En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
3 Mayıs 2009

Kooperatif evine ve ucuz cep telefonuna vergi geliyor



Kooperatif evine ve ucuz cep telefonuna vergi geliyor

|Akşam Gazetesi| |30.04.2009|

 

Başta Gelir Vergisi Kanunu olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik yapılması yine gündemde. Bir kısmı daha önce istihdam paketi olarak hazırlanan sonra torba yasaya dönen tasarıda yer alan, daha sonra tasarıdan çıkarılan hükümleri de içeren Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarı geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıda öngörülen düzenlemelerden bazıları aşağıdaki gibi:

KOOPERATİFLERİN KONUT TESLİMİNE KDV
İnşaat ruhsatı, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra alınmış olan konut yapı kooperatiflerinin üyelerine 1 Ocak 2010 tarihinden sonra yapacakları konut teslimleri, metrekare sınırlamasına bağlı olmaksızın Katma Değer Vergisi'ne tabi olacak.
Mevcut düzenlemede kooperatiflerin üyelerine konut teslimleri, metrekare sınırlaması olmaksızın KDV'den müstesna. Yani kooperatifler üyelerine teslim ettikleri konutlar için KDV hesaplamıyor, üyeler de KDV ödemiyor.

CEP TELEFONUNA MAKTU ÖTV
2014 yılına kadar yapılacak cep telefonu satışlarında maktu ÖTV uygulanacak. Tasarıya göre, her bir cep telefonu için yüzde 20 oranında hesaplanan nispi ÖTV tutarının 40 TL'den az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 40 TL maktu vergi alınacak. Dolayısıyla her bir cep telefonundan alınacak ÖTV tutarı 40 TL'nin altında olamayacak. Örneğin 100 TL'lik cep telefonunun nispi vergisi (yüzde 20) 20 TL olmasına rağmen, 40 TL ÖTV ödenecek.

KIZILAY'A YAPILAN BAĞIŞLAR
İktisadi işletmeleri hariç olmak üzere, Türkiye Kızılay Derneği'ne makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların tamamı beyan edilen gelirden indirilebilecek. Mevcut düzenlemede Kızılay'a yapılan bağışların vergi matrahından düşülebilecek kısmı, gelir ve kurumlar vergisi matrahının yüzde 5'i ile sınırlı.

İŞE İADE TAZMİNATI
İşe iade davası sonrası işe başlatılmayan işçiye ödenecek tazminat Gelir Vergisi'ne tabi olmayacak. Mevcut uygulamada işe iade tazminatları sigorta primine tabi tutulmazken, Maliye'nin görüşüne göre Gelir Vergisi tevkifatına (kesintisine) tabi tutuluyordu.

TASFİYE MEMURU CEZADAN SORUMLU OLACAK
Tasfiye olan şirketlerin, Kanun'un yayımlanmasından sonra tasfiye dönemine ilişkin olarak kesilecek vergi cezaları dahil her türlü vergi tarhiyatı tasfiye memurları adına, tasfiye öncesi dönemler için müteselsilen sorumlu olmak üzere kanuni temsilcilerden herhangi biri adına yapılacak.

HAPİS CEZASI 18 AYDAN BAŞLAYACAK
Defter ve belgelerde hile yapanlara, naylon fatura düzenleyen ve kullananlara, defter ve belgelerini inceleme elemanına ibraz etmeyenlere uygulanacak ceza 18 aydan başlayacak.

TASARININ VERGİ İSTİSNASI HÜKÜMLERİ
Tasarıda, vergi istisnalarına ilişkin öngörülen düzenlemeler şöyle:

- Gelir vergisi stopaj teşviki uygulanan yerlerde çalışanların ücretleri üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi'nden, önce asgari geçim indirimi mahsup edilecek, sonra kalan tutar indirim ve istisna uygulamasında dikkate alınacak. 

- Tarım ürünleri lisanslı depoculuk işletmelerine teslim edilen tarım ürünlerine ilişkin ürün senetlerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar, 2014 yılına kadar Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden müstesna olacak. İstisna edilen kazançlar üzerinden stopaj da yapılmayacak.

- 31.12.2009 tarihine kadar birleşen KOBİ'lerin belli şartları sağlamaları kaydıyla, birleşmeden doğan kazançları kurumlar vergisinden istisna olacak. Ayrıca üç yıl süre ile elde edilen kazanca indirimli Kurumlar Vergisi uygulanacak.

- İhraç malı taşıyan araçların standart depolarına KDV ve ÖTV istisnası uygulanacak motorin miktarı TIR çekicilerinde 550 litreyi, istiab haddi 15 tona kadar olan (15 ton dahil) kamyon ve tankerlerde 300 litreyi, istiab haddi 15 tonun üzerinde olan kamyon ve tankerlerde ise 400 litreyi aşamayacak.

- 31.12.2011 tarihine kadar tamamlanmak üzere projelendirilen ve en az 200 milyon TL tutarında makine teçhizat alımı öngörülen yatırımlarda, makine ve teçhizat için ödenen KDV yatırımcıya üç ay içinde iade edilecek. 

- Arazi vergisinde istisna tutarı 250 TL'den 10.000 TL'ye çıkarılıyor.


TASARIDA ÖNGÖRÜLEN DİĞER DÜZENLEMELER
Tam metnine ve gerekçesine ulaşmak için TIKLAYINIZ....

- Elektronik ortamda verilmesi gereken bildirim ve formlara ilişkin olarak yasal süresinden sonra verilen düzeltme amaçlı bildirim ve formlar için uygulanacak usulsüzlük cezası yeniden düzenleniyor.

- Vergi davalarına ilişkin hükmedilecek avukatlık ücreti maktu hale getiriliyor. Buna göre vergi, resim, harç, fon, pay ve benzeri mali yükümlerden doğan her türlü davalarda, duruşmasız ise 390 TL, duruşmalı ise 550 TL azami avukatlık ücretine hükmedilecek.

- Bazı dernek ve kurumlara sağlanan vergi, resim ve her türlü harç muafiyetinin, bu dernek ve kurumların iktisadi işletmelerini kapsamadığı hususuna açıklık getiriliyor.

- Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 19. maddesine göre yapılacak bölünme karşılığı edinilen hisse senetlerine iki yıllık devir yasağı uygulanmayacak. Söz konusu hisseler iki yıl geçmeden de başkalarına devredilebilecek.  

- Başbakanlık merkez teşkilatına yapılan motorlu taşıt teslimi, kiralanması ve bunlara ilişkin işlemler KDV ve ÖTV dahil her türlü vergi, resim ve harçtan istisna olacak.

 

AKLINIZDA BULUNSUN

İşe başlatılmayan işçinin kıdem tazminatına faiz işletilmesi
İşe iade davası lehine sonuçlanan ve işe başlatılmayan işçinin talep ettiği kıdem tazminatına, işçinin işe iade davasının sonuçlanmasından sonra işe başlatılmadığı tarihten itibaren faiz işletilir.

 

GÜNÜN SÖZÜ

'Mum, başka bir mumu yakmakla ışığından bir şey kaybetmez' Mevlana

 

SORU VE CEVAPLAR

Tapuda arsa gözüken binalarda kat mülkiyeti
 

1- Babam ve amcamdan bize intikal eden 1975 yılında bitmiş ve iskanı alınmış fakat kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulmamış ve tapuda arsa olarak görülmekte olan bina için 1975 yılından bu güne kadar bina olarak emlak vergisi ödenmiştir. Kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyız?  A. Sipahi
 

2- Kat mülkiyeti ile ilgili sorum olacak. 16 yıllık 3 katlı binamız var. Tapumuz arsa tapusu. Bahsi geçen yasaya göre ne yapmalıyım? Cevaplarsanız sevinirim. F. Doğan
 

3- Kat mülkiyetine geçiş için başvurmak istedik. Kullandığımız bina 1975 yılında bitmiş, kat mülkiyetine geçilmemiş. Kendi adıma başvurmak istedim. İlk etapta bütün kat maliklerinin deprem poliçelerini istediler. Ancak kat maliklerini bulmak imkansız.  Ö. Kurt
 

Kat mülkiyetinin kurulması için, kat maliklerinden herhangi biri veya yönetici başvurabiliyor. Ancak aşağıdaki belgelerin tamamlanması gerekiyor:
- Ana gayrimenkulde, yapı veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı da açıkça gösterilmek suretiyle, proje müellifi mimar tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimar” proje,
- Birden çok yapılarda yerleşimlerini gösteren vaziyet planı,
- Yapı kullanma izin belgesi.
- Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı.
- Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış noterden tasdikli liste.
- Deprem sigortası poliçeleri,
Belirtilen belgelerin tamamlanmış olması şartıyla arsadan doğrudan kat mülkiyetine geçiş mümkün olabiliyor. Kat mülkiyeti için bütün paydaşların belgeleri tamamlaması ve gerekli yerleri imzalaması şart.
 


 



Bu yazı 2,884 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,169 µs