En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
2 Şubat 2021

Bağ-Kur borçları siliniyor mu?



Okurlarımızın çok sordukları konulardan birisi de Bağ-Kur borçlarının silinmesi veya eski dönem Bağ-Kur ödenmeyen vergi kaydı/şirket ortaklığı olan dönemin primlerinin ihyasıdır. Mevcut yasal düzenlemelere göre Bağ-Kur sigortalısı olması gerekmesine rağmen, 1.10.2008’den önce Bağ-kayıt ve tescili yapılmayanlar bu dönemlere ilişkin Bağ-Kur primi ödeyememektedir. 01.10.2008’den öncesi döneme ilişkin Bağ-Kur sigortalılığını gerektiren vergi, oda ve sicil kayıtları olsa bile, SGK tarafından geriye dönük Bağ-Kur hizmeti verilmemektedir.

Geçmiş yıllarda kayıt ve tescili yapılmayan dönemlere ilişkin Bağ-Kur sigortalılığının 01.10.2008’den öncesi döneme ait kısmının da ödenebilmesi için, yasal bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu yönde bir düzenleme yapılmadığı takdirde vergi ve ticaret sicil kayıtlarıyla geçmiş yıllardaki Bağ-Kur primi ödenemeyen sürelere ait sigorta primlerinin ödenebilmesi mümkün olmayacaktır.

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, 31/10/2020 tarihi itibarıyla Bağ-Kur prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödememeleri veya ilgili Kanunları uyarınca yapılandırmamaları halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek bunlara Kurum alacakları arasında yer verilmemektedir. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu Kanunun 4/(b) bendi (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları 1/11/2020 tarihi itibarıyla yeniden başlatılır.

Ancak, daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılır. Sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 1/1/2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaz.

BAĞ-KUR BORCU SİLİNMESİ

- Bağ-Kur kaydı olmayanlarla ilgili 4 Ekim 2000 tarihinde yapılan düzenleme ile Bağ-Kur kayıt ve tescili olmayanların hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2000'den sonra başlatılmış ve öncesi için 6 aylık bir süre tanınmıştı. 4 Ekim 2000 tarihinde kayıt ve tescili olmayan Bağ-Kur’luların borçları silindi.

- (5510 geçici madde 17 ile) 1.5.2008 öncesine ait beş yılı/60 ayı aşan borçlar silindi.

- (5510 geçici m.63) ile 1.5.2015 öncesine ait 12 ayı aşan borçlar silindi.

- (5510 geçici m.76) ile 1.6.2018 öncesine ait borçlu olunan aylar için borçlar/hizmetler silindi.

- Yine (5510 geçici m.83) ile 1.11.2020 öncesine ait borçlu olunan aylar için borçlar/hizmetler silindi. SGK’na kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, 31/10/2020 tarihinden önceki sürelere ilişkin Bağ-Kur prim borçlarını ödemeyen veya 7256 sayılı Kanun uyarınca yapılandırmayanların sigortalılıkları durdurulmuştur. Prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulmuştur. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek olup, bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyecektir.

SİLİNEN BAĞ-KUR GÜNLERİNİN İHYASI

7256 sayılı Kanuna göre silinen Bağ-Kur sigortalılığı ihya edilebiliyor. Silinen Bağ-Kur günlerinin ihyası önceki dönemlere ait Bağ Kur prim borcu bulunan kişilerin bu borçlarının sıfırlanması veya yapılandırılmasıdır. Burada Bağ-Kur borcu silinmemiş gibi Ana Para + Tefe/Tüfe özerinden hesaplanan gecikme zammı tek seferde ödenirse hizmet kazanılıyor. Silinen hizmetin tamamı üzerinden ihya mümkündür. Yapılandırma süresi sonunda ihya halinde her gün için seçilen günlük matrahın yüzde 34,50’si üzerinden tebliğ edilecek borcu üç ay içinde ödeme şartıyla ihya geçerli oluyor.



Bu yazı 1,122 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,918 µs