En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
28 Aralık 2018

Beş puan teşvikinde indirim sanayiciyi vuracak



Beş puan teşvikinde indirim sanayiciyi vuracak 

Uluslararası rekabetin ve globalleşmenin had safhaya çıktığı, ucuz ve kaliteli üretenlerin her zaman bir adım önde olduğu bu dönemde, devletlerin de hem istihdamı arttırmak, hem de ülkenin vergi ve sosyal güvenlik primlerine doğrudan ve dolaylı katkısı olması açısından bir takım teşvikleri devreye soktukları görülmektedir.

Özellikle Afrika, Doğu Avrupa ülkeleri ve bir kısım Uzakdoğu ülkelerinde üretim ve istihdam sağlayanlara arazi, bina, elektrik-su, vergi ve sigorta prim teşvikleri sağlanıyor.

Ülkemizde de son 15 yıldır, üretimi ve istihdamı arttırmak için bu yöntemler sıklıkla kullanılıyor.

Vergi ve sigorta primlerinin işverenler üzerindeki yükünü hafifletmek için getirilen teşviklerin istihdam artışına ve uluslararası firmalarla rekabette önemli bir avantaj sağlaması sayesinde de Türkiye son 15 yıldır ihracat rekorları kırıyor.

İşte bu teşviklerin en önemlilerinden birisi de kullanımı kolay, işveren açısından maliyet avantajı sağlayan ve günün sonunda devlete de istihdam-vergi ve sigorta primi geliri olarak geri dönen beş puanlık SGK prim indirimi teşvikidir.

5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 1.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren bu teşvikten SGK’ya borcu olmayan, sigorta primlerini düzenli ödeyen, sigortasız işçi çalıştırmayan ve SGK prim belgelerini süresinde ödeyen tüm işverenler faydalanabiliyor.

TBMM’de komisyonlarda görüşülmeye başlanan yeni bir düzenlemeye göre, hem asgari ücret desteği ve hem de 5510 (beş puanlık) SGK indiriminde değişiklikler yapılıyor.

Tüm işyerleri SGK işyeri sicil numarası bazında 500 kişiden fazla işçi çalıştırılan ve 500 kişiden az işçi çalıştırılan olarak ikiye ayrılacak ayrıştırılıyor.

2019 yılı uygulamasında 5 puanlık SGK prim indirimi 500 kişiden fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde 3 puan olarak uygulanacak.

Bunun bütçeye 800 milyon ila 1 milyar TL arasında faydası olabilecek. Aylar öncesinden 2019 bütçesini yapan, teklif ve rekabetini buna göre ayarlayan sanayicinin, ihracatçının bu durumdan olumsuz etkilenmemesi mümkün olabilir mi? Yurtdışından ülkemize yatırım yapan global şirketler, genel merkezlerine bu durumu nasıl anlatacak?

Esasen bu hem anayasaya ve eşitliğe aykırı, hem şirketleri zor durumda bırakarak rekabeti ve üretimi olumsuz etkileyecek, hem de kayıtlı ve yasal mevzuata uygun şekilde daha çok işçi çalıştıran işyerleri adeta cezalandırılmış olacak. Bundan en büyük zararı şüphesiz fabrikalar ve sanayiciler görecek. Yani, fabrikalar da, tekstilci de, sanayici de, inşaatçı da, özel hastaneler de, banka ve sigorta şirketleri de bu düzenlemeden olumsuz etkilenecek.

Dikkat edilirse, büyük şirketlerin tamamı kayıtlı çalışan, vergi ve sigorta primlerini düzenli ödeyen, sigortasız işçi çalıştırmayan, yasal yükümlülüklere uygun ticaret ve üretim yapan şirketler. Unutulmamalıdır ki, güçlü ekonominin temelinde güçlü sanayi, akılcı teşviklerle desteklenmiş ekonomik kalkınma politikaları ve ihracat ağırlıklı üretim geliyor.

Çin’in yaklaşık 1 trilyon dolarlık yatırımla 3 milyardan fazla nüfus ve 65 ülkenin dahil olduğu proje ile Asya’nın en doğusu ile Atlas Okyanusu’nun Avrupa kıyıları birbirine bağlayacağı “bir kuşak bir yol projesi” ile de ortalama 6 haftada Çin’den Avrupa limanına gelen ürünler ortalama 2 hafta içerisinde piyasalara sunulacak. Çin’in daha kısa sürede Avrupa pazarlarına ulaşacak olması, Türkiye’nin ihracatta daha fazla zorlanacağı anlamına geliyor.

500 kişi üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde hem asgari ücreti yüzde 26,05 arttırıp, hem beş puan teşvikini 3 puana indirip, hem asgari ücret desteğini 2018 ortalamasının altına düşülmemesi esası getirerek zorlaştırıp ve hem de istihdam artışı beklemek nasıl olacak bilmiyorum.

Bu hükmün yasalaşması halinde, uluslararası rekabetin ve ihracatın olumsuz etkileneceği, istihdam kaybına neden olacağı, yabancı yatırımcılar önünde ciddi bir engel teşkil edeceği dikkate alınarak mevcut durumda olduğu gibi tüm işyerlerinin eşit şekilde beş puanlık SGK prim indiriminden yararlandırılması gerekmektedir.

Ekonomide yapısal sorunlar üretimin desteklenmesi ve ekonomik kalkınmada akılcı bir şekilde teşviklerin uygulanması ile çözülebilir.


Bu yazı 2,595 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,464 µs