En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
30 Nisan 2020

Kovid-19da en zayıf halka genç işçiler




ILO’nun salgından önce yayınlanan ve tüm dünyayı inceleyen raporunda gençlerin iş gücü piyasasındaki geleceğinin belirsiz olduğu vurgulanmıştı. Salgınla riskler arttı

Kovid-19 pandemisi, yaş, gelir veya ülkesine bakmaksızın tüm dünyada hemen hemen herkesi etkiliyor. Diğer taraftan, Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, özellikle gençler bu krizin ekonomik etkilerinden ağır zarar görecek. Çünkü, krizler en çok zararı en kırılgan kesimlere veriyor. Özellikle pandeminin sosyal ve ekonomik etkileri göz önüne alındığında, gençlerin de kırılgan kesimler arasından olduğu görülüyor.

Ekonominin en iyi durumda olduğu zamanlarda bile insana yakışır istihdama geçiş yapmak, gençler için büyük bir zorluk. Virüs salgınının hemen öncesinde, ILO tarafından yayınlanan “Genç İstihdamında Küresel Trendler 2020: Teknoloji ve İşlerin Geleceği” başlıklı raporda da ortaya koyulduğu üzere, otomasyon, mesleki eğitimin çoğunlukla dar bir alana odaklanması ve niteliklerine uygun işler bulamamaları nedeniyle gençler işgücü piyasasında belirsiz bir gelecekle karşı karşıya.

Katılım azalıyor

ILO verileri, 15-24 yaş arasındaki gençlerin işgücüne katılma oranlarının düşmeye devam ettiğini gösteriyor. 1999 ve 2019 yılları arasında, küresel genç nüfus 1 milyardan 1.3 milyara yükselmesine rağmen, işgücüne katılan genç sayısı 568 milyondan 497 milyona düşmüş durumda. Bu eğilimin biri olumlu, biri de olumsuz olarak görülebilecek iki nedeni var. İlk olarak, pek çok ülkede daha fazla sayıda genç eğitimine devam ediyor. Bu da söz konusu ülkelerde daha nitelikli bir işgücünün ortaya çıkmasını sağlıyor. İkinci olarak ne yazık ki ne istihdamda ne de eğitimde olan gençlerin sayısında da önemli bir artış var.

Bölgesel farklılıklar

ILO verilerine göre, küresel genç işsizlik oranı yüzde 13.6. Bununla birlikte, bu oran Kuzey Amerika ve Sahra altı Afrika’da yüzde 9’ken Kuzey Afrika’da yüzde 30’a kadar yükseliyor. Dolayısıyla, bölgeler arasında kayda değer farklılıklar olduğunu söylemek mümkün. Dahası, çoğu bölgede genç kadınlar arasında işsizlik daha yaygın.

İstatistikler gösteriyor ki, gençlerin işsiz kalma olasılıkları yetişkinlerin üç katı. Gençlerin işgücü piyasasına girmede önemli yapısal engellerle karşı karşıya olduklarını söylemek mümkün.

Teknoloji de risk

ILO raporuna göre, 15-24 yaş grubunda istihdamda olan gençlerin otomasyon nedeniyle işlerini kaybetme riski daha yaşlılara kıyasla daha yüksek. Bu bakımdan, özellikle mesleki eğitim almış olanlar kırılgan durumda. Bunun nedeni mesleki eğitimden kazanılan mesleğe özgü becerilerin, genel eğitim becerilerine göre daha hızlı biçimde eskimesi. ILO bu kapsamda, mesleki eğitim programlarının dijital ekonominin değişen gereklerine cevap verecek şekilde revize ve modernize edilmesi çağrısında bulunuyor.

267 milyon genç atıl durumda

Dünya nüfusunun halihazırda 1.3 milyarı gençlerden oluşuyor. Gençlerin 267 milyonu ne eğitimde ne de istihdamda. Bu durumdaki gençler, ne bir işte çalışıp deneyim kazanabiliyorlar ne gelir elde edebiliyorlar ne de eğitim yoluyla becerilerini geliştirebiliyorlar. ILO raporu, 2017 yılından bu yana ne eğitimde ne de istihdamda olan genç sayısında artış olduğunu gösteriyor. Buna göre, 2016 yılında söz konusu gruptaki gençlerin sayısı 259 milyon iken, 2019 yılında bu sayının 267 milyona yükseldiği görülüyor. Dahası, 2021 yılında 273 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu kitlenin üçte ikisi, diğer ifadeyle 181 milyonu ise genç kadınlar. Yani, küresel düzeyde genç kadınların ne istihdamda ne de eğitimde olan grup içinde yer alma olasılıkları genç erkeklerin iki katı. Rapora göre, toplumsal cinsiyet farkı, sosyo-kültürel normların kadınların eğitim almasını veya evin dışında çalışmasını engellediği Güney Asya ve Arap Devletleri gibi bölgelerde daha da belirgin.

Gençliği etkileyecek 5 risk faktörü

1 - Genç çalışanlar, ekonomik daralmalardan, daha yaşlı ve daha deneyimli çalışma arkadaşlarına göre daha fazla etkileniyor. Deneyimlere göre, çalışma süreleri ilk kesilenler veya işten ilk çıkarılanlar genellikle gençler oluyor. Dayanışma ağları ve deneyime sahip olmamaları, insana yakışır iş bulmalarını zorlaştırabiliyor ve gençler sosyal ve hukuki koruması daha az olan çalışma biçimlerine itilebiliyorlar. Genç girişimciler ve gençlik kooperatifleri de benzer sorunlar yaşıyor çünkü ekonominin sıkıntılı olduğu zamanlarda kaynak ve finansman bulmak zorlaşıyor, zorlaşan iş koşullarıyla nasıl başa çıkılacağını bilmiyorlar.

2 - Her dört gençten üçü (özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde), örneğin tarımda veya küçük kafe ve restoranlarda olmak üzere, kayıt dışı ekonomide çalışıyor. Birikimleri çok az olduğu veya hiç olmadığı için, kendilerini tecrit edebilmek için izin almaya güçleri yetmiyor.

3 - Genç çalışanların birçoğu, kısmi zamanlı, geçici işler ve serbest ekonomi gibi “standart dışı çalışma biçimlerinde” istihdam ediliyor. Bu işlerin ücreti genelde düşük, çalışma saatleri düzensiz, iş güvencesi düşük ve çok az veya sıfır düzeyinde sosyal koruma sağlıyor. Bu türden çalışma genellikle işsizlik yardımlarına hak kazanamıyor.

4 - Gençler yaygın olarak, Kovid-19 pandemisi karşısında özellikle kırılgan olan sektörler ve sanayilerde çalışıyor. ILO istatistiklerine göre, 2018 yılı itibarıyla Avrupa Birliği’nde her üç genç çalışandan yaklaşık biri, Kovid-19’dan en çok etkilenecek sektörler arasında olan toptan ve perakende ticaret, konaklama ve yiyecek gibi sektörlerde çalışıyor. Bununla birlikte, genç kadınlar açısından risk daha yüksek. Çünkü pandemiden etkilenecek sektörlerde çalışan 25 yaşın altındaki çalışanların yarıdan fazlasını kadınlar oluşturuyor.

5 - Son olarak, yukarıda da bahsettiğim üzere, gençler otomasyon karşısında tüm diğer gruplardan daha çok risk altında.

Olumsuz etkiler on yıllarca sürebilir

Genç işsizliğindeki artıştan zarar gören sadece gençler olmayacaktır. Bu durum aynı zamanda toplumlara da büyük ve uzun süreli maliyet getirecektir. Daralma zamanında işgücü piyasasına girmek, gençlerin kazançlarında önemli ve kalıcı kayıplara neden olabilir ve dahası bu kayıplar tüm kariyerleri boyunca sürebilir. ILO’ya göre, genç çalışanlara özgü sorunları göz ardı etmek, yetenekleri, eğitim ve öğretimi heba etme riski yaratacaktır. Böyle bir durumun ortaya çıkması ne yazık ki, Kovid-19 pandemisinin izlerinin on yıllarca sürmesi anlamına gelecektir.



Bu yazı 1,528 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,099 µs