En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
19 Mart 2021

Geriye dönük teşviklerde mahsup kolaylığı



İşçilik maliyetleri üzerindeki yasal yükümlülük ve kesintilerin yüksekliği nedeniyle, işverenlerin rekabet ve maliyet avantajında SGK teşvik ve desteklerinden faydalanmalarını zorunlu kılıyor.

Teşvik sisteminin karmaşıklığı ve takibinin zorluğu nedeniyle birçok şirketin halen teşviklerden etkin şekilde yararlanamadığı görülüyor. Yararlanan işverenler için de geçmişe dönük düzeltmelerin onaylatılması ve mahsubu ayrı bir koşturmaca gerektiriyor.

Aslında SGK personeli tarafından manuel yapılan onay ve mahsup işlemlerinin otomatik yazılımla yapılmasının sağlanması hem personeli ve hem de işverenleri ciddi şekilde rahatlatacağı gibi çantacı tabir edilen iş takipçilerine de fırsat verilmemiş olacaktır.

SGK uygulamada işverenlere mahsupla ilgili bir kolaylık sağlayarak geriye yönelik teşvik değişikliği işlemleri neticesinde tahakkuk eden iadeye esas prim tutarlarının işverenin SGK’ya vadesi geçmiş olan borçlarına ya da cari ay prim borcuna mahsup edilmesinde talep aranmayacağını açıklamıştır.

5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesi kapsamında geriye yönelik prim teşvik, destek ve indirimlerden yararlanan işverenler için hesaplanan iadeye esas prim tutarlarının hangi sırayla mahsup edileceği hususu 25/3/2019 tarihli ve 4681234 sayılı Genel Yazının "1-İadeye esas prim tutarlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlara mahsubu" başlıklı bölümünde açıklanmıştır.

Konuyla ilgili SGM’ler tarafından yapılan geri dönüşlerde, 5510 sayılı Kanun’un Ek 17’nci maddesi kapsamında geriye yönelik teşvik değişikliği işlemleri neticesinde tahakkuk eden iadeye esas prim tutarlarının işverenin SGK’ya vadesi geçmiş olan borçlarına ya da cari ay prim borcuna mahsup edilmesinde talep aranıp aranmayacağı hususunda SGK tarafından tereddütlerin giderilmesi amacıyla genel yazı yayınlanmıştır.

Yine, 5510 sayılı Kanun’un Ek 17’nci maddesinin usul ve esaslarının açıklandığı 2018-17 sayılı Genelge’nin; "2.2. 2018/Nisan Ayı/Dönemi ve Sonrasına İlişkin Geriye Yönelik Teşvikten Yararlanma ve Teşvik Değişikliği Sonucu Hesaplanan Tutarın İşverenin Borçlarına Mahsubu veya İşverene İadesi" başlıklı bölümünde; 2018/Nisan ayı/dönemi ve sonrasına ilişkin olmak üzere 5510 sayılı Kanun’un Ek 17’nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında ünitece yapılan işlemler sonucu ortaya çıkan fark prim tutarlarının, kanuni faiz hesaplanmaksızın 5510 sayılı Kanun’da belirtilen esaslar dahilinde mahsup işlemlerinin yapılacağı açıklanmıştır.

Yine aynı genelgenin "3.2.2.Hesaplanan Tutarın İşverenin Borcuna Mahsubu" başlıklı bölümünde; 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin olmak üzere 5510 sayılı Kanun’un Ek 17’nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında ünitece yapılan işlemler sonucu ortaya çıkan fark prim tutarlarının mahsup işlemlerinin 5510 sayılı Kanun’da belirtilen esaslar dahilinde yapılacağı açıklanmıştır.

Bu anlamda işverenlerin SGK’ya cari ay veya yasal ödeme süresi geçmiş borçlarının bulunması halinde 1/1/2019 tarihi beklenilmeksizin söz konusu borçlara mahsup işleminin yapılabileceği de aynı genelgede açıklanmıştır.

Dolayısıyla söz konusu genelgenin ilgili bölümlerinde mahsup işlemi için işveren talebi aranmadığı göz önünde bulundurulduğunda, 5510 sayılı Kanun’un Ek 17’nci maddesi kapsamında geriye yönelik teşvik değişikliği işlemleri neticesinde tahakkuk eden iadeye esas prim tutarlarının mahsup işlemlerinin işverenin talebi aranmaksızın re’sen yerine getirilmesi gerektiği açıklanmıştır.

Sonuç olarak geçmiş dönemlere ait prim borçlarının geçmiş veya cari dönem prim borçlarına mahsup edilirken, işverenlerin mahsup işlemi için yazılı olarak başvuru yapması şartı aranmayacak, mahsup işlemleri SGK tarafından kendiliğinden tamamlanacaktır.

Esasen en hızlı şekilde otomatik onay ve mahsup işleminin devreye alınması hem SGK personelini hem de işverenleri rahatlatacaktır. Bu yönde bir düzenleme şarttır.



Bu yazı 447 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,367 µs