En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
18 Mayıs 2009

Kimler Emlak Vergisi Ödemeyecek



Kimler Emlak Vergisi Ödemeyecek

|Akşam Gazetesi| |17.05.2009|

 

2009 yılına ilişkin emlak vergisinin birinci taksiti 1 Haziran 2009 Pazartesi akşamına kadar ödenecek. Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan;

— Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler,

— Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler,

— Gaziler,

— Şehitlerin dul ve yetimleri,

— Özürlüler,

ise emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak bu kişilerin emlak vergisi ödememeleri, başka bir anlatımla indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri için bazı koşullar aranıyor.

 

19,800 TL’Yİ AŞMAYAN GELİR

Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmama şartı aranan emeklilerin, dul ve yetimlerin, ev hanımı ve işsizlilerin, 19 bin 800 TL’ye kadar olan mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kar payı gibi menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmalarına engel olmayacak. Söz konusu gelirlerin 19.800 TL’yi aşması halinde indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanamayacaklar.

 

BİZZAT OTURMA ŞARTI ARANMIYOR

İndirimli vergi oranı uygulamasından yararlanmak için konutta bizzat oturma şartı aranmıyor. Sahip olduğu tek konutunu kiraya verip, kirada oturanlar da, sahip oldukları tek konutları için emlak vergisi ödemeyecek.

 

YAZLIKLARIN DURUMU

Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık türü konutlar için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanılamayacak. Tek bir eve yazlık olarak sahip olunsa da emlak vergisi ödenecek. Ancak yazlık evde sürekli oturulması ve başka evin de olmaması halinde yazlık ev için de emlak vergisi ödenmeyecek. Bu durumda ikamet kaydının, yazlık evin bulunduğu yer muhtarlığında olması gerekiyor.

 

HİSSELİ KONUT

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, hisseye isabet eden kısma uygulanacak. Birden fazla konuta hisse ile sahip olanlar ise bu kolaylıktan yararlanamayacak.

 

GELİR GETİRMEYEN İŞYERİ VE ARSA

Tek konutun dışında gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olunması, indirimli emlak vergisi oranı uygulamasına engel değil. Bu durumda da tek konut için emlak vergisi ödenmeyecek.

NE YAPMAK GEREKİYOR?

Sahip olduğu tek konut için ilk defa indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanacak olanlardan;

— Ev hanımı ve işsizlerin, 44 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Hiç Bir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi”ni,

— Emekliler ile bunların dul ve yetimlerinin “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form”u,

— Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin ise “Tek Meskeni Olan Şehitlerin Dul ve Yetimlerine ve Gazilere Ait Form”u ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.

Taahhüt belgesi ve bildirim formu örneklerine “BURADAN” adresinden ulaşabilirsiniz.

Söz konusu taahhüt belgesi veya formları daha önceki yıllarda vermiş olup, durumlarında değişiklik olmayanların, 2009 yılı için tekrar taahhütname veya form vermeleri gerekmiyor.

 

ÖZÜRLÜLER

Özürlülerin emlak vergisi ödememeleri için, öncelikle bu durumlarını tam teşekkülü Devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekiyor.

Sonra, 47 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde ve yer alan “Tek Meskeni Olan Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu”nun düzenlenmesi, sağlık kurulu raporu ve bildirim formunun, örneği aynı Tebliğ ekinde yer alan dilekçe ile birlikte ilgili belediyeye verilmesi gerekiyor. Dilekçe ve bildirim formu örneğine “BURADAN” adresinden ulaşabilirsiniz.

 

YANLIŞ BEYANA CEZA VAR

İndirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanma koşullarından herhangi birinin kaybedilmesi halinde, durumun ilgili belediyeye bildirilmesi gerekiyor.

Gerekli koşulları taşımadığı halde, gerçek dışı bildirim ve taahhütte bulunarak indirimli bina vergisi uygulamasından yararlananlar ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyenlerden alınması gereken vergi, cezalı olarak gecikme faizi ile birlikte alınacak.

 

AKLINIZDA BULUNSUN

Karar sonrası davadan vazgeçme

Kararın taraflara tebliğinden sonra davacının feragat (davadan vazgeçme) dilekçesi vermesi, mahkemenin kararını kaldırmasına neden olmaz. Bu dilekçe temyiz dilekçesi gibi işleme tabi tutulur.

SORULAR VE CEVAPLAR

Borçlanma primi ücretin vergi matrahından indirilir

01.01.1966 doğumluyum. SSK başlangıcım 01.02.1988. Askerliğimi 86-87 yılları arasında yaptım ve borçlandım. Toplam 6503 prim günüm var. Hangi tarihte emekli olabilirim? SSK‘lı olarak çalışmaya devam etmekteyim, askerlik borçlanması için ödediğim 2.300 TL’yi vergiden düşebilir miyim? Kerim Aytaç

Ödenen askerlik borçlanması primleri Gelir Vergisi Kanunu’nun 63/2. maddesine göre ücretin gerçek safi tutarının hesaplanması sırasında gider olarak indirilebiliyor. Böylece indirim konusu yapılan primin yüzde 15’i kadar daha az vergi ödenerek, avantaj sağlanıyor. Ödenen borçlanma primi, ödemenin yapıldığı aydan başlamak üzere ödenen tutara ulaşıncaya kadar ücretin vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınıyor. Borçlanma primini ödediğiniz tarihi belirtmemişsiniz. İndirim süresi geçmediyse, bu avantajdan yararlanabilirsiniz. En az 15 ay borçlandıysanız, 49 yaşınızı dolduracağınız 01.01.2015 tarihinde SSK’dan (devredilen) emekli olmaya hak kazanıyorsunuz.

Emekli aylığını son yedi yıl belirlemez

Emekliliğine 6 ay kalmış bir bayanım. Çalışma hayatımda primlerim hep tavandan ödendi. Aralık 2006’dan beri tabandan isteğe bağlı prim ödüyorum. 1998-2000 arasını da doğum borçlanması yaptım, maalesef onu da tabandan ödeyebildim. Yazılarınızdan öğrendiğime göre, emeklilik hesabında son 7 yıl dikkate alınıyormuş. Acaba kalan 6 ayımı taban yerine koşulları zorlasam ve örneğin 500-600 TL gibi ödesem, çalışma hayatımda tavandan ödediğim primlerime yazık olmasının ve düşük emekli maaşı almanın önüne geçebilir miyim. Gülcan Uygun

Emekli aylığının tutarını son yedi yılda ödenen primler değil, neredeyse tüm çalışma hayatı boyunca ödenen primler belirler. Son yedi yıl, birden fazla sosyal güvenlik kurumuna (kanununa) tabi olarak prim ödeyenlerin, hangi çalışma şekline göre emekli olacağını belirler. Bu nedenle de son altı ayda 500-600 TL prim ödemenizin, emekli aylığınıza önemli bir katkısı olmaz. 

Askerlik borçlanması sigorta başlangıcınızı geri götürür

İlk işe giriş tarihim 01.10.1977, doğum tarihim 10.08.1954. Askerliğimi 1974 yılında yaptım, henüz borçlanmadım. 3100 günüm var. Öğrenmek istediğim, askerlik borçlanmasını yaparsam ilk işe giriş tarihim 1975'e geri çekildiği için kademeli yıl artışından etkilenmeden 55 yaş 3600 günden emekli olabilir miyim? Murat Çağla

İlk defa sigortalı olunan tarihten önce yapılan askerlik süresinin borçlanılması, sigorta başlangıç tarihini borçlanılan süre kadar geri götürür. 500 gün askerlik borçlanması yaparsanız, prim ödeme gün sayınız 3600 gün, sigorta başlangıç tarihiniz de 11.05.1976 olur. Buna göre 08.09.1999 tarihi itibariyle sigortalılık süreniz 23 yıldan fazla olur ve eski hükümlere tabi olursunuz. Yani 3600 günle 55 yaşınızı dolduracağınız 10.08.2009 tarihinde SSK’dan (devredilen) kısmi yaşlılık aylığına hak kazanırsınız.

GÜNÜN SÖZÜ

“Arkadaşlar kavun gibidir; iyisini bulmak için yüzlercesini yoklarsınız(Claude Mermet)



Bu yazı 3,905 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,802 µs