En Sıcak Konular

Osman Arıoğlu


Osman Arıoğlu
30 Nisan 2019

Sermaye artırım ve azaltımı aynı genel kurulda yapılabilir mi?



Sermaye artırım ve azaltımı aynı genel kurulda yapılabilir mi?

Türk Ticaret Kanunu’na göre anonim şirketler 50 bin TL, limited şirketler 10 bin TL sermaye ile kurulabilirler. Yeni TTK’da yapılan ve reform niteliğindeki en önemli düzenlemelerden bir de tek kişilik anonim ve limited şirketlerin kurulabilmesi imkanı getirilmesidir. Değişiklikten önce anonim şirket kurmak için en az 5 kişi limited şirket kurmak için de en az 2 kişi olmak gerekiyordu. Bu durum birçok şirkette saman ortak veya sayıyı tamamlayıcı ortak veya ortakların olması gibi bir zarurete neden oluyordu. Duruma göre bu zorunluluğun ortaya çıkardığı bazı olumsuzluklar söz konusu oluyordu. Oysa yeni TTK ile bu durum ortadan kaldırılmak suretiyle sermaye şirketi kurulması kolaylaştırılmıştır. Elbette önemli olan sermaye şirketlerinin çok ortaklı ve güçlü yapılar olarak varlıklarını uzun süre devam ettirmeleridir. Ancak bunun bu tür yasal zorlamalarla olamadığı geçen dönemde çok net olarak görüldü. Esas olan birlikte çalışma ve paylaşma kültürünün geliştirilmesidir. Bunun için yasal zorunluluklardan ziyade ortaklık kültürünün ve her şeyin yazılı kurallarının belirlenmesi ve ona göre davranmayı içselleştirmek son derece önemlidir.

Şirket kuruluşları ve kurulan şirketlerin hayatiyetlerini devam ettirmeleri konusunda diğer şartların oluşmasının yanında şirketin nakit yönetiminin sağlıklı yürütülmesi olmazsa olmaz bir önemdedir. Hayatiyetini devam ettiremeyen veya batan birçok şirketin esasen nakit yönetimini doğru ayarlayamamak nedeniyle zor duruma düşmesi ve sonuçta iflas etmesi çok görülen bir durumdur. Bu anlamda da TTK’da bazı koruyucu hükümler düzenlenmeye çalışılmıştır. Sermayenin 2/3’ünün kaybedilmesinin teknik iflas nedeni olarak kabul edilmesi bunlardan en önde belirtebileceğimiz bir hükümdür. Aslında asgari sermaye şartına bakıldığında çalışılan sektör itibarıyla veya yapılan yatırımın kamuyla ilişkili olması gibi nedenlerle konulan asgari sermaye şartları dışında sermayenin 2/3’ünün kaybedilmesi çok da sıkıntı doğurmayabilecektir. Ancak bu tür yüksek asgari sermaye zorunluluklarının olduğu durumlarda teknik iflas durumuna girilmesi aslında birçok şirkete göre ciddi bir öz varlığı olan şirketler bakımından bile söz konusu olabilir.

SERMAYE ARTIRIMI VE AZALTIMININ AYNI GENEL KURULDA YAPILMASI

Sermaye artırımı Türk Ticaret Kanunu’nun 456-472’nci maddelerinde sermaye azaltımı ise 473-475’inci maddelerinde düzenlenmiştir. Burada önemli olan bir konu da sermaye artırımı ve azaltımının aynı genel kurulda yapılabilmesinin mümkün olup olmadığıdır. Bu konuda yaygın olan görüş sermaye azaltımı ve artırımının, önce sermaye azaltımı yapılması kaydıyla aynı genel kurulda yapılabileceği yönündedir. Esasen sermaye azaltımında üçüncü kişilerin hak kaybına uğramaması bakımından Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan süreçleri vardır. Bunun detayına burada girmeyeceğiz. Bu sürelerin istisnası sermaye azaltımının zarara mahsup suretiyle yapılmasıdır.

Önce sermaye artırımı sonra sermaye azaltımının da esasen bize göre aynı genel kurulda yapılmasının önünde bir engel olmamalıdır. Bazı görüşler ana sözleşmede hüküm bulunmak kaydıyla bunun mümkün olduğu yönündedir. Ancak uygulamada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı önce sermaye artırımı yapılmasının tescilini istemektedir. Buna gerekçe olarak özellikle zarar nedeniyle öz sermayenin 2/3’ünün kaybedildiği durumlarda, sermaye artırımı ile en azından bu teknik iflas durumunun ortadan kaldırılmasını görmek istiyor. Bilahare sermayenin zarar ile mahsup suretiyle istenilen seviyeye kadar gerekli yasal prosedürler de uygulanmak kaydıyla azaltılabilmesi mümkün oluyor. Durum böyle olunca da işlemin iki aynı genel kurulda yapılması gibi bir noktaya gidiliyor.

Bize göre; öz varlığın 2/3 ünün kaybedilmesi şartı öz varlığın asgari sermaye tutarının altına düşülmemesi şeklinde uygulansa bütün bu problemler olmadan ve daha kolay prosedürlerle sermaye artırımı ve azaltımının aynı genel kurulda yapılmasının tartışılacak bir tarafı kalmaz. Buna göre şirketler tek genel kurul toplantısı ile önce sermaye azaltımı sonra da sermaye artırımı yapabilirler.


Bu yazı 1,389 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 1 Nisan 2024 Fed faiz indirimi ne zaman?
    • 18 Mart 2024 Cari açık gidişatı
    • 4 Mart 2024 Döviz nereye?
    • 19 Şubat 2024 Bir Danıştay DDK kararı ve damga vergisi uygulaması
    • 5 Şubat 2024 Anayasa Mahkemesinin enflasyon muhasebesine ilişkin kararı kimleri etkileyecek?
    • 22 Ocak 2024 Anayasa Mahkemesinin enflasyon düzeltmesine ilişkin kararı
    • 8 Ocak 2024 Bilmediğini bilmemek veya cehaletin dayanılmaz cazibesi
    • 25 Aralık 2023 Ademi Tahsis İlkesi
    • 11 Aralık 2023 Enflasyon muhasebesi uygulaması
    • 27 Kasım 2023 Ekonomilerde stagflasyon ihtimali
    • 13 Kasım 2023 Faiz artırımlarının sonuna geliniyor mu?
    • 30 Ekim 2023 Nice 100 yıllara
    • 16 Ekim 2023 İsrail-Filistin savaşı ve ekonomiye etkileri
    • 2 Ekim 2023 Parite nereye?
    • 18 Eylül 2023 OVP ne söylüyor?
    • 4 Eylül 2023 Son Merkez Bankası kararları ve geleceğe bakış
    • 11 Kasım 2022 Sermaye kaybı nedeniyle sermaye artırımında yeni düzenleme
    • 19 Şubat 2021 Finansman gider kısıtlaması uygulaması başladı
    • 9 Haziran 2020 Kambiyo muamele vergisi uzun süreli olmayabilir
    • 1 Haziran 2020 Biraz parasal genişleme hemen enflasyon yaratmaz




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,860 µs