En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
29 Nisan 2021

COVID-19dan sonra (1)



COVID-19 geldi, böyle oldu. Geldi ve dünyanın düzeni değişti.  Yüzbinlerce kişinin dünyası ve iş dünyası değişti. Evet, aşı ve sürü bağışıklığı ile salgının hızı kesilecek, kriz durumu sona erecek. Ama şu anda görünen o ki, hastalık yeryüzünden tamamen silinemeyecek; yine korunmaya devam edeceğiz.  Acaba bu kriz sonrası iş dünyası ve çalışma düzeni nasıl olacak? McKinsey Global Institute, sekiz ekonomide oldukça kapsamlı bir araştırma yapmış. Araştırmanın kapsadığı sekiz ekonomi: Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, İspanya, A.B.D. ve Birleşik Krallık. Sonuçları bir rapor olarak (The future of work after COVID-19) yayınlamış. Aşağıda bu raporda sözü edilen bulguları ve benim yorumlarımı bulacaksınız.

1-Yeni faktör: Fiziksel boyut

Kimin aklına gelirdi ki, kişiler arasındaki fiziksel mesafe çalışma düzenini değiştirecek. Ama virüs sayesinde oldu. Çünkü virüs solumum yoluyla bulaşıyor. Bu nedenle insanlar arası mesafe ve ortam, kısaca fiziksel boyut, çalışma düzeninde dikkate alınacak önemli bir faktör oldu. Bu araştırmada meslekler, fiziksel yakınlık, insanlarla ilişkilerin sıklığı ve bulunulan fiziksel ortama göre sınıflandırılmış. Virüs dolayısıyla en çok etkilenen ve salgın öncesine göre sonrasında önemli değişimin yaşanacağı dört arena şöyle sıralanmış: Dinlence ve seyahat; yüz-yüze müşteri ilişkisinin olduğu perakende ve ağırlama; bilgisayara dayalı ofis işi; üretim ve depolama. Salgın öncesi ile sonrası arasında çalışma düzeni olarak fazla bir değişimin görülmeyeceği iki arena da şöyle. Birincisi, açık havada çalışanlar. Açık havada çalışanlar, salgın sonrası eski çalışma düzenlerine dönecek; pandeminin etkisi kaybolacak. Değişimin fazla olmayacağı diğer alan ise bire-bir yüksek temasın olduğu sağlık sektörü ve kişisel bakım.

2-Hızlanan eğilimler

İş dünyasında salgından önce ortaya çıkmış üç eğilim salgın ile birlikte daha da hızlandı. Bunlardan birincisi uzaktan çalışma. Teknolojinin getirdiği haberleşme kolaylığı ile uzaktan çalışma zaten başlamıştı. Ama pandemi ile birlikte yüz yüze temasın gerekmediği işlerde evden çalışma geçer akçe oldu. Ancak pandemi geçse bile bu eğilimin devam edeceği öngörülüyor. Çünkü insan rahata kolay alışıyor. Tümüyle evden olmasa bile, en azından haftanın 3-4 günü evde olan karma çalışma (hybrid) düzeni geçerli olacak. Bu tür karma çalışma biçimine geçecek işgücü oranı, gelişmiş ülkelerde %25, gelişmekte olan ülkeler için de %10 olarak tahmin ediliyor.

Bunun etkileri nasıl olacak? İnsanlar evden çalışmaya başlayınca toplu taşımacılığa, ofis binalarına, işyeri çevrelerindeki restoranlara ve perakende satış mağazalarına talep azalacak.

Salgın ile birlikte hızlanan ikinci eğilim olarak e-ticaret ve dağıtım ekonomisi gösteriliyor. Salgın sırasında bulaşma korkusu ve karantinalar dolayısıyla evinden çıkamayan kişilerin ihtiyaçları e-ticaret ve kargo şirketleri tarafından karşılanıyor. Bu artış 2020 yılında, pandemi öncesine göre 2 ile 5 kat arasında olmuş. Hizmete talep artınca da işgücü talebi de doğal olarak artıyor. Bu da işgücü pazarına bir hareketlilik getirmiş. İşgücü, talebi azalan yeme-içme sektöründen talebi artan e-ticaret ve dağıtım alanına kaymış.

Hızlanan üçüncü eğilim, otomasyon ve yapay zeka (Artificial intelligence) kullanımı gösteriliyor. İlerleyen yıllarda imalatta ve büyük depolarda (warehouse) robotların kullanımı artacağı tahmin ediliyor.  Ayrıca self-servis alışveriş büfeleri (Kiosks), ve müşteri hizmetlerinde robot kullanımının da artacağı öngörülüyor

Yorum

Evden çalışmaya başlamışsanız, pandemi sonunda da devam edeceksiniz demektir. Patronunuzu diğer arkadaşlarınızla bilgisayar ekranında, aynı büyüklükteki kutucuk içinde görmeye devam etmek de zevkli olacaktır. Böylece en azından ekranda demokrasi sağlanmış olacaktır.

Ofisteki çaycıyı bile özleyeceğiniz hiç aklınıza gelmemişti, değil mi? Karma çalışma düzeni olursa onu en az haftada bir kez görme fırsatınız olacaktır.

Bir ufak öneri: Eğer evinizin mutfağını başkalarının görmesini istemiyorsanız iletişimde kullandığınız bilgisayar uygulamasının püf noktalarını iyi öğrenin. Arkanızda görünmesini istediğiniz resmi dikkatli seçin. “Bizim oğlan, yine bilgisayarımla oynamış” bahanesi her zaman geçerli olmayabilir.

Herkes evde olunca, kargo şirketlerinin “Geldik, bulamadık” bahanesi ortadan kalkıyor sanıyorsanız aldanıyorsunuz. Sizi evde bulmamak için eve gelmemeleri yetecektir. Kargo dağıtımını yapan kişilerle iyi geçinin.

Eğer yaptığınız iş rutin bir işse, yaratıcılık yoksa yapay zekanın işinizi elinizden alması er geç gerçekleşecektir. Becerilerinizi geliştirerek farkınızı ortaya koyacak işlere yöneliniz.

3- Eğilimlerin etkisi işe ve ülkeye göre değişik

Eğilimlerin etkisi, iş arenasına ve ülkeye göre değişen farklılıklar gösterecek.  Yukarda sözü edilen dört arenadaki işlerin gelişmiş ülkelerde  %70’i, Çin’de %60’ı ve Hindistan’da %40’ının bu uzaklık faktöründen etkileneceği tahmin ediliyormuş. (Hindistan neden bu kadar az etkilenir diye merak edenler için söyleyeyim. Hindistan’da işlerin zaten %50’si açık havada imiş). Gelişmiş ülkeler arasında iş yoğunlukları farklılıklar gösteriyor. Örneğin A.B.D. ve Birleşik Krallık’ta ofis işi yoğunluğu fazla iken Almanya’da kapalı alanda yapılan imalat işi fazla. Bu nedenle etkilenecek işgücünün de ülkelere göre farklılıklar göstereceği öngörülüyor.

Bu değişimlerden büyük metropoller etkilenecek. Evden çalışma nedeniyle küçük şehirlere talep artacak.

Yorum

Türkiye’de durum nasıl diye merak ediyor olmalısınız; bu çalışmada Türkiye yok. Ama bakarsınız TÜBİTAK bir çalışma yapar, Kanal İstanbul olursa salgın tehlikesinin azalacağını açıklayabilir.

4- İşgücü değişiminde daha büyük sayılar ve düşük ücretli sayısında düşüş

Salgın sonrası 2030 yılına kadar araştırmada adı geçen 8 ülkede 100 milyon kişinin meslek değiştireceği tahmin ediliyor. Bu, salgından önce tahmin edilenden %12 daha fazla. Öte yandan gelişmiş ülkeler için bu rakam,  %25 olarak öngörülüyor. Bu değişimlerden üniversite mezunu olmayanlar, kadınlar, etnik azınlıklar en çok etkilenen kesim olacak. 2030 yılına kadar düşük ücretli kişilerin işgücündeki payı azalırken STEM ( Science, technology, engineering, math) mesleklerdekilerin payı artacak.

Yorum

Görünen o ki, “Beni ne mühendisler, ne doktorlar istedi” övünmesinde sözü geçen mühendislerin dünyada yıldızı yine parlak olacak.

Sonuç

Bu yazımda COVID-19’un etkileri dile getirildi. Bu değişimlere şirketler ve profesyoneller nasıl cevap vermeli konusunu da gelecek hafta işleyeceğim.

Sağlıklı günler dileklerimle…



Bu yazı 705 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,551 µs