En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
17 Mayıs 2021

Bir hafta değil, her hafta engelleri aşalım!



Her yıl 10-16 Mayıs arası Engelliler Haftası olarak bir dizi program ve etkinlikle kutlanıyor. OECD-AB ve Türkiye verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık %15'ine karşılık gelen yaklaşık 1 milyar, ülkemizde ise doğuştan veya sonradan çeşitli nedenler engelli hale gelen yaklaşık 9 milyon özel birey var.

Advertisement: 0:04

Onlar özel bireyler toplumun vicdanında yaşayan ve seslerini duymak, acılarını ve mutluluklarını hissettiğimiz yavrularımız. 20 yıl önce, 20 yıl sonra hayatlarında neler değiştiğini görmek için onlara dokunmak, onlarla yaşamak gerekiyor. AK Parti hükümetleri döneminde başta engelliler olmak üzere toplumun yoksul kesimlerine ciddi kaynak transferleri yapıldı. Engelli hakları üst seviyede gündemde tutularak yasal mevzuatta değişiklik yapıldı.

Bu kadar yapılan hizmete rağmen onlar için daha yapacak çok şey var. Özellikle engelli sivil toplum örgütleri, gönüllüleri, engelli bireylerimiz ve aileleri ile daha fazla dayanışmak ve onların talepleri ve beklentilerine yoğunlaşmamız gerekmektedir. Özellikle yerel Yönetimlerce hayata geçirilecek ailelerin çarşı, Pazar ve diğer günübirlik durumlarda özel çocukları kısa süreli bırakılabilecekleri özel bakım merkezleri, engellilere ve ailelerine yönelik sosyal tesisler ve hayat okulu gibi eğitim ve yardımlaşma merkezleri ile sokaklar, konutlar, toplu taşım araçlarının engellilere uygun tasarlanması hayatı kolaylaştıracaktır. Engellileri ve ailelerini dikkate aldığımızda engellilere yapılan her dokunuş, her güzel hizmet toplumsal memnuniyeti artıracaktır.

Engellilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi, iş ve istihdamda daha fazla yer bulabilmelerinin sağlanması, engelli sivil toplum örgütleri ve yapılarında yer alıp toplumsal konulara daha aktif katılmaları, üretimde daha fazla yer almaları için son yıllarda yapılan düzenlemeleri takdirle anmak lazım. Engelli istihdamında yaşanan sorunların çözümleri, kamuda engellilerin daha fazla istihdam edilmeleri, bir çok alanda engelli bireylere sağlanan hak ve yardımlar, engellilerle ilgili farkındalığın artması son 20 yılın kazanımları.

Bu köşede de en fazla kaleme aldığımız konuların başında engellilere yönelik konu başlıkları yer alıyor. Son yıllarda engellilerimiz için getirilen veya iyileştirilen düzenlemelere bakıldığında; Engelliler için Gelir vergisi, ÖTV, MTV, KDV ve Gümrük vergilerinde sağlanan avantajlar, SGK prim teşviki, evde bakım parası, Alo 183 Sosyal Destek Hattı yardımı, 2022 engelli aylığı desteği veriliyor. Ayrıca bazı belediye meclislerinde alınan kararlar doğrultusunda Engelli bireyler için toplu taşıma araçlarında (ücretsiz veya indirimli) ve su faturalarında, Devlet Demiryolları tarafından ana hat yolcu trenleri ile yapılacak seferlerde, THY tarafından tüm iç ve dış hatlarda, Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait kruvaziye seferler ve iç hatlarda çeşitli oranlarda indirim uygulanıyor.

Her ailede ilgiye, paylaşmaya, kaynaşmaya, anlaşılmaya, sevgiye ve kendini ifade hakkına ihtiyaç duyan bir engelli var mutlaka. Engelliler herkes gibi çalışmak, üretmek, ekonomik bağımsızlığını kazanmak ve kaynaşarak toplumun bir parçası olmak istiyorlar. İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdür. Engelli istihdam eden işverenlere sigorta prim teşviki ve engelli bireylere de vergi indirimi uygulanmaktadır.

Kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı şekilde hayatını sürdürmek durumunda kalan engellilere ve ailelerine Elektrik Fatura Bedeli ve Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği sağlanmaktadır.

3294 sayılı Evde Bakım Yardımı almayan, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların yaşadığı haneler elektrik indiriminden faydalanabilmektedir.

Engelli vergi indirimi alınması durumunda erken emeklilik veya şartları sağladıkları takdirde malulen emeklilik hakkından yararlanılabiliyor. Malulen emeklilik için En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün prim ödenmesi ve çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybetmesi gerekmektedir. Engelli vergi indiriminde ise, yüzde 40 ve üzeri engelli rapor olan 4/a sigortalılarının Maliye İdaresinden Engelli Vergi İndirimi yazısı alınması gerekmektedir.

Özel bakım merkezlerinden engelli sağlık kurulu raporunda "tam bağımlı engelli birey" olduğu belirtilen ve her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden daha az olan engelli bireyler "Ücreti Bakanlık Tarafından Karşılanan Engelli" statüsünde hizmet alabilir. Bu statüde merkeze yerleştirilen engelli bireylerin tüm giderleri (bakım ücreti ödemesi, harçlık, giyim yardımı) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

Evde bakım desteği engelli bireylerin kendisine değil, bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere verilmektedir. Evde bakım aylığı, bir evde kişi başına düşen ortalama maaş gelir miktarının, asgari ücretin aylık net miktarının üçte ikisinden daha az olan kişilere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca ödenen destek parasıdır. Evde bakım desteği parası başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme-içme, insani ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, engellilere verilecek engelli sağlık kurulu raporlarında 'Ağır Engelli' raporu bulunanlar için ödenmektedir.

Engelliler için ne yapsak azdır, toplumsal yardımlaşma ve dayanışma ile onların hayatlarını kolaylaştırmak zorundayız.

NOT: Tüm okurlarımızın Ramazan Bayramını kutluyor, bayramın tüm insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.



Bu yazı 694 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,346 µs