En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Yurtdışı hizmet borçlanmasında, borçlanma tutarı ve ödemesi



Yurtdışı hizmet borçlanmasında, borçlanma tutarı ve ödemesi

|www.gazeteport.com||24.01.2008|

 

1965 doğumluyum ve yurtdışında yaşıyorum. Temmuz 1984'den beri aralıksız olarak Almanya'da çalışmaktayım. Türkiye'de çalışmışlığım yok. 5510 sayılı yeni yasa yürürlüğe girmeden önce yurtdışı hizmet borçlanması işlemini gerçekleştirmek istiyorum. Buna göre;

— Yurtdışındaki çalışma sürelerimin tamamını borçlanarak, tahakkuk ettirilen borcun bir kısmını ödeyip kalanını daha sonra ödemek mümkün müdür? Borçlanmanın gerçekleşebilmesi için mutlak surette tahakkuk ettirilen borcun tamamı veya bir kısmını ödemem şart mıdır?

— 3201 sayılı yasaya göre tahakkuk ettirilen borç,  yeni yasa yürürlüğe girdiğinde (ödenmesi açısından) nasıl olacaktır? Borçlanma ve ödeme hususunda tavsiyeleriniz nelerdir?

Vereceğiniz cevabın atmayı düşündüğüm ilk adım açısından çok önemli olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Yardım ve emeğinizi esirgemeyeceğiniz umuyor, cevabi yazınızı büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum.
Ali Kaya


Yeni düzenlemeyle, yurt dışında geçen sürelerin döviz cinsinden borçlanılması  kaldırılıyor. Mevcut durumda borçlanma bedeli günlük 3,5, aylık 105 dolar. Bu da bugün için yaklaşık 125 YTL yapıyor. Yeni sistemde günlük borçlanma bedeli, başvuru tarihindeki günlük asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere, sigortalı tarafından belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’si olacak. Bu da bugün itibariyle aylık 195 YTL ile 1.265 YTL borçlanma bedeli demek.

Borçlanmanın kabulü için tahakkuk ettirilen borcun tamamının ödenmesi gerekiyor. Aksi halde, bedeli ödenmemiş süreler borçlanmayla kazanılmış hizmet süresi olarak değerlendirilmez ve bu arada borçlanma bedelinin değişmesi durumunda, tahakkuk ettirilmiş borçların ödenmemiş kısmına, değişen miktar uygulanır.

Yeni düzenleme yürürlüğe girdiğinde, yurtdışındayken borçlanma isteğinde bulunanlar YTL olarak bildirilen borç tutarını döviz cinsinden, Türkiye’de ise YTL olarak ödeyecek. Borçlanmaya ilişkin prim tutarı, tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenecek. Borcunu üç ay içinde ödemeyenler için yeniden başvuru şartı aranacak.

 

 

Basamak satın alanların mağduriyeti giderilecek

 

Ben zorunlu Bağ-Kur üyesiyim. 2004 yılında çıkan basamak satın alma yasasından yararlanarak 15 olan basamağımı 24’e yükselttim. Emekli günüm gelince dilekçe verdim beni emekli yaptılar. Ancak emekli aylığımı 15. basamak üzerinden hesapladılar. Defalarca yetkililere gittim geldim, dilekçeler verdim, henüz bir sonuç alamadım. Bu konuda ne yapmam lazım, bana bir yol gösterir misiniz?
Gazi Yıldırım

Sosyal Güvenlik Kurumu, basamak satın alanların aylıklarının yanlış (eksik) hesaplandığını kabul etti ve yayımlamış olduğu 11.12.2007 tarih ve 2007/93 sayılı genelge ile düzeltileceğini duyurdu.

Genelgede, 4956 sayılı Kanun gereğince 2003 yılında basamak satın alanlara bağlanan emekli aylıkları konusunda, “Söz konusu aylıkların hazırlanmış olan bilgi işlem programı ile bağlanacağı, basamak yükseltme hakkından yararlanan sigortalı ve hak sahiplerine bağlanacak aylıkların hesaplanmasının yeniden düzenlendiği, bu şekilde hesaplanacak aylık tutarları ile daha önce bu sigortalılara talep tarihleri itibarıyla bağlanmış olan aylıklar arasındaki fark tutarların, yeni hesaplanan aylıkları ile birlikte defaten ödeneceği...” belirtiliyor.

Ayrıca, Genelgenin yayımlandığı gün ilgili Bakan’da program yazılımı tamamlandığında, satın alınan basamaklara intibakların yapılacağını ve yeni hesaplanan aylık ile eski aylık arasındaki farkların, basamak satın alanlara toplu olarak ödeneceğini açıkladı.

Gerek Bakanın açıklaması ve gerekse söz konusu genelgeden, basamak satın alanların kısa sürede mağduriyetinin giderileceği anlaşılıyor. Bu aşamada şimdilik hakkınızı aramak için dava açmanıza veya herhangi bir işlem yapmanıza gerek olmadığını düşünüyorum.

 

 

 

İtibari hizmetten 27 Mart 2007 sonrası için yararlanırsınız

1964 doğumluyum. 12.09.1987 sigorta başlangıcım. 20.11.1998’den itibaren itibari hizmetliyim (dökümcü). Sigorta günüm 5500. Ne zaman emekli olabilirim?
Nakon

Dökümcü olarak çalışmanızı, hangi iş kolunda sürdürdüğünüzü belirtmemişsiniz.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun itibari hizmet süreleri (sigortalılık süresine eklenecek süreler) ile ilgili Ek 5. maddesinde yer alan “Azotlu gübre ve şeker sanayinde...” ibaresinin Anayasa Mahkemesince iptalinden önce sadece, azotlu gübre ve şeker sanayindeki fabrika, atölye, havuz ve depolarda, trafo binalarında çalışanların;

1- Çelik, demir ve tunç döküm işlerinde,
2- Zehirli, boğucu, yakıcı, öldürücü ve patlayıcı gaz, asit, boya işleriyle gaz maskesi ile çalışmayı gerektiren işlerde,
3- Patlayıcı maddeler yapılması işlerinde,
4- Kaynak işlerinde,

Geçen çalışma sürelerine ¼ oranında (her 360 günlerine karşılık 90 gün) sigortalılık süresi eklenmekteydi.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı 27.3.2007 tarih ve 26475 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, hizmetin azotlu gübre ve şeker sanayinde geçmesi şartına bakılmaksızın tüm fabrika, atölye, havuz ve depolarda, trafo binalarında çalışan sigortalıların çelik, demir ve tunç döküm, zehirli, boğucu, yakıcı, öldürücü ve patlayıcı gaz, asit, boya işleriyle gaz maskesi ile çalışmayı gerektiren, patlayıcı maddeler yapılmasında ve kaynak işlerinde geçen sigortalılık süreleri, 27.3.2007 tarihinden sonra itibari hizmet kapsamında değerlendirilecektir.

20.11.1998 tarihinden itibaren çalışmanız azotlu gübre ve şeker sanayinde değil ise 27.3.2007 tarihinden önceki çalışmanız için 506 sayılı Kanunun Ek 5. maddesi kapsamında itibari hizmet süresinden yararlanmanız mümkün olmaz.

12.9.1987 sigorta başlangıcıyla SSK’dan emeklilik için en az 5375 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 25 yıllık sigortalılık süresini ve 50 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. 25 yıllık sigortalılık süreniz 12.9.2012 tarihinde, 50 yaşınız ise 2014 yılında doluyor.

İtibari hizmet süresi her 360 gün için 90 gün olup, itibari hizmete tabi çalışma süresinin ¼’ü hem sigortalılık süresine eklenir hem de beş yıldan fazla olmamak üzere emeklilik için aranan yaştan düşülür.

Dökümcü olarak çalışmanız azotlu gübre ve şeker sanayinde geçmiş ise 20.11.2008 tarihinde 3 yıl itibari hizmet kazanırsınız ve sigortalılık süresini 12.9.2009 tarihinde, yaş koşulunu ise 2011 yılında sağlayarak emekliliğe hak kazanırsınız.

Dökümcü olarak çalışmanız azotlu gübre ve şeker sanayinde geçmemiş ise ancak 27.3.2007 tarihinden sonraki çalışmalarınız için itibari hizmet süresi hesaplanır. Ancak, bunun için de mevcut yasal düzenlemeye göre, itibari hizmete tabi işlerde en az 10 yıl çalışmış olmak gerekiyor.

 

Beş yıldan az olan prim borcu silinmiyor

Eşim 1995-2002 yılları arasında limited şirket ortağı olarak Bağ-Kur sigortalısı oldu. 5 senelik primleri ödedik. 2002 senesinde hissesini devretti ve Bağ-Kur’a dilekçe vererek sigortalılık halini sona erdirdi. 2 senelik borcumuz kaldı. Bu arada 2 defa taksitlendirme çıktı. İkisine de iştirak ettik lakin tamamlayamadık. Şu anda 5 bin YTL gibi bir borç var. Bu güne kadar Bağ-Kur sigortasının hiçbir menfaatinden faydalanmadık, bundan sonra da faydalanmak istemiyoruz. Kalan borçlarımızı ödememe imkânımız var mı?
Raif Çelik


1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun Ek 19. maddesine göre beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu olanlar, isterlerse primi ödenmemiş sürelere ilişkin sigortalılıklarını durdurarak, prim borcundan kurtulabiliyorlar. Ancak, beş yıldan az süreye ilişkin prim borcu olanlar, bu uygulamadan yararlanamıyorlar.
Buna göre, bu güne kadar Bağ-Kur sigortasının hiçbir menfaatinden yararlanmamış olsanız ve bundan sonra da yararlanmayı istemeseniz de prim borcundan kurtulmanız, mevcut yasal düzenlemeye göre mümkün değil.



Bu yazı 4,313 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,152 µs