En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
19 Temmuz 2018

Bedelli askerlikte püf noktalar



Bedelli askerlikte püf noktalar

Seçim öncesinde sıkça gündeme getirilen bir konu 'bedelli askerlik'ti. Milyonlarca genç, bedelli askerlik talebinde bulunmuş, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ise 'seçim sonrası görüşebileceklerini' ifade etmişti.

Seçimlerin ardından uzun bir süredir gençlerin beklentisi olan bedelli askerlik yeniden gündeme geldi. Nitekim dün, AK Parti Grup Başkanvekili sayın Bülent Turan, bedelli askerlikle ilgili düzenleme hakkında basın toplantısı düzenledi. Bedelli askerlik düzenlemesinin Meclis Başkanlığı’na sunulacağını, düzenlemede 25 yaş sınırı, 28 gün askerlik süresi ve 15 bin lira bedel öngörüldüğünü açıkladı. Bedelli askerlikten yararlananlar 28 gün temel askerlik eğitimine tabi tutulacaklar. Bedelli askerlikten 31 Aralık 1993 öncesi doğanlar yararlanacak. Yurt dışında bulunan vatandaşlarımız için 2000 Euro'luk bir bedel söz konusu olacak ve uzaktan eğitim ile bir eğitim almış olacaklar. Kamu çalışmaları ücretsiz izinli sayılacak.

Öncelikle belirtilelim ki '25 yaş-15 bin TL-28 günlük askerlik hizmeti' henüz tasarı aşamasında. Bu konu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek ardından da Meclis Genel Kurulu’na gelecek. 28 günlük askerlik hizmetine yönelik düzenleme öncelikle komisyonun, daha sonra da Meclis Genel Kurulu'nun takdirinde olacak.

 

Gençler ne istiyor 

Bedelli askerlik ile ilgili bekleyen sayısının 1 milyon 250 bin kişinin üzerinde olduğu söyleniyor. Özellikle iş ve mesleki düzenlerini sağlamış, eğitimlerini ve kariyer planlarını devam ettirenlerin bedelli askerliği tercih ettikleri görülüyor. 25 yaş ve 15 bin TL öngörüsüyle beraber 28 günlük askerlik hizmeti sosyal medyada çokça eleştirilen bir konu oldu.

Elbette devletin ve TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda bir düzenleme yapılacak. Ancak burada gençlerin bizlere ilettikleri taleplerini dile getirmek istiyorum.

Bedelli askerlik müjdesi bekleyen birçok genç, zaten altı ay yapılan askerlik süresinin çalıştıkları işyerinden ayrılmamak için bedelli askerliği tercih ettiklerini, 28 günlük askerlik süresinin zorlayıcı olacağını, özellikle 28 günlük askerlik süresince bedelli askerlik nedeniyle iş ve istihdam düzenlerinin bozulacağını belirtiyorlar.

Bir önceki bedelli askerlikte fiilen askere gidilmeden askerlik yapılmış sayılmıştı.

Belki yine bu yönde ihtiyaçları karşılamak üzere ya fiilen askere gidilmeden askerlik yapılmış sayılması ya da uzaktan eğitim veya hafta sonlarında en yakın askeri birlikte temel eğitimi alabilecek şekilde bir düzenleme düşünülebilir.

 

Kıdem tazminatı ne olacak?
Bu durum, işverenler açısından da bu konu merak konusu oldu. “Bedelli askerlik yapmak için işten uzaklaşacak/ayrılacak çalışanların hakları neler olacak? Kıdem Tazminatı alınabilecek mi?” veya “28 günlük askerlik süresinde ücretsiz izin, yıllık izin gibi seçenekler kullanılabilecek mi?” gibi soruların cevapları merak ediliyor.

Yapılan açıklamalarda, kamuda ve özel sektörde çalışanların askerlik hizmeti noktasında müracaat etmeleri durumunda bu kanun kapsamında değerlendirileceği ve kendilerinin ücretsiz izinli sayılacakları, iş sözleşmelerinin fesholmayacağı, 28 günlük temel askerlik eğitimini yerine getirebilecekleri belirtiliyor.

Tasarıda düzenlendiği gibi çalışanların ücretsiz izinli sayılmaları veya daha önceki bedellide olduğu gibi fiilen askerlik yapılmaması durumunda kıdem tazminatına hak kazanılmayacağını belirtelim.

 Ancak bu şekilde ücretsiz izinli sayılma söz konusu olmazsa “28 günlük” fiilen askerlik yapılması halinde, çalışan 1 yıl ve daha fazla kıdeme sahipse çalışma şartını sağlamışsa askerlik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirebilir ve kıdem tazminatı alabilir. Yani, 28 gün temel askerlik hizmeti yapılması durumunda fiili bir askerlik hizmeti gerçekleşeceğinden, kıdem tazminatına da hak kazanılacaktır.

1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi'ne göre; “c) Muvazzaf askerlik dolayısıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi durumu” kıdem tazminatı almaya hak kazanılan hallerden biridir. Ancak, ancak ihbar tazminatı alamaz.

Muvazzaf askerlik bittikten sonra iki ay içerisinde çalışan eski işine dönmek için işverene başvuru yapabilir. Böyle bir başvuruda işveren, eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Çalışanı işe alabilecek durumda olmasına rağmen, işe almayan işveren, eski çalışanına üç aylık ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlü olacak.


Bu yazı 1,351 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,738 µs