En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
14 Mart 2019

Konut kapıcıları için kolay işverenlik uygulaması başladı



Konut kapıcıları için kolay işverenlik uygulaması başladı

Ev hizmetlerinde çalıştırılanlar için uygulanmakta olan kolay işverenlik, 1 Mart 2019 tarihinden geçeri olmak üzere apartman görevlileri için de hayata geçiyor.

2018 Mart ayında yapılan düzenleme ile konut kapıcıları da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun ek 9. maddesi kapsamında ev hizmetlerinde çalıştırılanlar için uygulanmakta olan kolay işverenlik kapsamına dahil edilmişti.

SGK, yasal düzenlemeden bir yıl sonra yayımladığı 2019/6 sayılı Genelge ile kolay işverenlik kapsamında konut kapıcılarına ilişkin işveren ve sigortalı işlemlerinin usul ve esaslarını belirleyerek uygulamaya nihayet yol verdi.

KOLAY İŞVERENLİK NE SAĞLIYOR?

Apartman görevlisi çalıştıracak apartman yönetimleri, önce işyeri bildirgesi sonra işe giriş bildirgesi vermek zorunda olmayacak.

Daha da önemlisi her ay, aylık prim ve hizmet belgesi verilmeyecek. Çalıştırılan konut kapıcısının beyan edilen prim günü ve kazancında değişiklik olmadığı sürece, her ay bildirimde bulunulmayacak. Aylık prim ve hizmet belgesi verilmeyeceğinden her ay damga vergisi de ödenmeyecek.

HAK KAYBI OLMAYACAK

Konut kapıcılığı işyerlerinde çalışanlar, 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanlara sağlanan haklardan aynı şekilde yararlanacak. Haklarında uzun ve kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası hükümleri uygulanacak. Primler mevcut oranlar üzerinden hesaplanacak.

Başta beş puanlık prim indirimi olmak üzere, ilgili kanunlarda öngörülen şartları sağlamak koşuluyla prim teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılabilecek.

TESCİL VE İŞVERENLİK UYGULAMALARI

Konut kapıcısı istihdam eden mevcut apartman yönetimleri e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresiyle girecekleri işveren sisteminde bulunan kolay işverenlik ekranında yapılacak işlemler vasıtasıyla kolay işverenlik kapsamına alınacak.

Kolay işverenlik kapsamına geçişte yeniden işyeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgesi vermeleri gerekmeyecek. Apartman yönetimlerinin kolay işverenliğe geçiş işlemlerini onaylayıp tamamladıkları tarihten sonra işlemleri genelge hükümlerine göre yürütülecek.

Kolay işverenlik kapsamına dahil olmak istemeyen apartman yönetimleri, SGK’ca belirlenecek tarihe kadar mevcut e-bildirge sistemi üzerinden aylık prim ve hizmet belgelerini vermeye devam edecekler.

1 Mart 2019 tarihinden itibaren ilk defa konut kapıcısı çalıştırılması halinde, kolay işverenlik başvuru ve giriş programlan işletime alınıncaya kadar "İşyeri Bildirgesi" ile “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi 4-A B" sigortalının çalışmaya başlayacağı ayın sonuna kadar SGK’ya verilecek. e-Sigorta başvuru ve şifre işlemleri ise genel hükümlere göre e-Devlet üzerinden yapılacak.

Kolay işverenlik başvuru ve giriş programları işletime alındığında başvuru bilgilerine göre işyeri ve sigortalı işe giriş bildirgeleri otomatik olarak oluşturulacak olup, işyeri ve sigortalı işe giriş bildirgesi verilmeyecek.

PRİM TAHAKKUKU VE ÖDEME

Kuruma aylık prim ve hizmet belgesi verilmeyecek. Çalıştırılan konut kapıcısının beyan edilen prim günü ve kazancında değişiklik olmadığı sürece, primler yapılan bildirime göre sistem tarafından tahakkuk ettirilecek. Tahakkuka ilişkin borç tutarları, ilgili ayı takip eden ayın on beşinden itibaren banka borç sorgusunda gösterilecek. Tahakkuk ettirilen sigorta primleri ilgili ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenebilecek.

Beyan edilen gün/kazanç, işten ayrılış ya da eksik güne ilişkin bir değişiklik yapıldığında tahakkuk buna göre içinde bulunulan aydan itibaren sistem tarafından güncellenecek.

Konut kapıcılığı kapsamında çalıştırılanların beyan giriş/güncelleme, teşvik tanımlama ve eksik gün giriş işlemleri https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi linki üzerinden yapılacak.

Konut kapıcısının ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilmesi durumunda, eksik çalışma nedenleri ve gün sayıları e-SGK İşveren sistemi üzerinden çalışmanın geçtiği ayı takip eden ayın onuncu gününe kadar girilecek. Bu durumda eksik çalışmaya ilişkin bilgi ve belgeler Kuruma verilmeyecek, ancak gerektiğinde Kurumca istenebileceğinden ibraz edilmek üzere saklanacak.

SİGORTALILIĞIN SONA ERMESİ VE BİLDİRİMİ

Çalıştırılan konut kapıcısının sigortalılığı; çalışmanın sona erdiğinin Kuruma bildirilmesi, aylık talebinde bulunulması veya sigortalının ölümü halinde sona erecek.

Kolay işverenlik başvuru ve giriş programları işletime alınıncaya kadar, konut kapıcısının işten ayrılışı, "Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi 4-A B" ile mevcut işten ayrılış programı vasıtasıyla yapılacak. Bildirim, çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden on gün içerisinde yapılacak.


Bu yazı 2,220 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,657 µs