En Sıcak Konular

Bumin Doğrusöz
Ekonomim.com

Bumin Doğrusöz
24 Ekim 2019

Vergi Taslağına genel bakış



Vergi Taslağı’na genel bakış 

Geçen yazımda vergi mevzuatı ile ilgili bir kanun teklifi taslağından söz etmiş ve bu taslakla getirilmesi düşünülen “Değerli Konut Vergisi”ni irdeleyerek aktarmıştım. Bu yazımda da söz konusu Taslağın içeriğini, ayrıntılı irdelemesini gelecek yazılarıma bırakarak genel olarak aktarmak istiyorum.

Taslakla “Digital Hizmet Vergisi” adı altında yeni vergi daha ihdas edilmektedir. Hemen hemen herkesi ilgilendirecek bu verginin konusu şu şekilde belirlenmiş:

a) Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri
b) Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin (bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyunlar, oyun içi uygulamalar ve benzerleri dahil) dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler,
c) Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri (kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler dahil).
d) Bu hizmetlere yönelik dijital ortamda verilen aracılık hizmetleri.

İlgili vergilendirme döneminde elde edilen hasılat üzerinden %7.5 oranında alınması öngörülen bu verginin mükellefi digital hizmetleri verenler şeklinde belirlenmekle birlikte, söz konusu verginin yansıtılabilir olması nedeniyle neticede taşıyıcısı bu hizmetlerden yararlanan bizler olacaktır.

Taslak Gelir Vergisi Kanunu’nda da önemli değişiklikler öngörüyor.

Ancak taslak metin, tam olarak tedvin tekniğine göre hazırlanmamış bir metin. Örneğin bir maddede Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesindeki tarife değiştirilirken, izleyen maddede kanunun 18. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik düzenleniyor. Her halde taslak, tasarıya dönüştürülürken bunlar da düzeltilecektir.

Gelir vergisi tarifesi de değişiyor. En düşük oran yine yüzde 15 iken en yüksek oran 1 milyon lirayı aşan gelirler için %45 olarak belirlenmiş durumda. Ancak bu oranlar ve dilimleri, yasama sürecinde büyük ihtimalle gözden geçirilecektir.

Telif kazançları istisnasına sınır getiriliyor. Bu istisna kapsamında elde edilen kazançların 500 bin lirayı aşması halinde, kazanç istisna kapsamında kalıyor. Ancak burada da taslağın gözden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü, aşan kısım değil, tamamı vergiye tabi oluyor ki bu da adaletsiz bir sonuç. Öte yandan sınırın geçilmesi halinde, özel bir vergileme düzeni kurulmadığı için, defter tutma, beyanname verme, geçici vergi ödeme vb. tüm yükümlülükler doğacak gibi görünüyor. Örneğin bir yazarın kasım ayında sınırı geçmesi halinde iki ay için mükellef olması gerekebilecek.

Birden fazla işverenden alınan ücretlilerin beyanname verme koşulları karmaşıklaştırılırken, tek işverenden alınan ücretlerin vergilendirilmesinde ücretin 500 bin lirayı aşması halinde yıllık beyanname verme zorunluluğu getiriliyor. Bu beyanname verginin nasıl çıkacağını anlamak mümkün olmamakla birlikte, kanunun 89. maddesindeki indirimler dolayısıyla iade çıkacağı muhakkaktır. Taslak bu suretle yüksek ücreti vergi iadesi ile ödüllendiriyor. Bu kadar yüksek ücret geliri olmama hali ise cezalandırılmış oluyor. Taslağın gerekçesi olmadığı için buradaki mantığı ve sosyal adaleti çözebilmiş değilim.

Öte yandan personele toplu taşıma için ödeme yapılması halinde, ücret istisnası öngörülüyor ki bu husus zaten uzun zamandır bir ihtiyaç olarak vurgulanıyordu.
Vergiye uyumlu mükellef indiriminde belli esneklikler getirilerek uygulama rahatlatılıyor. İndirimin uygulanacağı ve önceki iki yılda beyannameleri süresinde vermiş olma ve vergileri ödemiş olma koşulu kaldırılıyor. İndirimin uygulanacağı tarih itibariyle borçlu olmama yeterli görülüyor. Böylece beyannamesini süresinde vermeyen veya vergisini süresinde ödemeyen de uyumlu mükellef oluyor.

Sporcuların vergilendirilmesinde eleştirilen %15 stopaj oranı, %20’ye çıkıyor. Sporcularının gelirinin 500 bin lirayı aşması halinde yıllık beyanname getirilmesi öngörülüyor.
Kurumlar vergisi oranı ise finans sektöründeki şirketler hariç olmak üzere diğer kurumlar için kademeli olarak düşürülüyor. Oran 2020 yılı için %20 izleyen yıllar için %18 şeklinde belirleniyor. Ancak finans sektörünün eşitlik savı ile konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıması halinde, Mahkemece eşitliğin sağlanması ihtimali yüksek.

Taşıtların amortisman ve giderleri ile ilgili önemli sınırlamalar var. Onlar da gelecek yazımda.


Bu yazı 864 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 18 Nisan 2024 Emisyon primleri istisnası ve sorunları
    • 16 Nisan 2024 Kurumlar vergisinin oranının saptanması
    • 4 Nisan 2024 Avans kar payları ne zaman beyan edilir?
    • 28 Mart 2024 2023 yılında elde edilen kar payları ve beyan yükümlülüğü
    • 26 Mart 2024 Arabulucuya başvuru ve şüpheli alacak karşılığı
    • 21 Mart 2024 Vergi incelemelerinin pişmanlığa etkisi
    • 19 Mart 2024 Binek otomobillerin giderleri ve elektrikli araçlar
    • 14 Mart 2024 Yıllık beyanda eğitim ve sağlık harcamaları indirimi
    • 12 Mart 2024 Kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımlar
    • 7 Mart 2024 Kira gelirlerinin gerçek gider yöntemi ile beyanı
    • 5 Mart 2024 Kiraların vergilendirilmesi ve emsal kira bedeli esası
    • 29 Şubat 2024 Vergi suçları ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması
    • 27 Şubat 2024 Özelgeler ve yanıl(t)ma
    • 22 Şubat 2024 Nakdi sermaye artırımını teşvikte 2023 indirim oranı revizesi
    • 20 Şubat 2024 İşletmelerde gider özgürlüğü
    • 15 Şubat 2024 Konut kira gelirlerinde istisna
    • 13 Şubat 2024 Değerli Konutlar Vergisinde muafiyetler
    • 8 Şubat 2024 Değerli konutlar vergisinin 2024 uygulaması
    • 7 Şubat 2024 Afet hukukunun dağınıklığı
    • 1 Şubat 2024 Örtülü sermayenin hesabı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,180 µs