En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Matbaa çalışanlarının itibari hizmeti kaldırılıyor



Matbaa çalışanlarının itibari hizmeti kaldırılıyor
|www.gazeteport.com||22.01.2008|

 

SSK girişim 13.06.1995. 01.01.1999’dan beri 3-a dan pirim yatıyor. 3-a çalışanları hakkında yeni yasada ne gibi değişiklik yapılıyor, biz matbaa çalışanlarına etkisi nelerdir? 10 yılı doldurmama 6-7 ay var bu yasa beni etkiliyor mu?
Polat Sönmez

Şu anda yürürlükte olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun ek 5. maddesi gereğince basım ve gazetecilik işyerlerinde her 360 günlük çalışması için 90 gün itibari hizmet süresi alarak yıpratıcı-yorucu işinden daha erken emekli olanların bu hakkı, bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve yürürlüğü ertelenen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda korunuyordu. Ancak TBMM’ye gönderilen 5510 sayılı Kanun’da değişiklik öngören tasarıda, basım ve gazetecilik işyerlerinde çalışanların itibari hizmet süresi, dolayısıyla erken emeklilik hakları ellerinden alınıyor.

Henüz Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesine başlanılmayan değişiklik tasarısının aynen kabul edilip edilmeyeceği konusunda şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Ancak, itibari hizmet kaldırılsa bile en azından değişiklik tarihine kadar ki hizmetlerinizin dikkate alınacağını düşünüyorum.

13.6.1995 sigorta başlangıcınızla normal şartlarda en az 5750 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 55 yaşında SSK’dan emekli olursunuz. Matbaadaki çalışma günleriniz (hizmet cetvelinde 3A olarak görünenler) 3600 günü aştığında, bu çalışmanıza ilişkin gün sayılarının dörtte biri kadar yaştan indirim yapılacaktır. Bundan sonra da matbaada çalışmaya devam ederseniz her çalışma yılınıza karşın bu yaş 3 ay öne gelecektir. Ancak, unutmayın halen TBMM’de komisyonlarda görüşülmekte olan tasarı ile yıpranma hakkı kaldırılırsa, kaldırıldığı tarihten sonraki çalışmalarınız için yaştan düşme hakkınız ortadan kalkar.

 

Türkiye’de isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz

Ben 1967 doğumluyum. 1983 tarihinde SSK girişim bulunmakta. Bu güne kadar SSK'da toplam 4860 prim günüm var.
Dört yıl önce Almanya'ya yerleştim. Burada bir işte çalışmaktayım. Almanya'da çalışırken Türkiye'de SSK isteğe bağlı olarak sigortalı olabilir miyim? Türkiye'de isteğe bağlı sigortalı olmamın bir sakıncası var mı? Birde ne zaman emekli olabilirim?
Tuncay YILDIZ

İsteğe bağlı SSK sigortalılığının şartları, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 85. maddesinde sayılmış olup, isteğe bağlı sigortalılık için; en az 1080 gün prim ödemiş olmak, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna zorunlu yada isteğe bağlı sigortalı olmamak, buralardan kendi sigortalılığından dolayı aylık bağlanmamış olmak, isteğe bağlı olarak her ay kesintisiz otuz gün üzerinden prim ödemek ve örneği Kurumca hazırlanan isteğe bağlı sigorta talep dilekçesi ile Kuruma müracaatta bulunmak gerekiyor.

Yasa hükmünden de görüleceği üzere, Almanya’da çalışıyor olmanız, isteğe bağlı sigortalılık için engel değil. Almanya’da çalışırken Türkiye’de isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz.
Sigorta başlangıcınız 24.11.1983 tarihinden önce ise en az 5150 gün prim ödemiş olmanız koşuluyla 47 yaşınızı doldurduğunuzda; sigorta başlangıcınız bu tarihten sonra ise en az 5225 gün prim ödemiş olmanız koşuluyla 48 yaşınızı doldurduğunuzda SSK’dan emekli olmaya hak kazanıyorsunuz.

 

18 yaşını doldurmayanlar Bağ-Kur sigortalısı sayılmaz

Beş kişilik bir anonim şirket kuruluyor. Ortaklardan dördü reşit, yani 18 yaşından büyük, diğer ortak da henüz 12 yaşında, yani reşit değil, ailesinin imzasıyla şirkete ortak oluyor.
Bu ortaklardan ikisinin, daha önceden ne Bağ-Kur’u nede SSK’sı varmış. Bu iki ortak kaçıncı basamaktan başlayacaktır?
Diğer bir ortak ise daha önce SSK’dan 4000 gün primi varmış. Bu kişi kaçıncı basamaktan prim ödeyecektir?
Son ortak olan 12 yaşındaki çocuğun Bağ-Kur sigortalılığı ne olacak, 18 yaşından sonra mı başlayacak? Eğer 18 yaşından başlayacak ise 18-12=6 sene ne olacak?
Ömer Dalımdu

Bağ-Kur kapsamına girenler, Bağ-Kur sigortalılığının başladığı tarihte, Bağ-Kur Kanununun 50. maddesinde belirtilen aylık gelir basamaklarının ilk 12 basamağından dilediğini seçer ve en geç üç ay içinde vereceği giriş bildirgesi üzerinde veya dilekçesinde yazılı olarak bildirir.

Üç ay içinde giriş bildirgesi veya dilekçe ile basamak seçilmediği durumda, birinci basamak seçilmiş sayılır. Ancak, diğer sosyal güvenlik kanunlarına tabi bir işte çalıştıktan sonra Bağ-Kur kapsamına girenler, diğer sosyal güvenlik kurumlarında geçirdikleri süre intibak ettirilmek suretiyle en yakın basmaktan aşağısını, 12. basmaktan yukarısını seçemezler. İlk 11 basamakta, her bir basamakta bekleme süresi bir yıldır.

Tüm bu bilgilere göre 18 yaşından büyük şirket ortakları için sorunuza dönersek.

Daha önceden herhangi bir sosyal güvenlik kanununa tabi çalışması olmayan ortaklar, gelir basamaklarının ilk 12 basamağından dilediklerini seçebilirler.

4000 bin gün SSK prim ödemesi olan ortağın, bu süresi dikkate alınarak intibakı yapılır ve 11. basamaktan aşağısını 12. basamaktan yukarısını seçemez.

Bağ-Kur Kanununa göre 18 yaşını doldurmamış olanlar sigortalı sayılmadıklarından, 18 yaşından küçük olan ortağın sigortalılığı 18 yaşını doldurduğu tarihten itibaren başlayacaktır.

 

Ödenen kiranın, kira gelirinden indirilmesi

Her zaman olduğu gibi yumurta kapıya gelince aklımıza geldi.
Kira gelirim ve karşılığında aynı miktarda kira giderim var. Ancak ödediğim kiranın yarısını kızı yanımızda okuyan baldızım gönderiyor. Kontrat baldızımın üzerine olduğundan, kirayı bankaya onun adına yatırıyoruz. Bu kira giderinin payımıza düşenini, kira geliri beyanında indirim konusu yapabilir miyiz?
Bu yıl geçti ise gelecek yıl için kontratı yenilememiz gerekir mi? Kontrat aynen kalsa kirayı, dekont detayında kısmi yatırsak olur mu?
İsmayil Aksoy

Kira gelirlerinin beyanında gerçek gider yöntemini seçenlerden, sahibi bulundukları konutları kiraya verip kirada oturanlar, kira ile oturdukları konutun kira bedelini, Gelir Vergisi Kanununun 74/10. maddesine göre kira gelirlerinden indirebilirler.

Ancak sizin durumunuzda, ödediğiniz kirayı indirim konusu yapmanız sorun yaratabilir. Zira kira kontratı adınıza kayıtlı değil. Yarın herhangi bir inceleme de bunu izah edemeyebilirsiniz.

Önerim, kira kontratını adınıza yapmanız ve ancak ondan sonra kira ödemelerinizi, kira gelirinizden indirmeniz olacaktır.

 



Bu yazı 9,864 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,484 µs