En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
12 Ocak 2009

Borç silme tebliğinden hala ses yok



Borç silme tebliğinden hala ses yok

|Akşam Gazetesi| |10.01.2009|

Beş yıldan fazla süreye ilişkin prim borcu olan Bağ-Kur sigortalıları sekiz aydır borçlarını sildiremiyor. Borçlarını sildiremedikleri için de emekli olamıyorlar.

Sebep, önce keyfi uygulama (uygulamama), sonra gerekli tebliğin sekiz aydır yayımlanmaması.

AYNI DÖNEMDE AYNI KONUDA İKİ AYRI DÜZENLEME

Beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu olanların, isterlerse primi ödenmemiş sürelere ilişkin sigortalılıklarını durdurarak, prim borcundan kurtulmalarını sağlayan ilk düzenleme, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun ek 19. maddesinde yer alıyordu.   

Önce, Sosyal Güvenlik Kurumunun yasal dayanağı olmayan talimatıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (Bağ-Kur) il müdürlükleri, 1 Ekim 2008 tarihine kadar yürürlükte kalan ek 19. madde hükümlerini Mayıs 2008’den itibaren uygulamadılar. Çünkü 2008 Mayıs ayında, ek 19. madde yürürlükten kaldırılmadan, aynı konuda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 17. maddesinde de düzenleme yapıldı. Ve bu düzenlemenin yürürlük tarihi de 30 Nisan 2008 olarak belirlendi.

Başka bir anlatımla, 5510 sayılı Kanunun geçici 17. maddesi 30 Nisan 2008’de yürürlüğe girmekle birlikte, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun ek 19. maddesi yürürlükten kaldırılmadı ve 30 Nisan 2008 ile 1 Ekim 2008 tarihleri arasında aynı konuda iki ayrı düzenleme yürürlükte kaldı.

1 Ekim 2008’de ek 19. madde yürürlükten kalktı. Bu defa da geçici 17. maddenin uygulanması için gereken Tebliğ bekleniyor.

Aynı konudaki iki ayrı düzenlemenin birlikte yürürlükte kaldığı dönemi saymasak bile bugün itibariyle üç ayı aşkın süre geçti. Ortada tebliğ yok.

Tebliğ yayımlanmadığı, dolayısıyla Bağ-Kur borcunu sildiremediği için, emekliliğe hak kazanmış sigortalılar sekiz ayı aşkın süredir emekli olamıyor. Şayet Kurumun keyfi gelir de Tebliğ yayımlanırsa, beş yıldan fazla süreyle prim borcu olan Bağ-kur sigortalıları borçlarından kurtulacak. Emekliliğe hak kazanıp da borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur sigortalıları da emekli olabilecekler.

BORÇ NASIL SİLİNECEK?

5510 sayılı SS ve GSS Kanununun geçici 17. maddesine göre, tescilleri yapıldığı halde 30 Nisan 2008 itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanlara, çıkarılacak bir tebliğ ile altı ay içinde borçlarını ödemedikleri takdirde sigortalılıklarının durdurulacağı duyurulacak.

Tebliğin yayım tarihini izleyen aybaşından itibaren altı ay içinde borcunu ödemeyenlerin sigortalılıkları durdurulacak. Durdurma tarihi, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla olacak.

Prim borcuna ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek, yani hiç yokmuş kabul edilecek. Bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyecek ve Kurum alacakları arasında yer almayacak. Başka bir anlatımla sigortalının bu sürelere ilişkin prim borçları silinecek.

İSTENİRSE SÜRELER SONRADAN KAZANILABİLECEK

Sigortalı ya da hak sahiplerinin daha sonra müracaat etmeleri hâlinde, durdurulan sigortalılık süresi yeniden kazanılabilecek.

Ancak bunun için, durdurulan sigortalılık süresine ilişkin hesaplanacak primlerin tamamının, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi gerekecek. Ödenecek prim, müracaat tarihindeki prime esas kazanç sınırları arasında belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden yüzde 32 oranında hesaplanacak. Borç tutarının tamamının ödenmesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

 

PÜF NOKTASI (AKLINIZDA BULUNSUN)

Anonim şirket kurucu ortaklarının sigortalılığı

1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre sigortalı sayılan anonim şirket kurucu ortakları, 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu ile 4/c (Bağ-Kur) kapsamından çıkarıldı.

Bağ-Kur sigortalılığını 4/c kapsamında devam ettirmek isteyen anonim şirket kurucu ortaklarının, 2009 Mart ayı sonuna kadar yazılı talepte bulunmaları gerekiyor. Talepte bulunmayanların sigortalılıkları, 1 Ekim 2008 itibariyle sona erecek.

 

SORULAR VE CEVAPLAR

Kaynanam çeyiz parası alabilir mi?

Emekli Sandığından emekli olan kayınpederim, 10 yıl önce vefat etti. Eşinden dolayı aylık alan kayınvalideme kısmet çıktı. Önümüzdeki günlerde hayırlısı ile izdivaç gerçekleşecek. Evlendiği için aylığı kesilecek olan kayınvalideme çeyiz parası ödenir mi? Özgür Şahin

5510 sayılı SS ve GSS Kanununa göre evlenme ödeneği, halk arasındaki ifadesiyle çeyiz parası sadece yetim kız çocuklarına almakta oldukları aylıkların 24 aylık tutarı miktarında ödenecek.

Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 Emekli Sandığı Kanununa göre bağlanmış aylıklar hakkında 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu ile yürürlükten kaldırılan hükümleri de dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacağından (devredilen) Emekli Sandığından yetim aylığı alan eş, ana ve kızın evlenmesi halinde 12 aylık tutarında evlenme ikramiyesi ödenecektir. Buna göre, kayınvalideniz evlenmesi halinde 12 aylık tutarında evlenme ikramiyesi alabilir.

 

Devlet memuruyum emzirme ödeneği alabilir miyim?

Devlet memuru olarak çalışan hamile bayanım. Doğum yaptığımda emzirme ödeneği alabilir miyim? Semra Özden

5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 4. maddesinde, 5510 sayılı Kanunun kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümlerin 4/c kapsamında sigortalı sayılanlara (devlet memurlarına) uygulanmayacağı hükmü yer alıyor.

Buna göre 5510 sayılı Kanunun “Kısa vadeli Sigorta Hükümleri” başlıklı üçüncü bölümünde yer alan emzirme ödeneği 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanlara verilmekte olup, 4/c kapsamında sigortalı sayılan devlet memurları emzirme ödeneği alamıyor.



Bu yazı 4,044 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,858 µs