En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
23 Ağustos 2009

Emekliye 6 ay sürprizi



Resul KURT

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Emekliye 6 ay sürprizi  

Ben yetim maaşı alıyordum ve bu dönemde yurtdışına çıktım. Bir yakınıma vekalet vermiştim. Maaşı belirli bir süre sonra kestirmişler. Ben kız çocuğuyum, evlenmedim tekrar başvursam yetim maaşımı alabilir miyim? S.M  

Değerli okurumuz, yetim kız çocukları çalışmıyor, kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı almıyor veya evli değilseler, anne-babalarından dolayı aylık hakkı devam eder. Sizin sorununuz son dönemlerde birçok emekli veya hak sahibinin mağdur olduğu konulardan biridir.

5510 sayılı Kanunun 97 nci maddesine göre, SGK ile sigortalı ve hak sahiplerinin aylıklarını ödeyen PTT/Bankalardan aylıklarını 6 (altı) ay süre ile almayanların aylık hesapları SGK’na iade edilmekte ve aylıkları durdurulmaktadır.

Aylık hesapları üzerinden yürütülen otomatik ödeme talimatları hareket olarak değerlendirilmemektedir. Bu nedenle, SGK’dan emekli veya dul-yetim aylığı alanların aylıklarının kesilip mağdur olmamaları için PTT ve bankalara gönderilen aylıklarını 6 (altı) ay geçmeden tahsil etmeleri gerekmektedir.

İade edilen aylıkların tekrar ödenmesi işlemleri, ancak emekli ve hak sahiplerinin talepte bulunmaları halinde yapılmaktadır.

Aylığınızı yeniden bağlatmak için yazılı olarak SGK’na başvurmanızı tavsiye ederiz.

***

İş kazası aylığı bağlanır mı?

Bir şirkette iş kazası geçirdim. Bu iş kazası sonucunda parmaklarım koptu. Malulen emekli olabilir miyim? Veya olabilmem için ne kadar raporum olması gerekiyor? İş kazası veya meslek hastalığı sonucu çalışma gücünü kaybeden sigortalı, çalışması halinde elde edebileceği gelirden de yoksun kalır. Mehmet Saraç

Sürekli iş göremezlik geliri, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalıya bağlanmaktadır. Eğer, iş kazasından dolayı meslekte kazanma gücünüzü yüzde 10 veya daha fazla kaybetmiş iseniz size iş kazasından dolayı sürekli iş göremezlik geliri bağlanacaktır.

Sürekli iş göremezlik geliri ömür boyunca verilmektedir. Gelirin bağlanması için SGK’na belirli bir süre ve miktar prim ödenmesi gerekli değildir.

Sürekli iş göremezlik durumunun tespiti için Kurum sağlık kuruluna gönderilecek belgeler arasında, varsa ilk işe giriş sağlık raporu, iş kazası ve meslek hastalığı bildirim belgesi, soruşturma raporu ve tutanaklar, çalışır veya çalışamaz raporu, geçici iş göremezlik ödeneği belgesi, iş kazasından sonra veya meslek hastalığının tedavisi için başvurduğu hastanelerden alınan epikrizler ile tedavisi tamamlanıp bulguları sekel halini aldıktan sonra, son durumunu gösterir sağlık kurulu raporu ve dayanağı tüm belgeler bulunmak zorundadır.

Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için, sigortalının çalıştığı işten ayrılması, iş yerini kapatması veya devretmesi şartı aranmaz. Sigortalının örneği Kurumca hazırlanan tahsis talep dilekçesi ile, ilgili SGK müdürlüğüne başvurması yeterlidir. Tahsis talep dilekçesine, iki adet belgelik fotoğrafı ile Kurumun talebi halinde sigortalının nüfus cüzdanının bir fotokopisi eklenir.

Sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanmaktadır. Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, aylık kazancının % 70’i oranında gelir bağlanır. Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı % 100 olarak uygulanır.

4-1/b sigortalılarına (Bağ-Kur), sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için, kendi sigortalılığından dolayı, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.



Bu yazı 3,398 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,831 µs