En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
14 Ocak 2009

Alkollü içki reklmının gider yazılma bilmecesi çözüldü



Alkollü içki reklâmının gider yazılma bilmecesi çözüldü

|Akşam Gazetesi| |13.01.2009|

 

Maliye Bakanlığı’nın alkol ve alkollü içkilere ilişkin reklâm harcamalarının kazançtan indirilemeyeceğine ilişkin tebliğinin ardından, tartışmaya son noktayı yine yargı koydu. Danıştay konuyu düzenleyen tebliğin alkol ve alkollü içkilere ilişkin kısmının yürürlüğünün durdurulması kararı aldı.

 

TARTIŞMA NEREDEN ÇIKTI?

Alkol ve alkollü içkilere ilişkin reklâm giderlerinin kazanç tespitinde gider olarak kabul edilmeyeceğine ilişkin düzenleme Gelir Vergisi Kanunu’nun 41. maddesinde yer alıyor. Aynı düzenlemede Bakanlar Kuruluna bu tür giderlerin ne kadarının kabul edilmeyeceğini belirleme yetkisi verilmiş.

Bakanlar Kurulu bu yetkisini son olarak 1990 yılında kullanmış ve gider yazılmayacak kısmı yüzde sıfır olarak belirlemiş. Buna göre, yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece bu tür harcamaların tamamının gider olarak dikkate alınması mümkün.

19 Mayıs 2008 tarihinden geçerli olmak üzere, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Gelir Vergisi Kanunu’nun 41. maddesine atıf yapılarak; “…belirtilen ilan ve reklâm giderleri gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterilemez” hükmü getirildi.

Maliye Bakanlığı bu hükümden hareketle, 2 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Tebliği ile “belirtilen ilan ve reklâm giderleri” ibaresinin alkol ve alkollü içkileri de kapsadığını ve bu tür harcamaların 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren gider yazılamayacağını açıkladı.

 

DANIŞTAY NE DİYOR?

Tebliğin yürürlüğünün durdurularak iptal edilmesi istemiyle açılan davada Danıştay 4. Dairesi yürütmenin durdurulması kararı verdi. Danıştay’ın gerekçesi; “tamamen tütün ve tütün mamullerine yönelik düzenlemeler içeren bir Kanunda yer alan kısıtlamanın alkol ve alkollü içkileri kapsama alacağı düşünülemez” şeklinde özetlenebilir. (Kararın tam metni için TIKLAYINIZ)

Yürütmenin durdurulması kararı oybirliğiyle alındığından iptal istemine ilişkin verilecek kararın da aynı yönde olacağını düşünüyoruz.

 

ŞİMDİ NE OLACAK?

Alkollü içkilere ilişkin reklâm harcaması bulunan işletmeler, tebliğe göre “kanunen kabul edilmeyen gider” olarak muhasebeleştirdikleri bu tür harcamalarını yeniden gider yazma imkanına kavuştular. Tebliğin ilgili kısmının yürürlüğü durdurulduğu için konumuz açısından bir hukuksal değeri kalmamıştır. Bu nedenle alkol ve alkollü içkilere ait ilan ve reklâm giderlerinin tümü gider yazılabilecek. Kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıt yapanlar da kayıtlarını düzelterek gider yazabilecek.

 

PÜF NOKTASI

Yöneticinin duyurulma zorunluluğu

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34. maddesine göre; Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin ana gayrimenkulün kapısı yanında veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması zorunludur.

Bu kurala uyulmaması halinde, şikâyet üzerine 50 liradan 250 liraya kadar idari para cezası veriliyor.

 

 

SORULAR VE CEVAPLAR

 

Kamyon için de MTV-Kasko kıyaslaması var mı?

Motor silindir hacmi 5947, 185 beygir, kasko sigorta değeri 23 bin TL olan ticari kamyon için 2009 yılında ödenmesi gerek motorlu taşıtlar vergisi ne kadar? Gözde Yıldırım

Kasko bedeli kıyaslaması yoluyla daha az motorlu taşıtlar vergisi ödeme olanağı; otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için söz konusu. Bunlar dışında kalan araçlar için kasko bedeli kıyaslaması, dolayısıyla tarifede yer alan tutardan daha az motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi söz konusu değil.

Kamyonlardan, azami toplam ağırlığına göre motorlu taşıtlar vergisi alınıyor. Kamyonunuz için azami toplam ağırlığına göre 7-15 yaş aralığı için belirlenen motorlu taşıtlar vergisini ödemeniz gerekiyor.

 

Durdurduğum sigortalılık süresini kısmen geri alabilir miyim?

10 Ocak 2009 tarihli yazınızda da belirttiğiniz gibi, beş yıldan fazla süreyle Bağ-Kur borcu bulunanlar, sildirdikleri sigortalılık süresine ilişkin primleri sonradan ödemek şartıyla bu süreleri geri alabiliyorlar. Benim merak ettiğim konu ise örneğin 10 yıllık borcumu sildirdiğimi varsayarsak, emekli olurken bunun 5 yılını geri alabilir miyim yoksa 10 yılın tamamını mı geri almak zorundayım? İsmail Bahar

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunun ek 19. maddesinde yer alan düzenleme ile 5510 sayılı SS ve GSS Kanunun geçici 17. maddesinde yer alan düzenlemenin en temel farkı, durdurulan (borcu silinen) sigortalılık süresinin geri kazanılmak istenmesi halinde, kısmi kazanımın söz konusu olmaması.

Ek 19. maddeye göre sigortalılığını durduran sigortalı, bunun gerektiği kadarlık kısmını primini ödeyerek geri kazanabiliyordu. Geçici 17. maddeye göre ise durdurulan sigortalılık süresinin tamamını borçlanmak (geri almak) zorunda. Verdiğiniz örneğe göre 10 yıllık sürenin tamamını geri almak zorundasınız.

 

Eşim hem benden hem babasından aylık alabilir mi?

Ben SSK emeklisiyim. Vefatımda eşim emekli maaşımın yüzde kaçını alır? Eşim hem benim maaşımı hem de vefat etmiş Emekli Sandığı mensubu babasından yetim aylığı alabilir mi?

1975  doğumlu oğlum, 19.09.2008 tarihinde isteğe bağlı Bağ-Kur’lu oldu. Sekiz aylık kısa dönem askerliğini borçlanmasında fayda var mı ve kaç para yatırmak gerek? Oğlum kaç yaşında emekli olur? Sarkis Uşaklıgil

Eşiniz çalışmıyor veya kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı almıyor olursa, ayrıca yetim aylığı bağlanacak çocuğu da bulunmazsa, emekli aylığınızın yüzde 75’ini, aksi halde yüzde 50’sini alır. Hem sizden dul aylığı, hem babasından yetim aylığı alamaz. Ancak yüksek olan aylığı tercih edebilir.

Oğlunuz ilk defa 30 Nisan 2008 tarihinden sonra sigortalı olduğundan, emeklilik için 9000 prim günü ve 60 yaş şartlarına tabi. 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılması halinde prim günü şartı 7200 gün olarak uygulanır. Prim günü şartını 31.12.2035 tarihinden sonra yerine getirmesi halinde, yaş şartı 01.01.2036’dan itibaren her iki yılda bir yaş artar.

Askerlik borçlanması yaparsa eski hükümlere göre 4/a (SSK) kapsamında 7000 prim günü ve 60 yaş; 4/b (Bağ-Kur) kapsamında ise 9000 prim günü ve yine 60 yaş şartlarıyla emekli olur. Sekiz aylık askerlik borçlanması için seçeceğiniz prime esas kazanç tutarına göre en az 1.705 TL yatırmanız gerekir.



Bu yazı 2,674 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,696 µs