En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
21 Temmuz 2018

Öğrenmek ya da öğrenmemek



Öğrenmek ya da öğrenmemek 

Değişen, hem de çok hızlı değişen bir dünyada yaşıyoruz. Örneğin, teknolojik gelişmeler üretimi ve üretim ilişkilerini değiştiriyor. Öte yandan, insanların ihtiyaçları ve tercihleri değişiyor; değerler değişiyor. Sonuç olarak her şey değişiyor. Böyle bir ortamda başarılı olmak için, değişik koşullarla baş edecek becerilere sahip olmak gerekiyor. Bunun sonucunda aranan beceriler de hızla değişiyor. Örneğin, Linkedin’in bir araştırması ortaya koymuş ki şu an en çok aranan becerilerin yüzde ellisi, üç yıl önce aranan beceriler listesinde bile yokmuş. Bu durumda kişiler ve organizasyonların başarısı için, öğrenmek zorunlu olacaktır. Evet, organizasyonlar kişilerden oluşur; kişilerin öğrenmesi gerekir. Ancak organizasyonda da bu öğrenmeyi kolaylaştıracak, teşvik edecek bir ortam olmalıdır. Böyle bir kültür nasıl yaratılır?

1- Bilgiye ve bilgili kişilere değer verilmeli ve bu değer her fırsatta gösterilmelidir. Bir organizasyonda öğrenmek teşvik edilmek isteniyorsa, öğrenmenin meyvası olan bilgiye ve buna sahip kişilere değer verilmelidir. Bu her fırsatta gösterilmeli, teşvik edilmelidir.

2- Yöneticiler öğrenmeye örnek olmalıdır. Kurum kültürü oluşumunda ve sürdürebilirliğinde yöneticilerin payı büyüktür. Eğer “Öğrenen” bir kurum kültürü yaratılmak ve bunu sürdürmek isteniyorsa, tepe yöneticisinden başlamak üzere, tüm yöneticilerin bunu davranışları ile göstermesi ve diğer çalışanlara örnek teşkil etmeleri gerekir. Yönetici, soran, dinleyen, okuyan, her durumu bir öğrenme fırsatı olarak gören bir kişi imajı oluşturmalıdır.

3- Yöneticiler, öğrenmeyi teşvik eden koçlar olmalıdır. Bilginin ve öğrenmenin bu kadar değerli olduğu bir devirde, organizasyonlar yeni bilgilerin yaratıldığı ve öğretildiği birer okul niteliğinde olacaktır. İyi okulların, öğrenmeyi teşvik eden, öğrenmeye rehberlik eden iyi eğitmenleri olur. Organizasyonlarda da sürekli eğitmen pozisyonunda olanlar, her seviyedeki yöneticilerdir. Yöneticiler, astlarına rehberlik eden, onlara hep bir şeyler öğreten, öğrenmeyi teşvik eden, koçluk yapan, bilge eğitmenler olmalıdır.

4- Meraklı ve öğrenebilir elemanlar işe alınmalıdır. Diyelim ki yaratılan öğrenme ortamı güzel. Yöneticiler iyi birer koç; elemanlarına bir şeyler öğretmek için çırpınıyorlar. Ama elemanlardan tık yok. Başka bir deyişle, ortada “Ali yanıyor, Fadik buz gibi” sendromu var. Peki sorun nerede? Sorun, elemanda. Örneğin ben, bunca yıllık hocayım; ama kimseye bir şey öğretemedim. Sadece öğreneceklere ışık tuttum. Bu nedenle, eleman işe alırken, merakı olanı ve öğrenebilir olanı seçmek gerekir.

5- Kişilerin hata yapmalarına, hatalarından öğrenmelerine izin verilmelidir. Öğrenme her zaman masa başında, teorik olarak gerçekleşmez. Bazı şeyler, yaparak öğrenilir. Bu nedenle, kişilerin öğrendiklerini denemesine, bu arada hata yapmasına izin verilmelidir. Örneğin, yemek yakmasına izin vermediğiniz aşçı, yeni yemek yapmayı öğrenemez.

6- Geribildirimler yapıcı ve öğretici olmalıdır. “Çalışanların nefes alışlarını bile kontrol ederim, hiç peşlerini bırakmam” anlayışı ne kadar yanlışsa, “Saldım çayıra, mevlam kayıra” yaklaşımı da o derece yanlıştır. Yeni beceriler öğrenen ve bunları işine uygulayan çalışanın gelişimi yakından gözlenmelidir. Yönetici, çalışanına objektif geribildirimde bulunmalıdır. Bu geribildirimlerin, çalışanın öğrenme şevkini kıracak cinsten olmaması gerekir; yapıcı ve öğretici olmalıdır.

Sonuç

21. yüzyılın en değerli hammaddesi, bilgidir. Organizasyonların kaderini tayin edecek olan şey bilmek veya bilmemektir; bütün mesele budur. Bunun için öğrenmeye ve bunu başarmış kişilere değer veren bir kültür gerekir. Böyle bir kültürün yaratılması en üst yöneticiden başlar. Cahilliğin ve cahillerin kutsandığı bir toprakta, bilgi ve üstün becerili kişiler gelişmez. Cahil kargaların kılavuzluğundaki organizasyonların sonu da hüsran olur.


Bu yazı 1,442 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,534 µs