En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
8 Haziran 2009

Şantiye elektriği başınıza dert açabilir



Şantiye elektriği başınıza dert açabilir

|Akşam Gazetesi| |07.06.2009|

Yeni bir binaya taşınanlar zaman zaman beklemedikleri bir sürprizle karşılaşabilir. Bina inşaat halindeyken bağlanan şantiye elektriği sonradan apartmanda oturan komşular arasında paylaştırılıyor. Bu uygulamaya gidenlere kaçak cezası kesiliyor!

Bu da nereden çıktı' diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Nasrettin Hoca'nın damdan düştüğünde 'bana damdan düşen birisini bulun, benim halimden ancak o anlar' dediği gibi, bu konuda yaşanmış deneyimler var.
Yeni tamamlanmış bir binada kira ile oturmaya başladınız. Binada inşaat halindeyken alınmış 'şantiye aboneliği' var. Şantiye aboneliği için binada yer alan elektrik sayacına gelen fatura tutarı oturanlar arasında paylaştırılıyor. Şantiye elektriğinin daha pahalı olması nedeniyle, bireysel aboneliğe geçiş için çalışmalar da bir yandan sürüyor.

TUTANAK TUTULUYOR
Bu arada, elektrik idaresinden bir görevli geliyor ve 'kaçak elektrik' kullanıldığı gerekçesiyle tutanak düzenliyor. Tutanağı evde bulunanlardan birisine imzalattırıyor. Bazen evde 'misafir' olarak bulunanlara da tutanak imzalatılması söz konusu olabiliyor.
Tutanağın düzenlendiğinden haberiniz olmadığında tutanağa itiraz olanağınız da ortadan kalkıyor. Bu tutanaklar rutin olarak Cumhuriyet Savcılığı'na 'suç duyurusuyla' birlikte gönderiliyor. Suç duyurusunun ardından adli süreç başlıyor.

SAVCILIKTA İFADE
Bir süre sonra ifade vermek üzere yazılı olarak savcılığa çağrılıyorsunuz. Yazıda, belirtilen gün ve saatte gelmemeniz halinde izharen (zorla) getirileceğiniz yazıyor. Yani kendiliğinizden gitmezseniz, ifade vermeye polis nezaretinde gideceksiniz. Dolayısıyla gitmemek söz konusu değil.
Savcılıkta durumu bütün çıplaklığıyla anlatıyorsunuz. Evde kiracı olarak oturduğunuzu, gelen faturaların ödendiğini, abonelik işlemi yaptırılmasının mülk sahibinin görevi olduğunu ve diğer ayrıntıları anlatıyorsunuz.

İDDİANAME GELİYOR
Ardından, verdiğiniz ifadenin karşılığı geliyor: İddianamede yazılı olanlar, kendinizi başınızdan kaynar sular dökülmüş gibi hissetmenize neden oluyor: '... her ne kadar kullanılan elektrik sayaçtan geçirilmiş, bedeli ödenmişse ve zarar tazmin edilmişse de, hırsızlık suçunun oluştuğu anlaşılmıştır. Şüphelinin üzerine atılan suçtan yargılamasının yapılarak Türk Ceza Kanunu'nun 142/1-f ve 53. maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi...'
Hemen belirtelim, ifade üzerine her zaman iddianame hazırlanmıyor. Hatta kimi zaman aynı apartmanda kiracı olarak oturan kişilerden birisi için iddianame hazırlanırken diğeri için 'kovuşturmaya yer olmadığı' gerekçesiyle iddianame hazırlanmıyor.

ELEKTRİK HIRSIZLIĞI
İddianamede yazılı olan maddeleri incelediğinizde, isnat edilen suçun 'elektrik hırsızlığı' olduğunu anlıyorsunuz. Elektrik hırsızlığı suçunu işleyenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Ayrıca, suçu işleyenlerin belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına da karar verilebiliyor.
Yargılamayı yapan Asliye Ceza Mahkemeleri, verdiğimiz örneklerin büyük bir bölümünde 'beraat' kararı veriyor. Ancak istisnai olarak mahkumiyet kararı da verilebiliyor.

YARGITAY NE DİYOR?
Neyse ki, temyiz edilen mahkeme karalarını inceleyen Yargıtay'ın konuyla ilgili görüşü istikrar kazanmış durumda. Yargıtay konu ile ilgili vermiş olduğu kararlarda elektrik hırsızlığı suçunun oluşumu için mutlaka 'bedelsiz kullanım' veya 'düşük bedelli kullanım' olması gerektiğine hükmediyor. Bu koşulların oluştuğu saptanmadan verilen mahkumiyet kararlarını bozuyor.
Verdiğimiz örnekte bedelsiz veya düşük bedelli kullanım söz konusu değil. Aksine 'yüksek bedelli kullanım' söz konusu. Yani, bu yönüyle suçun oluşması söz konusu değil. Buna rağmen, tutanak düzenlenmesi, ifade ve yargılama süreci yaşanabiliyor. Gördüğüz gibi kiralanacak olan bağımsız bölümün elektrik aboneliğinin yapılmış olması son derece önemli. Aman dikkat!..

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Hangi istiklal vardır ki, yabancıların nasihatleriyle yabancıların planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir olay kaydetmemiştir. Tarihte, böyle bir olay kaydetmek teşebbüsünde bulunanlar zehirli sonuçlarla karşılaşmışlardır.'
M. Kemal Atatürk

SORU VE CEVAPLAR

Rapor alabilirseniz eşiniz erken emekli olabilir
Eşim 04.10.2000 tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortalısı olup, aktif sigortalılığı devam ediyor. Eşimin tek gözü görmüyor. Alınacak heyet raporuyla emekli olabilir mi ya da bununla ilgili izleyebileceğimiz bir süreç var mı?
Şayan Bozkurt

Yeni sosyal güvenlik yasasıyla, ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce engelli olan Bağ-Kur sigortalılarına da çalışma gücü kaybı oranına göre erken emeklilik hakkı tanındı. Eşinize alacağınız raporda çalışma gücündeki kayıp oranı; yüzde 60'ın üzerinde olursa en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3960 prim günüyle, yüzde 50 ila yüzde 59 arasında olursa en az 16 yıllık sigortalılık süresi ve 4320 prim günüyle, yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olursa en az 18 yıllık sigortalılık süresi ve 4680 prim günüyle, yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanabilir.
Bunun için, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) sevk işlemini yaptırarak, Kurumca yetkilendirilen herhangi bir hastaneden rapor alınması, bu rapor ve dayanağı tıbbi belgelerin SGK Sağlık Kurulu'nca incelenmesi sonucu, eşinizin çalışma gücündeki kayıp oranının belirlenmesi gerekiyor.

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Kumar oynama cezası
Kabahatler Kanunu'nun 34. maddesi gereğince; kumar oynayan kişiye kolluk kuvvetleri tarafından 140 TL idari para cezası veriliyor. Ayrıca, kumardan elde edilen gelire el konuluyor.

İYİ ŞEYLER DE OLUYOR
Kat mülkiyetine geçiş kolaylaşıyor
Kat irtifaklı tapuların kat mülkiyet tapusuna dönüştürülmesinde formalite ve istenen belgeler azaltılıyor, ceza kaldırılıyor.
Detaylarını önümüzdeki günlerde yazacağımız, Meclis'e sunulan tasarıya göre, kat mülkiyetine dönüşüm için mimari proje ve yapı kullanma izin belgesi yeterli olacak. Kat maliklerinden herhangi birinin başvurusu ile kat mülkiyetine geçilebilecek.



Bu yazı 6,133 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,572 µs