En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
5 Mart 2009

Bono ve tahvil gelirleri nasıl vergilendirilecek



Bono ve tahvil gelirleri nasıl vergilendirilecek

|Akşam Gazetesi| |05.03.2009|

 

Hazine Bonosu (HB); Devletin mali yıl içinde ihraç ettiği, vadesi bir yıldan az olan iç borçlanma senedidir. Finansman bonoları gibi iskontolu fiyattan satılır. Vade sonunda iskontolu fiyat ile nominal fiyat arasındaki fark, yatırımcının geliridir.

Devlet Tahvili (DT); Devletin bir yıldan uzun vadeli borçlanma ihtiyacını karşılamak üzere ihraç ettiği borçlanma senetleridir.

HB ve DT gelirlerinin vergilendirilmesinde iki husus belirleyici oluyor. Bunlar;

1- Hazine bonosu ve Devlet tahvilinin ihraç tarihi,

2- Uygulanacak istisna tutarı ve beyan sınırıdır.

 

HB VE DT FAİZ GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

2008 yılında elde edilen HB ve DT faiz gelirinin vergilendirilmesi ve beyanı ihraç tarihine göre değişiyor.

1) 1 Ocak 2006’dan Önce İhraç Edilen HB ve DT Faiz Gelirleri

Hazine bonoları, bir yıldan kısa vadeli devlet iç borçlanma senetleri olduğundan, 1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilip de vadesi 2008 yılına sarkan Hazine bonosu bulunmamaktadır. Dolayısıyla 1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilen Hazine bonosundan 2008 yılında faiz geliri elde edilmesi söz konusu değil.

Ancak 1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilip de vadesi 2008 yılına sarkan Devlet tahvili ve bu tahvillerden 2008 yılında elde edilen faiz geliri olabilir.

Buna göre, 1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilen Devlet tahvillerinden 2008 yılında elde edilen faiz gelirlerinin beyan edilip edilmeyeceği şu şekilde hesaplanacak:

1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilen Devlet tahvillerinden 2008 yılında elde edilen faiz geliri önce “enflasyon indirimi” uygulanarak enflasyon arındırılacak. Enflasyon indirimi düşüldükten sonra kalan tutar 19.800 TL’yi aşıyorsa beyan edilecek.

2008 yılı için enflasyon indirimi oranı yüzde 64,9 olarak ilan edildi. Buna göre enflasyon indirimi uygulanmış 19.800 TL’nin enflasyon indiriminden önceki tutarı 56.410,25 TL oluyor. Bu tutar aynı zamanda beyan sınırıdır.

Buna göre 1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilen Devlet tahvillerinden 2008 yılında elde edilen faiz gelirleri 56.410,25 TL’yi aşmıyorsa beyan edilmeyecek. Aşıyorsa, enflasyondan arındırılmış tutarın tamamı beyan edilecek.

 2) 1 Ocak 2006’dan İtibaren İhraç Edilen HB ve DT Faiz Gelirleri

1 Ocak 2006 ve sonraki tarihlerde ihraç edilen HB ve DT faiz gelirlerinin vergilendirme rejimi 31 Aralık 2015 tarihine kadar uygulanmak üzere 1 Ocak 2006’dan itibaren değiştirildi. Buna göre 1 Ocak 2006’dan itibaren ihraç edilen HB ve DT’lerden 2008 yılında elde edilen faiz gelirleri tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de beyannameye dahil edilmeyecek.

Bunların faizleri ödenirken banka tarafından yapılan yüzde 10 oranındaki stopaj nihai vergi olacak.

 

ENFLASYON İNDİRİMİ ORANI

Enflasyon indirimi oranı, Vergi Usul Kanunu’na göre o yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının, aynı dönemde Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranına bölünmesi suretiyle bulunuyor. Maliye Bakanlığı’nca 2008 yılı indirim oranı yüzde 64,9 olarak ilan edildi.

 

HB VE DT ALIM-SATIM KAZANCININ VERGİSİ

HB ve DT alım-satım kazancının vergilendirilmesi ve beyanı da; faiz gelirlerinde olduğu gibi ihraç tarihine göre değişiyor.

1) 1 Ocak 2006’dan Önce İhraç Edilen HB ve DT Alım-Satım Kazançları

2008 yılında, 1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilen Hazine bonosu bulunmadığından, ancak 1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilen Devlet tahvili ve bu tahvillerden elde edilen alım-satım kazancı olabilir.

Buna göre, 1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilen Devlet tahvillerinden 2008 yılında elde edilen alım-satım kazancının beyan edilip edilmeyeceği şu şekilde hesaplanacak:

1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilen Devlet tahvilinin alış bedeli, DT’nin elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere ÜFE endeksindeki artış oranında artırılacak. Endeksleme yapılabilmesi için, endeks farkının yüzde 10’u aşması şartı aranmayacak.

Endekslenmiş bedel ile satış bedeli arasındaki fark 16.000 TL’yi aşmıyorsa beyan edilmeyecek. Aşıyorsa beyan edilecek ve aşan kısım üzerinden gelir vergisi ödenecek.

2) 1 Ocak 2006’dan İtibaren İhraç Edilen HB ve DT Alım-Satım Kazançları

1 Ocak 2006 ve sonraki tarihlerde ihraç edilen HB ve DT faiz gelirlerinin vergilendirme rejimi 31 Aralık 2015 tarihine kadar uygulanmak üzere 1 Ocak 2006’dan itibaren değiştirildi. Buna göre 1 Ocak 2006’dan itibaren ihraç edilen HB ve DT’lerden 2008 yılında elde edilen alım-satım kazancı, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de beyannameye dahil edilmeyecek.

Alım-satım kazancı üzerinden banka tarafından yapılan yüzde 10 oranındaki stopaj nihai vergi olacak.

  

Hisse satışından doğan kazançlar ve ince noktalar

Şirket ya da kooperatif hissesi satışları üzerinde ayrıca durulması gereken özellikli bir konu. Mevzuatı yeterince bilmeyen ve bilen birine de danışmadan hisse satanlar, ciddi sorunlarla karşılaşabiliyorlar.

 

HİSSE SENEDİ BASTIRILMAMIŞ ANONİM ŞİRKET HİSSESİ SATIŞI

Anonim şirket hissesi satış kazançlarının vergilendirilmesi, hisse senedi bastırılıp bastırılmamasına göre farklı esaslara tabi.

Ülkemizdeki anonim şirketlerin büyük bir çoğunluğunda hisse senedi bastırılmamıştır. Böyle olunca, anonim şirket ortağı, hissesini kaç yıl sonra ve kime satarsa satsın, bundan doğan kazanç “Değer artışı kazancı” olarak, gelir vergisine tabi tutuluyor (GVK Mükerrer Md.80/4).

Vergilendirme sırasında, iktisap (edinme) bedeli, elden çıkarılan hisselerin, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nca belirlenen TEFE (1.1.2006 tarihinden itibaren ÜFE) endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir. Ancak endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması gerekiyor (GVK Mükerrer Md. 81/son).

2008 yılında elde edilen kazancın, 6 bin 800 TL’si gelir vergisinden müstesna oluyor. Endekslenmiş iktisap bedeli ile satış bedeli arasındaki fark 6 bin 800 TL’yi aşmıyorsa beyan edilmez. Aşıyorsa, aşan kısım gelir vergisine tabi olur.

 

HİSSE SENEDİ BASTIRILMIŞ ANONİM ŞİRKET HİSSESİ SATIŞI

Anonim şirket hissesi için hisse senedi bastırılmışsa durum değişiyor. İki yıldan fazla süre ile elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkartılmasından doğan kazanç, tutarı ne olursa olsun gelir vergisine tabi değil (GVK Mük. Md. 80/1).

Örneğin, Ahmet Bey, 5 Kasım 2006’da 100 bin TL’ye edindiği hisse senedini, 11 Kasım 2008’de 500 bin TL’ye satmışsa, aradaki 400 bin TL kazanç nedeniyle beyanname vermeyecek ve hiç vergi ödemeyecek. Aynı hisse senedi 2007’de edinilmiş olsaydı, 2008’de satışından doğan kazanç gelir vergisine tabi olacaktı. Satış kazancı hesaplanırken, artış oranının yüzde 10 ve üzerinde olması şartıyla, iktisap (edinme) bedeli ÜFE endeksi artış oranında artırılıp, endekslenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farkın beyan edilmesi gerekecekti. 

Hisse satışından doğan kazancın vergiye tabi tutulmaması için; en az iki yıl süreyle elde tutulması ve hisse senedi bastırılması koşullarının birlikte sağlanması gerekiyor.

 

İLMÜHABER BASTIRILMASI HİSSE SENEDİ AVANTAJI SAĞLAR

Hisse senedi bastırmayan bir anonim şirket, herhangi bir kurumdan izin almaksızın, hisse senedinin yerini tutan “geçici ilmühaber” bastırabilir. Bu durumda, geçici ilmühabere dayalı anonim şirket hisse satışı, iki yıllık süre geçtikten sonra yapılırsa, bundan doğan kazanç da tutarı ne olursa olsun, gelir vergisine tabi tutulmuyor (232 No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği, Md.5, Bkz. 23.3.2000 Tarihli R.Gazete).

 

LİMİTED ŞİRKET HİSSESİ SATIŞINDA VERGİ

Limited şirketlerde, hisse senedi ya da ilmühaber çıkartılması söz konusu değil. Bu nedenle, şirket hissesi (ortaklık payı) ne zaman satılırsa satılsın, bundan doğan kazanç “değer artışı kazancı” olarak gelir vergisine tabi tutuluyor (GVK Mük. Md. 80/4). Kazancın hesaplanmasında, hissenin iktisap (edinme) bedeli, hisse senedi ya da ilmühaber bastırılmamış anonim şirket hisselerinde olduğu gibi endeksleme uygulamasına tabi tutuluyor ve 6 bin 800 TL’lik istisna uygulanıyor.

 
KOOPERATİF HİSSESİ SATIŞININ VERGİLENDİRİLMESİ

Kooperatif üyesi olup yıllardır aidat ödeyenler kooperatif hisselerini sattıklarında, vergi sürprizi ile karşılaşabilirler. Kooperatife 5 yıl önce hatta 15 yıl önce üye olunmasının önemi yok.. 20 yıl önce girilmiş olsa bile, kooperatifteki hisse satıldığında “değer artış kazancı” elde edilmiş sayılıyor. Bundan dolayı da gelir vergisi ödenmesi gerekebiliyor (GVK Mükerrer Md. 80/4)

Kazancın tespitinde; kooperatife ödenen aidatlar, satışın yapıldığı ay hariç olmak üzere TÜİK aylık TEFE (1 Ocak 2006’dan itibaren aylık ÜFE) artış oranına göre yükseltilir. Endekslenmiş aidat bedelleri, satış tutarı ile kıyaslanır. Aradaki fark “değer artış kazancı”dır. 2008 yılında kooperatif hissesi satışından elde edilen kazancın 6 bin 800 TL’si gelir vergisinden müstesna oluyor. Aşan kısım da gelir vergisine tabi tutuluyor.

 

KOOPERATİF EVİ SATIŞI

Kooperatif yoluyla edinilen gayrimenkulün satışında, iktisap (edinme) tarihi çok önemli. GVK. Mükerrer 80/6. maddesine göre, iktisap tarihinden itibaren 4 yıl (1.1.2007 tarihinden itibaren iktisap edilenlerde 5 yıl) içinde satılan gayrimenkullerden elde edilen kazanç, gelir vergisine tabi.

Yasaya göre, kooperatif üyelerine, bu sıfatları dolayısıyla tahsis edilen gayrimenkuller “tahsis tarihinde”, bir kez daha belirtelim “tapu tarihinde değil, evin kooperatif tarafından tahsis edildiği tarihte” ortaklar tarafından edinilmiş sayılıyor.

Buna göre; kooperatiften edindiği gayrimenkulü, tahsis tarihinden itibaren 4 yıl (1.1.2007 tarihinden itibaren tahsis edilenlerde 5 yıl) içinde satanlar, “değer artış kazancı” elde etmiş sayılırlar.

Kazancın hesaplanmasında, maliyet bedeli ÜFE endeksindeki artış oranına göre artırılır. Endekslenmiş maliyet bedeli ile satış tutarı karşılaştırılır. 2008 yılında elde edilen kazancın 6 bin 800 TL’lik istisna tutarını aşan kısmı, gelir vergisine tabi tutulur.



Bu yazı 2,796 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,960 µs