En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
18 Haziran 2009

Emekli işçilerin maaşı kesilir mi?



Resul KURT

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Emekli işçilerin maaşı kesilir mi?

Sayın Resul KURT, 16 Mart 2009’da emekli sandığından emekli olmuş bir öğretmenim. Bir özel okulda yeniden çalışmaya başlarsam 5510 sayılı kanuna göre emekli aylığım tamamen kesilecek mi? Vahdettin Şahal

Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, uygulamada bilgi kirliliği yaşanan konulardan birisi de emeklilerin yeniden çalışmasında görülmüştür.

İlk defa 01.10.2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar, ilerde emekli olduktan sonra yeniden 4-1/a (SSK) kapsamında destek primi ödeyerek çalışamayacaklardır.

Ancak, 2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı veya emekli olup; yaşlılık aylığını kestirmeden 4-1/a (SSK) bendine tabi çalışmaya devam edenler ile bu tarihten sonra yaşlılık aylığı bağlanacaklardan aylıklarının kesilmemesi yönünde talepte bulunanlar ya da sigortalı işe giriş bildirgesinde sosyal güvenlik destek primine tabi olmayı seçen sigortalılar % 30 oranına kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin prim oranı ilave edilerek sosyal güvenlik destek primi ödeyeceklerdir.

4-1/a (SSK) kapsamında sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışacak kişilerin emekli aylığından herhangi bir kesinti olmayacaktır.

Yani, 01.10.2008 öncesinde sigortalılığı olanlar emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabileceklerdir. Sosyal güvenlik destek primi ise, işyerinden alınan ücret üzerinden yüzde 30 destek primi + yüzde 1-6,5 arasında değişen kısa vadeli sigortalı kolu primi olmak üzere hesaplanacaktır. Destek priminin işçi payı yüzde 7,5 iken işveren payı ise işin tehlikesine göre yüzde 23,5 ila 29 arasında değişmektedir.

Ödenmeyen Bağ-Kur primi

01.01.2008 tarihinde Bağ-Kur tescil kaydımı yaptırdım fakat prim ödemesi yapmadım. Primleri ne zaman ve hangi tutarda ödemek gerekiyor? Hizmet sürelerim kabul ediliyor mu? Ne kadar sürede ödenmez ise hizmetlerim sistemden çıkarılabilir mi? Necdet Düzmen

Sosyal güvenlik reformu ile birlikte Bağ-Kur’luların prim oranı işin tehlikesine bağlı olarak yüzde 33,5 ile yüzde 39 arasında uygulanacaktır. Bunun yüzde 20’si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi; yüzde 1-6,5 oranları arasındaki kısmı kısa vadeli sigorta kolları primi ve genel sağlık sigortası primi yüzde 12,5’i olacaktır.

Aylık prime esas kazanç, 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. 4-1/b’li (Bağ-Kur’lu) işveren olup işçi çalıştırıyorsa en yüksek ücret ödediği işçisinden daha az gelir beyan edemeyecektir. Bu durum, işçi ücretlerinin kayıt dışına itilmesini teşvik ediyor.

4-1/b bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançları; prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. Bu sigortalılar tarafından Kurumca belirlenen sürelerde aylık prime esas kazanç beyan edilmesi gerekmektedir. Beyanda bulunmayan sigortalıların aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katı olarak belirlenecektir.

4-1/(b) bendi kapsamında sigortalı olanlar, her aya ait primlerini takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler. Reform öncesinde, prim borcunu ait olduğu ay içinde ödeyen Bağ-Kur sigortalıları yapılan değişiklikle, izleyen ayın sonuna kadar prim borçlarını ödeyebilecek.

4-1/b sigortalılarından, 5510 sayılı 1/10/2008 tarihinden önce sigortalı olarak kaydı ve tescili yapılmış olanların, 1/10/2008 (dáhil) ilá 31/12/2008 (dáhil) dönemine ilişkin olmak üzere, prime esas kazançlarını beyan etmemeleri hálinde, ödeyecekleri aylık primler, beyanda bulununcaya kadar daha önce bulundukları en son gelir basamaklarına karşılık gelen tutarlar üzerinden alınır. Bu süre içinde beyanda bulunulması hálinde, beyan ettiği prime esas kazanç üzerinden ilgili ayın prim tahakkuku yapılır. Prim tahakkukuna esas bu tutarlar, asgari günlük kazanç alt sınırına göre hesaplanan aylık prime esas kazanç tutarından az olamaz.

30/04/2008 tarihi itibariyle beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunan 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre sigortalı olanlardan, 30/04/2008 tarihi itibariyle beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanların, daha sonra 01/05/2008 ile 03/08/2009 tarihleri arasında varsa ödedikleri primler de dikkate alınarak, primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle sigortalılık süresi belirlenecek, kapsama giren sigortalıların sigortalılıkları durdurulacaktır. Sigortalılığın başlama tarihi ile 03/08/2009 tarihleri arasında hiç prim ödemesi bulunmayanların sigortalılıkları tescil tarihi itibariyle durdurulacaktır. Beş yılı aşan prim borçlarını 01/02/2009 ile 03/08/2009 tarihleri arasında prim ödemek için verilen altı aylık süreyi beklemeksizin Kuruma yazılı olarak başvurarak sigortalılıklarının durdurulmasını isteyen sigortalı ve hak sahipleri hakkında altı aylık sürenin dolması beklenmeyecektir. Dolayısıyla okurumuz bu kapsamda prim borcu silinecektir.



Bu yazı 4,223 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,578 µs