En Sıcak Konular

Bumin Doğrusöz
Ekonomim.com

Bumin Doğrusöz
2 Haziran 2020

Üç yeni güncel yayın



Epeydir günlük hukuk sorunların yazmaktan yeni yayınların tanıtımını yapamamış, mali hukuk alanındaki yeni ve önemli yayınları duyuramamıştım. Bu gün içinde bulunduğumuz pandemi ortamının mali hukuk üzerindeki etkileri ile ilgili iki önemli eseri ve güncelliği hiç bitmeyecek bir eseri tanıtmak istiyorum.

Tanıtacağım eserlerden ilki Doç. Dr. Resul Kurt tarafından kaleme alınmış bulunan Koronavirüs Sürecinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku adlı çalışma. Gazetemizin de yazarları arasında bulunan ve değerli dostum Resul Kurt, bu kitabında İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku’nda koronavirüs sürecinde oluşan mevzuat değişiklikleri ve gelişmeleri ele alıyor. Tabii ki bu değişim ve gelişmelerin başında işsizlik ödeneği, ücret garanti fonu, kısa çalışma, yarım ücret, ücretsiz izin, fesih yasağı, uzaktan/evden çalışma, telafi çalışması, denkleştirme çalışması, koronavirüs sürecinin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine etkisi geliyor. Koronavirüs sürecinde işletmelerde faaliyetin tamamen veya kısmen durması nedeniyle personel politikalarının ne şekilde yürütülmesi gerektiği konusundaki tereddütleri gidermeyi amaçlayan kitapta, iş yerlerinde kurumsal kültür ve her bir çalışanın bireysel durumu ve talebine göre istihdama yönelik alınabilecek tedbirler konusunda çözüm önerileri ortaya konuluyor. Kitap, yazarın akademisyenliği öncesinde SGK’da Başmüfettiş olarak görev yapmasının da verdiği tecrübe ile uygulama ağırlıklı olarak ve soru cevap biçiminde hazırlanmış. Kitabın bu özelliği de uygulamacıların aradıkları cevaplara daha kolay ve hap bicinde ulaşmalarını sağlamış. Hukukçular ve mali müşavirlerin yanı sıra şirketlerin insan kaynakları birimlerinde çalışanlar açısından da bir temel başvuru kitabı olabilecek bu çalışmayı edinmek isteyenler Seçkin Yayınevi’ne (0312.4353030- 0212.2343477) müracaat edebilirler.

Duyurmak istediğim ikinci çalışma ise Doç. Dr. Özgür Biyan tarafından kaleme alınmış bulunan “Mali Hukukta Mücbir Sebep” başlıklı kitap. Son dönemin en çok tartışılan hukuk kavramı, her halde “mücbir sebep” kavramıdır. Kanun koyucunun pek fazla ilgilenip detaylı düzenlemeler yapmadığı, ancak doktrinde en çok tartışma konusu edilen, bu nedenle pek çok boşluğu barındıran mücbir sebep müessesesi, koronavirüs sürecinde giderek daha fazla önem taşımış ve pek çok ihtilafa da yol açacak boyuta gelmiştir. Yazar konuya, sadece vergi hukuku açısından yaklaşmamış, konuyu mali hukuk kapsamında değerlendirmiştir. Yazarın yaklaşımı geniş perspektifle olunca konu, vergi hukukunun yanı sıra gümrük hukuku ve kamu ihale hukuku açısından da ayrı bölümler halinde irdelenmiş. Tabii ki en geniş bölüm, vergi hukuku ile ilgili olan bölüm. Bu bölümde kavram ve kapsam, mücbir sebep halleri, ispatı ve etkileri ayrıntılı olarak irdelenmiş. Konular irdelenirken sadece doktrindeki görüşler aktarılmamış, konuya ilişkin yargı kararlarına da geniş yer verilmiştir. Kitabın, bence takdiri gereken bir diğer yönü de, maalesef pek çok eserde rastlanılmayan, kavram dizinine (endeksine) yer verilmiş olması. Bu sayede aranılan kavram veya müesseseye kolaylıkla ulaşılabiliyor. Belki güncel bir konu olması dolayısıyla bir çırpıda okuduğum bu kitabı da bütün ilgili hukukçu ve mali müşavirlere öneriyorum. Bu kitabı edinmek isteyenler de yayımcı kuruluş olan Legal Yayınevi’ne (0216.4490485) müracaat edebilirler.

Bahsetmeden geçemeyeceğim bir diğer eser ise hem güncel hem de güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyecek olan bir çalışma. Sözünü ettiğim eser, Faik Türkoğlu tarafından hazırlanan “Ansiklopedik Ekonomi & İş Hayatı Sözlüğü” adlı 776 sayfalık çalışma. Gazetecilik dışında okurlarını bilgilendirmeye yönelik kitaplarda yayımlayan DÜNYA gazetesi ekonomi konusunda ilk sözlüğünü 1987 yılında yayınlamıştır. Bu sözlüğün 2006 yılına kadar dokuz baskısı yapılmıştır. Ayrıca iki baskısı yapılan kambiyo sözlüğü de alanında önemli bir eserdir. 2019 yılında Ekonomi Sözlüğü’nün yeniden hazırlanarak basılması kararı ışığında hazırlanan bu ansiklopedik sözlükte ekonomi dışında ayrı bölümler halinde, demografi, yönetim ve işletmecilik, reklamcılık ve pazarlama, geleceğin teknolojisi ve ekonomisine ait kavramlara da yer verilmekte. Ayrıca kitaba ekonomi tarihi ile ilgilenenlere ışık tutması amacıyla 1700’den bu yana ekonomi kronolojisi de eklenmiş. Önsözünde, her ne kadar “İş dünyasına yönelik olarak hazırlanmış bu sözlüğü çeşitli mesleki sınavlara giren veya iş görüşmelerine hazırlanan gençlerinde kullanabileceği” yazıyorsa da, içeriği incelendiğinde, bu ansiklopedik sözlüğün, ekonomi ile ilgisi olsun olmasın hemen herkesin kütüphanesinde bulunması ve sık sık sayfalarının karıştırılması gereken bir başvuru kaynağı olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu değerli eseri edinmek isteyenler de Dünya Gazetesine (0216.4442400) müracaat edebilirler.



Bu yazı 1,334 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 18 Nisan 2024 Emisyon primleri istisnası ve sorunları
    • 16 Nisan 2024 Kurumlar vergisinin oranının saptanması
    • 4 Nisan 2024 Avans kar payları ne zaman beyan edilir?
    • 28 Mart 2024 2023 yılında elde edilen kar payları ve beyan yükümlülüğü
    • 26 Mart 2024 Arabulucuya başvuru ve şüpheli alacak karşılığı
    • 21 Mart 2024 Vergi incelemelerinin pişmanlığa etkisi
    • 19 Mart 2024 Binek otomobillerin giderleri ve elektrikli araçlar
    • 14 Mart 2024 Yıllık beyanda eğitim ve sağlık harcamaları indirimi
    • 12 Mart 2024 Kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımlar
    • 7 Mart 2024 Kira gelirlerinin gerçek gider yöntemi ile beyanı
    • 5 Mart 2024 Kiraların vergilendirilmesi ve emsal kira bedeli esası
    • 29 Şubat 2024 Vergi suçları ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması
    • 27 Şubat 2024 Özelgeler ve yanıl(t)ma
    • 22 Şubat 2024 Nakdi sermaye artırımını teşvikte 2023 indirim oranı revizesi
    • 20 Şubat 2024 İşletmelerde gider özgürlüğü
    • 15 Şubat 2024 Konut kira gelirlerinde istisna
    • 13 Şubat 2024 Değerli Konutlar Vergisinde muafiyetler
    • 8 Şubat 2024 Değerli konutlar vergisinin 2024 uygulaması
    • 7 Şubat 2024 Afet hukukunun dağınıklığı
    • 1 Şubat 2024 Örtülü sermayenin hesabı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,871 µs