En Sıcak Konular

Bumin Doğrusöz
Ekonomim.com

Bumin Doğrusöz
24 Aralık 2019

Değerli Konut Vergisinde itiraz ve olası davalar



Değerli Konut Vergisi’nde itiraz ve olası davalar 

7194 numarası ile 7.12.2019 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile ihdas edilen vergilerden biri olan ‘Değerli Konut Vergisi’ni, geçen iki yazımda aktarmaya çalışmış, bir kısım konuları da bu yazıma bırakmıştım.

Bu yazımda, bana en çok gelen soruya cevap olarak, dava süreçlerini ele almaya çalışacağım.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından yapılan değer tespitine karşı dava açılabilmesi için önce itiraz yolunun kullanılması gerekmektedir. Değer tespitini bildiren yazının tebliğinden itibaren değerli konutlar vergisi mükelleflerinin 15 gün içerisinde itiraz hakları mevcuttur. TKGM’nin 15 gün içerisinde itirazı sonuçlandırarak ilgilisine aynı usulle tebliğ etmesi gerekmektedir. Burada TKGM’ye tanınmış süre, aşılması halinde bir sonuç doğurmayan, “idareyi hızlı çalışmayı teşvik” amaçlı bir süredir. İdarenin itirazını bu sürede oluşturmaması, kişilere bir hak sağlamamaktadır. İlgililer, cevabın kendilerine gelmesinden itibaren 30 gün içerisinde Vergi Mahkemesi’nde dava açma ve bu davada değerin yüksekliğini, bilirkişi incelemesi yoluyla incelenerek iptalini talep etmeleri gerekmektedir. TKGM’nin itirazdan itibaren 60 gün içerisinde (zımni ret süresi) cevap vermemesi halinde, talebin reddedildiği kabul edilerek, yine dava açılabilir.

Bu dava TKGM ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasım gösterilerek açılabilir. Hasım konusunda kişilerin endişe etmesine gerek yoktur. Çünkü idari mahkemeler, hasmı kontrol ederek, yanlış hasım gösterilmesi halinde davayı doğru hasma yönlendirmek yükümlülüğü altındadır. TKGM’nin Ankara’da olması ve zaten yazıların Ankara adresli olarak gönderilmiş olması sebebi ile yetkili Vergi Mahkemesi, Ankara Vergi Mahkemeleri’dir. Bu da Ankara Vergi Mahkemeleri’nin binlerce dava yükü ile karşılaşacağını göstermektedir. Bilirkişi incelemeleri ise istinabe yolu ile meskenin bulunduğu il vergi mahkemeleri tarafından yapılacaktır. Burada bir yasal düzenleme yapılmamış olması, davacılar açısından dava maliyetini arttırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

TKGM tarafından belirlenen değer aleyhine açılacak dava, verginin değil, değerin tartışılacağı ve yargısal denetiminin yapılacağı davadır. Bu davada verginin anayasal hüküm ve ilkelere aykırılığı tartışma konusu yapılamaz. Bu sebeple, vergiyi Anayasa’ya aykırı görmekle birlikte, TKGM tarafından belirlenen değeri normal ve hatta gerçek değerden daha düşük bulanlar, TKGM işlemi aleyhine itiraz aşamasından sonra dava açmayabilirler. Bu davanın açılmamış olması, vergi aleyhine dava açılmasına engel değildir.

TKGM tarafından belirlenen değeri 5 milyon lirayı aşan mesken nitelikli taşınmaz sahipleri 20 Şubat akşamına kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine değerli konutlar vergisi beyannamesi vermekle yükümlü kılınmışlardır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu beyannameyi kâğıt ortamı yanı sıra elektronik ortamda da alma çalışmaları yapmaktadır. Öte yandan bakanlığın, beyannamenin verileceği yer vergi dairesini, malikin adresinin bağlı olduğu vergi dairesi veya varsa gelir vergisi mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesi olarak yeniden belirleme yetkisi de mevcuttur.

Bu beyannamenin verilmesi ile birlikte düzenlenecek tahakkuk fişi aleyhine de dava açılabilir. Ancak bu davanın açılması, beyannamenin “dava haklarını saklı tutan” ihtirazi kayıtla verilmesi gerekmektedir. İhtirazi kayıt hakkını kullanmayanların, “kişilerin kendi beyanları aleyhine dava açamayacaklarına ilişkin kural” dolayısıyla dava hakları söz konusu olmayacaktır.
Bu davanın da beyannamenin verildiği tarihten itibaren 30 gün içinde açılması gerekmektedir. Buradaki süre de hak düşürücü süredir.

Bu davada yetkili mahkeme, beyanname verilerek tahakkuk fişinin düzenlendiği yer vergi dairesinin bulunduğu ildeki mahkemelerdir. Görevli mahkeme ise vergi mahkemeleridir.
Değerli konutlar vergisi beyanı her yıl yapılıp her yıl vergi ödeneceğinden ve gelecek beyan dönemine kadar Anayasa Mahkemesi’nden karar çıkma olasılığı az olduğundan, belki gelecek yıl da bu davadan bir tane daha açmak gerekebilecektir.

İşte bu ikinci dava, vergiye karşı anayasal ilkelere dayalı argümanların ileri sürülebileceği ve dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesinin talep edilebileceği davadır. Bu dava değer konusunun veya değerin yüksekliğinin, tartışma konusu yapılamayacağı kanaatindeyim. Eğer ilgililer, değeri, zaten dava konusu yapmışlarsa, bu ikinci davada, değerin tartışıldığı ilk davanın sonucunun da beklenilmesini talep etmeleri gerekmektedir.


Bu yazı 750 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Nisan 2024 Kurumlarda örtülü sermaye
    • 18 Nisan 2024 Emisyon primleri istisnası ve sorunları
    • 16 Nisan 2024 Kurumlar vergisinin oranının saptanması
    • 4 Nisan 2024 Avans kar payları ne zaman beyan edilir?
    • 28 Mart 2024 2023 yılında elde edilen kar payları ve beyan yükümlülüğü
    • 26 Mart 2024 Arabulucuya başvuru ve şüpheli alacak karşılığı
    • 21 Mart 2024 Vergi incelemelerinin pişmanlığa etkisi
    • 19 Mart 2024 Binek otomobillerin giderleri ve elektrikli araçlar
    • 14 Mart 2024 Yıllık beyanda eğitim ve sağlık harcamaları indirimi
    • 12 Mart 2024 Kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımlar
    • 7 Mart 2024 Kira gelirlerinin gerçek gider yöntemi ile beyanı
    • 5 Mart 2024 Kiraların vergilendirilmesi ve emsal kira bedeli esası
    • 29 Şubat 2024 Vergi suçları ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması
    • 27 Şubat 2024 Özelgeler ve yanıl(t)ma
    • 22 Şubat 2024 Nakdi sermaye artırımını teşvikte 2023 indirim oranı revizesi
    • 20 Şubat 2024 İşletmelerde gider özgürlüğü
    • 15 Şubat 2024 Konut kira gelirlerinde istisna
    • 13 Şubat 2024 Değerli Konutlar Vergisinde muafiyetler
    • 8 Şubat 2024 Değerli konutlar vergisinin 2024 uygulaması
    • 7 Şubat 2024 Afet hukukunun dağınıklığı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,992 µs