En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
22 Ekim 2020

Kurumlar ve güven



“Yakalardan bir düğme açılacak; aç”

Askerlik yaparken en çok gücüme giden komut şu idi “Yakalardan bir düğme açılacak, aç” Bir süre sonra da “Kapat” komutu gelirdi. Bölüğü eğitim alanına sevk eden teğmen bu açma komutunu “Bu kıyağımı da unutmayın” havası ile verirdi. Yakayı kapat komutuna uymayanı da kötü haşlardı. Ankara’nın sıcağına alışmıştım. Ben de yakamı hiç açmamaya karar verdim. Böylece kapadın, kapatmadın derdim olmuyordu. Bir gün teğmen “Yakalardan bir düğme açılacak, aç” komutunu verip yanıma geldi. Ben yine yakamı açmamıştım. Teğmen: “Ne yapmak istediğini anlıyorum. Ama burada yok öyle şey. Aç denilince açılacak, kapa denilince kapanacak. Aç da emirdir; uyulacak” dedi. Askerlikti, uydum.

“Enflasyon rakamı şu olacak; olsun”

Eski bir öğrencim anlattı. Geçen hafta posta kutusunda İstanbul Ticaret Odası’ndan gelen bir mektup bulmuş. Üyesi bulunduğu odanın aidat borcunu bildiriyormuş. Aidat borcudur, eli mahkûm, ödemiş. Sonra merak etmiş, acaba geçen yıla göre aidat ne kadar artmış diye. Artış oranını hesaplamış, %19.29 bulmuş. “Enflasyona bakılırsa, artış mantıklı” demiş kendi kendisine. Sonra aklına gelmiş, “İstanbul Ticaret Odası’nın da bir endeksi vardı. Bakalım orda enflasyon nedir ” diye ona bakmış. Bir önceki yılın eylül ayına göre ücretliler geçinme endeksi değişimi %11.66 olarak belirtilmiş. Sonra Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici fiyat endeksine (TÜFE) bakmış. Orada da eylül ayı için TÜFE, yıllık %11.75 olarak verilmiş. Rakamlardaki, hem de gerçeği yansıtmayan bu rakamlardaki uyumu görünce şaşırmış.

Öğrencim bana bunu anlatınca ben de ona yukardaki askerlik anımı anlattım. “Aynen öyle Hocam” dedi. “Sanki “yakalardan bir düğme açılacak, aç” der gibi, “Enflasyon rakamı şu olacak, olsun “tipi bir durumla karşı karşıyayız” diye ekledi

İstanbul Ticaret Odası

Nedir ücretliler geçinme endeksi? Bu endeks, belirli bir hayat standardının sürdürülebilmesi için gerekli para miktarındaki değişmeleri gösterir. Tüketicilerin tipik olarak satın aldıkları gıda maddeleri, ev aletleri, giyim eşyaları ile ev kirası, bakım, onarım ve sağlık giderleri, temizlik maddeleri, kültür, eğitim ve eğlence giderleri gibi harcama kalemlerinden oluşur.

Bu endeks önemlidir; çünkü birçok iş kararında bu rakama bakılır. Örneğin, İstanbul’da çalışan bir şirketi düşünün. “Acaba çalışanlarıma bu yıl ne kadar zam vermeliyim?” diye karar verirken ilk başvuracağı yer, bir devlet kurumunun yayınları değil, bağımsız bir kurum olan İstanbul Ticaret Odası verileridir. Ya da İstanbul’da yatırım yapmayı düşünen bir şirketi ele alalım. “Acaba İstanbul’da fiyatlar nasıl değişiyor, enflasyon nedir?” diye bilgi edinmek istediğinde ilk bakacağı yer, yine şehrin ticaret odasıdır. Ve bilgi edinmek için bakanlar, bu doğru olmayan rakamı görecektir. Doğru olmayan diyorum, çünkü çarşıya pazara çıkan bir kişi bunun tersini iddia edemez. Zaten odanın kendi aidatına yaptığı zam bile, bu ücretliler geçinme endeksindeki değişimin %50’sinden fazla.

İstanbul Ticaret Odası, “Dersaadet Ticaret Odası” olarak 1882 yılında kurulmuş köklü bir kurumdur. Bir küçük Anadolu şehrindeki tüccar kulübü değildir. Bugün 420 bin üstünde üyesi vardır. Bağımsız bir özel sektör kurumudur. İlkeleri arasında “Kurumsal saygınlık” olan bir kurumdur. Durum böyle iken, nasıl olur da önemli bir rakamı “Ücretliler geçinme endeksi” rakamını böylesine gerçek dışı verir?        

Sonuç

Bir toplumu ayakta tutan oradaki kurumlardır. Enflasyonmuş, pahalılıkmış, borçmuş; hiç önemli değildir. Eğer sağlam ve güvenilir kurumlarınız varsa, bütün zorlukları aşarsınız. Kurumların belli ilkeleri vardır, değerleri vardır. Bu sayede de toplumun güvenini kazanırlar. Hiçbir koşulda bu değerlerden ödün vermezler. Doğru bildikleri yoldan ayrılmazlar, doğruları dile getirmekten çekinmezler. Donmuş denizde ilerleyen buz kıran gemisi gibi, buzları kıra kıra ilerlerler. Başta da kurumların yöneticileri, kurumlarının değerlerini korumak sorumluluğunu omuzlarında taşırlar, dik dururlar.

Bugün ülkemizi, geleceğimizi tehdit eden en önemli sorun, kurumlarda yaşadığımız erozyondur. Kurumlara olan güven erimektedir; kurumların saygınlıklarına gölge düşmektedir.

Güven, saygınlık kolay kazanılan şeyler değildir. Ama kolayca kaybedilir.      



Bu yazı 3,784 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim
    • 14 Kasım 2023 Taylor Swift diye bir yıldız




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,386 µs