En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
23 Ağustos 2019

İşe iade davalarında boşta geçen sürelerin SGKya bildirimi



İşe iade davalarında boşta geçen sürelerin SGK’ya bildirimi

İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi-işveren ilişkilerinde önemli bir yer edinen arabuluculuk görüşmeleri ile yeni uygulamalar getirilmiş ve anlaşmazlıkların dostane yöntemlerle çözümlenmesi amaçlanmıştır.

İşe iade talepleri arabuluculuk görüşmesinde tarafların vardıkları sonuçlar arabulucu nezaretinde son tutanak ile belgelendirilmektedir. Arabulucu tarafından düzenlenecek son tutanağın arabulucunun yanı sıra işçi ve işveren veya kanuni temsilcileri/avukatlarınca imzalanması gerekmektedir.

7036 sayılı Yasa’ya göre, anlaşma belgesinin icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde belge sayılacağı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamayacağı hükme bağlanmıştır.

Anlaşmayla sonuçlanan arabulucu görüşmelerinde düzenlenen son tutanak SGK iş ve işlemlerinde mahkeme ilamı vasfında kabul edilmiştir.

4857 sayılı İş Kanunu 21. maddesine eklenen 7. fıkrada; “Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların, işçinin işe başlatılması konusunda anlaşmaları hâlinde;

a) İşe başlatma tarihini,
b) Üçüncü fıkrada düzenlenen ücret ve diğer hakların parasal miktarını (bu fıkrada çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş ücret ve diğer haklarının ödeneceği düzenlenmiştir),
c) İşçinin işe başlatılmaması durumunda ikinci fıkrada düzenlenen tazminatın parasal miktarını (anılan fıkrada mahkeme veya özel hakem tarafından feshin geçersizliğine karar verildiğinde ödenecek tazminat tutarının -en az 4 en çok 8 aylık ücret tutarında-) belirlemeleri zorunludur. Aksi takdirde anlaşma sağlanamamış sayılır ve son tutanak buna göre düzenlenir. İşçinin kararlaştırılan tarihte işe başlamaması hâlinde fesih geçerli hâle gelir ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur” hükmü getirilmiştir.

***

Anlaşma olmazsa mahkemeye gider

İşçi ve işverenin arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. İş mahkemesinde işe iade kararı verilmesi durumunda işçinin işe iade kararından sonra 10 gün içerisinde işe başlamak üzere işverene başvurması gerekmektedir.

İşe başlamak üzere 10 gün içinde işverene başvuran işçiler için boşta geçen dört aya kadar olan süreye ilişkin primlerle ilgili SGK’ya ek prim ve hizmet belgeleri/muhtasar prim ve hizmet beyannameleri verilmek zorundadır. İşçi, mahkeme kararının kesinleşmesinden itibaren 10 gün içerisinde işe başlama talebinde bulunmasına rağmen işveren bir ay içinde işe başlatmadığı takdirde boşta geçen dört aya kadar süre ücretine ilave olarak dört-sekiz aylık ücret tutarında işe başlatmama tazminatı hakkı doğar.

İşçinin 10 gün içerisinde işe başlamak için işverene başvurmaması durumunda ise fesih geçerli hale gelir ve işçi bu süreyi kaçırdıktan sonra işe iadesini isteyemez. Bu durumda kararda öngörülen boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklara ilişkin SGK bildirimlerinin yapılması zorunluluğu işveren yönünden ortadan kalkmaktadır.

***

Arabulucuda anlaşılırsa…

İşçi ve işveren tarafının arabulucu tutanağında işe iade konusunda anlaşmaları dışında bazı hususları da belirlemeleri gerekmektedir. Buna göre, işe başlama tarihi, boşta geçen süre için işçiye ödenecek ücreti ve tazminatı da tutanakta yer almalıdır.

Ancak işçi ve işverenin işe başlamama noktasında anlaşmaları halinde ödenecek tutardan SGK primi kesilip kesilmeyeceği hususu tartışmalı bir hal almıştır.

SGK Başkanlığı’nın 28/02/2019 tarih ve E.3381987 Sayılı Genel Yazısı’nda, arabuluculuk faaliyeti sonucu işe iade dışında anlaşmaya varılması halinde; iş sözleşmesinin fesih tarihi işverence işçinin işten çıkartıldığı tarih olacağından ve işçiye iş güvencesi tazminatı ile en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarının ödenmesi de söz konusu olmayacağından, iş akdinin feshinden sonraki süre için işverenin SGK’ya aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verme yükümlülüğü olmayacaktır.

Bu anlamda arabulucu yolu ile çözüme varılması halinde iş akdinin fesih tarihi işçinin işten çıkarıldığı tarih olduğundan, bu aşamada öngörülen ücretler nedeniyle sigortalı adına ek bir prim gün sayısı kazancı, işverenler açısından da ek aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenme yükümlülüğü oluşmamaktadır.



Bu yazı 1,796 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!
    • 9 Şubat 2024 İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı?
    • 6 Şubat 2024 Aile ve Gençlik Fonu başlıyor




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,492 µs