En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
21 Aralık 2008

Taahhütlü posta ile yapılan askerlik borçlanma talebi



Taahhütlü posta ile yapılan askerlik borçlanma talebi
|www.gazeteport.com||19.12.2008|

Sosyal Güvenlik Kurumu’na 29.09.2008 tarihinde askerlik borçlanması için müracaatta bulundum. Bu talebim kabul edilmiş. Fakat yeni Kanuna göre işlem yapılmış ve 4.087,68.-YTL.  borçlanma bedelinin bir ay içerisinde ödenmesi istenmiştir.
İkinci bir yazı yazdım ve müracaatımı taahhütlü posta ile Kanun yürürlüğe girmeden yaptığımı ve eski Kanuna göre hesaplama ve süre verilmesini talep ettim.
Verilen cevapta "Borçlanma tutarının sigortalıların borçlanma isteğini belirten yazılı taleplerinin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihteki Kanunla belirlenen oran üzerinden hesaplandığından kayıtlı talebinizin yerine getirilmesinin kanunen mümkün olmadığını bilgilerinize rica ederim" diye cevap geldi.
Bildiğim kadarı ile taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS gibi yollardan yapılan müracaatlarda PTT ye verilen tarih geçerli, adi posta ve kargo ile yapılan müracaatlarda ise talebin Kurum kayıtlarına ulaştığı tarih esas alınmaktadır. Bu durumda ne yapmam gerekiyor?
Metin ÇAY

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 60/F maddesinde askerlik borçlanması tutarının, prime esas kazancın alt sınırının talep tarihindeki tutarı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiştir. Yasada, talep tarihinin, yazılı borçlanma talebinin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih olduğuna ilişkin bir hüküm yok.
Süreli beyan, bildirim ve başvurularda genel kural; taahhütlü, iadeli taahhütlü veya APS yoluyla yapılan başvurular için postaya verildiği tarihin, adi postayla yapılan başvurular için belgenin Kurum kayıtlarına girdiği tarihin esas alınmasıdır.
Kurumca verilen cevaptaki, “yazılı talebin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihteki Kanun hükmünün esas alınacağına” ilişkin açıklama, bize göre Kurum görüşü olup, asıl olan Yasa hükmüdür. Bu bağlamda Yasada açık olmayan ifadenin genel kabul görmüş kurallar çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir. Olayı Yargıya taşımanız halinde Yargının lehinize karar vereceğini düşünüyorum.

20.10.2011 tarihinde yaşatan emekli olusunuz

08.09.1952 Bulgaristan doğumluyum. 1996 yılında Türkiye'ye geldim ve 20.10.1998 tarihinde ilk sigorta başlangıcım. Şu ana kadar toplam prim ödeme gün sayım 2989 gün. Ayrıca iki yıllık askerliğimi de borçlandım ve ödedim. Ne kadar prim ödeme günü kaldığını ve ne zaman emekli olacağımı aydınlatırsanız çok memnun olurum.
Seyitali Maçanoğlu

İki yıllık askerlik borçlanmanız, sigorta başlangıcınızı iki yıl geriye götürü ve 20.10.1996 olur. 20.10.1996 sigorta başlangıcı ile SSK’dan (devredilen) normal emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 56 yaş ve 5825 prim günü koşullarına tabisiniz. Askerlik borçlanması ile birlikte 3709 gün olan prim ödeme gün sayınızı 5825 güne tamamlayıp, 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 20.10.2021 tarihinde SSK’dan emekliliğe hak kazanırsınız.
Diğer yandan bundan sonra prim ödemeseniz de 15 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 20.10.2011 tarihinde yine SSK’dan yaştan emekli olmaya hak kazanırsınız.

Anneniz 7 yılda Bağ-Kur’dan, 3,5 yılda SSK’dan emekli olur

Annem 23.06.1956 doğumlu ve ilk sigorta başlangıcı Bağ-Kur’dan 13.01.1993’tür. Bağ-Kur’da zorunlu sigortadan 3 yıl 6 ay 26 gün, isteğe bağlı olarak 4 yıl 3 ay 17 gün olmak üzere toplam 7 yıl 10 ay 13 gün ödenmiş primi vardır. Halen isteğe bağlı prim ödemeye devam etmektedir. Annem en erken hangi koşullarda emekli olabilir?
Alaaddin Vardar

Anneniz mevcut 7 yıl 10 ay 13 günlük (2833 günlük) prim ödeme süresini, 7 yıl 1 ay 17 gün (2567 gün) daha prim ödeyerek 15 tam yıla (5400 güne) tamamladığında, Bağ-Kur’dan (devredilen) kısmi yaşlılık aylığına (yaştan emekli olmaya) hak kazanır.
İkinci bir seçenek olarak, annenizin Bağ-Kur’a göre daha erken SSK’dan yine yaştan emekli olması söz konusu olabilir. Ancak bunun için isteğe bağlı sigortalılığını sona erdirip, 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlaması ve 1260 gün prim ödemesi gerekir. Bu durumda anneniz 4/a (SSK) kapsamında 1260 gün (3,5 yıl) prim ödediğinde SSK’dan (devredilen) kısmi yaşlılık aylığına (yaştan emekli olmaya) hak kazanır.

Sigortalılığın kesintiye uğraması

Ben daha önce size bir soru ile Bağ-Kur kaydımın ne zaman başlayacağını sormuştum.
Göndermiş olduğunuz cevabınızda “5510 sayılı Kanunun 4/b maddesine göre sigortalılık niteliği taşıdıkları hâlde 1 Ekim 2008’den önce kayıt ve tescilini yaptırmamış olanların sigortalılıklarının 1 Ekim 2008 itibarıyla başlayacağını, 1 Ekim 2008 tarihinde SSK sigortalılığım devam ediyor olursa, SSK sigortalılığım kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur sigortalısı olmayacağımı, SSK sigortalılığımın kesintiye uğradığı tarihte Bağ-Kur sigortalılığımın başlayacağını” söylemiştiniz.
Bu “SSK sigortalığımın kesintiye uğramasından” kastınız nedir? Örneğin ben şu an çalıştığım firmadan 25.12.2008 tarihinde ayrılıp 26.12.2008 tarihinde başka yerde başlarsam SSK sigortalığım kesintiye uğramış olur mu? Yoksa 25.12.2008 tarihinde bu şirketten ayrılsam gün atlatmadan başka yerde işe başlasam bile SSK sigortalığım kesintiye uğramış mı olur?
Serkan Dikmenli

5510 sayılı SS ve GSS Kanununa göre sigortalıların, Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) (SSK), (b) (Bağ-Kur) ve (c) (Emekli Sandığı) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde öncelikle (c) bendi (Emekli Sandığı) kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlacaklar. İlk önce başlayan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde, sigortalılığın sona erdiği tarihi takip eden günden itibaren, sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılacak.
Kesintiye uğramadan neyin kastedildiği açık değil. Bu konuda farklı yorumlar var. Bazıları, verdiğiniz örnekte olduğu gibi ara vermeden sigortalı çalışılan işyerinin değiştirilmesi halini, sigortalılığın kesintiye uğramadığı şeklinde değerlendirirken; bazıları, sonradan başlayan sigortalılık halinin askıya alınmasını sağlayan ilk sigortalılık halinin sona ermesini kesintiye uğrama olarak değerlendiriyor. Bu bağlamda, çalıştığınız yerden ayrılıp, ara vermeden başka bir yerde 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlasanız da, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılığınızın askıya alınmasını sağlayan sigortalılığınızın kesintiye uğradığı gerekçesi ile sorun yaşamanız söz konusu olabilir.



Bu yazı 3,514 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,368 µs