinti yapılmamaktadır. Hem de yatırılan primin, öğretmene de devlete de SGK/SSK’ya faydası da var. Sadece sigortasız işçi çalıştırma değil, aynı zamanda vergi kaçırma var. Çünkü emekli çalışana ödenen ücretten SGK primi dışında gelir ve damga vergisi de kesilir.



Bu yazı 1,217 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,545 µs