En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
27 Şubat 2020

Profesyonellikte 3S-1



Profesyonellikte 3S-1 

Profesyonellik, nedense bizim coğrafyada zor yetişen bir türdür. Profesyonellik bir işin hakkıyla, mükemmel biçimde yapılması demektir. Bu gözle baktığımızda ülkemiz tam bir amatörler cennetidir, “Amatöristan”dır. İşler amatörce, çala-kalem yapıldığı için bazen bunun bedelini ağır öderiz. Van’da son çığ olayında yaşananlar tam bir amatörlük örneğidir. Çığ altında kalan beş kişiyi kurtarmaya çalışırken, 36 kişinin daha ölmesi, 84 kişinin de yaralanması traji-komiktir. Buna, “Kaş yapayım derken, göz çıkarmak” denir.

İyi bir profesyonel olmak için o mesleğin gerektirdiği tüm bilgi ve becerilere sahip olmak ve bunları sürekli güncelleyip geliştirmek gerekir. Ancak bu yeterli değildir. Bilgi ve becerinin yanında olmazsa olmaz diyeceğimiz üç davranış biçimi vardır. Bunlar sorumluluk, saygı ve sevgidir. Bu haftaki yazımda bunlardan sorumluluk duygusuna değineceğim.

Sorumluluk

Profesyonel kişi, kendisine verilen görevi hakkıyla, mükemmel biçimde yapmakla yükümlüdür. Omuzlarına konan sorumluluğu taşımak zorundadır. Gerçek ve onurlu profesyonel bu sorumluluğun bilincindedir. Çünkü bilir ki, yaptığı iş birçok şeyi ve kişiyi etkiler. Bu sorumluluğun ağırlığını iliklerine kadar hisseder. Bu sorumluluğun gereğini yerine getiremediğinde bunu canıyla ödeyecek kadar hisseder. Miralay Reşad Bey, buna örnektir. Büyük Taarruz’da Miralay Reşad Bey’in 57. Tümeni’ne Çiyiltepe, Kızıltaş, Kızlaryaylası adlı üç tepeyi alma görevi verilmişti. Bu, zor bir görevdi. Ancak Başkomutan Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı’ndan beri tanıdığı Reşad Bey’e güveniyordu. Bir tepe alındı, ama diğer ikisinin alınması gecikiyordu. Bunun üzerine Başkomutan, 57. Tümen’e bir telefon mesajı yolladı:“57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey’e; umumi vaziyete tesir ediyorsunuz, harekâtınızın yavaşlığı bütün harekâtı geciktirmektedir.” Reşad Bey kıtalarının önünde hücuma kalkıyor, ilerliyordu. Ama tepeleri ele geçiremiyordu. Emir Subayı ile Başkomutan’a haber yolladı; yarım saate kadar emri yerine getirilecekti. Fakat yarım saat geçti, tepeler alınamıyordu. Miralay Reşad Bey şerefli bir askerdi. Beylik tabancasıyla intihar etti. Ardından bir veda yazısı bıraktı:“Verdiğim sözü tutamadığımdan dolayı artık yaşayamazdım.”

Aslında her profesyonel kendisine verilen görevi hakkıyla yapacağına dair bir söz verir. Profesyonel (Professional) sözcüğü, “güçlü biçimde söz vererek yapılan beyan” anlamına gelen “Professio” (Latince) sözcüğünden türemiştir. Bu sorumluğun yerine getirilmemesi görevin niteliğine göre çok şeye veya kişiye büyük zararları olabilir. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, tüm savaşın gidişatını çok kötü biçimde etkileyebilir; birçok can kaybına neden olabilir. Görevini hakkıyla yerine getirmeyen kontrol mühendisi yüzünden depremde yıkılan çürük bina çok kişinin yaşamına mal olabilir. Görevinin sorumluluğunu yerine getirmeyen, baskılara boyun eğen yargıçlar yüzünden birçok kişinin yaşamı kararabilir. Görevinin taşıdığı ağır sorumluluğu taşıyamayan milletvekilleri yüzünden ülkenin kaynakları çarçur edilebilir. Bu nedenle, sorumlulukların ağır olduğu görevlerde kişilere bunu hissettirmek için yemin de ettirilir. Ancak ülkemizde çok yüksek sorumlulukları olan kişilerin, ettikleri yeminlere rağmen, kendilerine verilen kutsal görevlere de ihanet ettiğine tanık oluruz.

Sonuç

Kişi, profesyonelliğin gerektirdiği bütün donanımlara sahip olabilir. Ancak sorumluluk duygusundan yoksunsa görevin gereklerini tam olarak yerine getiremez. Sorumluluk duygusunun kişilere küçük yaştan başlayarak aşılanması gerekir. Bunda da aileye ve yaşadığı topluma da büyük sorumluluk düşer.


Bu yazı 1,819 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim
    • 14 Kasım 2023 Taylor Swift diye bir yıldız




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,940 µs