En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
2 Kasım 2009

Emekli aylıklarının uyumlaştırılmasında işin aslı



Emekli aylıklarının uyumlaştırılmasında işin aslı

|Akşam Gazetesi| |01.11.2009|

 

Geçtiğimiz hafta emekli okurlarımızdan aynı konuda oldukça yoğun soru aldık. Her birine ayrı ayrı yanıt vermenin imkansızlığı ve soru içeriğinin aynı olması nedeniyle, işin aslını tüm sorulara yanıt olacak şekilde yazalım istedik.
Konu emekli aylıkları ile ilgili.
Hani, aynı kazanç tutarı üzerinden aynı gün sayısı kadar prim ödeyen, ancak sadece farklı yıllarda emekli olduklarından dolayı farklı tutarda emekli aylığı alan ya da süper emeklilik primi ödeyip de emekli aylıkları bugün gücük kalan emeklilerimiz var ya? Basında çıkan haberler üzerine, emekli aylıkları arasındaki farklılığın giderilip giderilmeyeceğini soruyorlar.
Emekli aylıkları arasındaki eşitsizliğin giderileceği, Bakanlığın uyum çalışmalarını başlattığı, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılacağı haberleri, temcit pilavı gibi ikide bir basında yer alıyor.
Tatil gününde emeklilerimize güzel haberler vermek isterdik ama maalesef işin aslı tam da basında yer aldığı gibi değil. Yapılan abartılı haberlerle emeklilere umut dağıtılıp, beklentiye sokuluyor.

İŞİN ASLI NE?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bir çalışma başlattığı doğru.
Emekli aylıkları arasındaki uyumsuzluk sorununun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in gazetelerin çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularını işleyen köşe yazarları ile yaptığı sohbet toplantısında dile getirildiğini, Bakan'ın da emekli aylıklarının uyumlaştırılması ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü ifade ettiğini 15 Ekim 2009 tarihli AKŞAM'daki yazımızda belirtmiştik. Yani emekli aylıkları arasındaki farklılıkların mutlaka giderileceğine dair verilmiş bir karar yok. Şimdilik, bu durumda aylık alan kaç kişinin olduğu ve bütçeye getireceği yükün tespiti açısından bir çalışma yürütülüyor. Ancak bu tespitler yapıldıktan ve bütçeye getireceği yük ortaya çıkarıldıktan sonra, bütçe imkanlarının elvermesi halinde gerekli düzenlemenin yapılması söz konusu olabilecek.

BÜTÇENİN DURUMU MALUM
Eylül ayı sonu itibarıyla ortaya çıkan bütçe açığı 41.8 milyar TL. Yıl sonunda 60 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor. 2010 yılı için öngörülen bütçe açığı ise 50 milyar TL.
On milyarlarca lirayı bulacağını tahmin etmenin zor olmadığı uyumlaştırma faturasının karşılanması için yeni bir kaynak bulunması gerekiyor. Bu kaynak bulunmadıkça, başlatılan çalışma bu konuda yapılacak tespitlerin ötesine geçmez. Zira Bakan'ın açıklaması da bütçe imkanlarının elvermesi halinde gerekli düzenlemenin yapılabileceği şeklinde.
Nitekim bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de benzer çalışmayı yaptırmış, ancak ortaya çıkan mali yük nedeniyle vazgeçmek zorunda kalmıştı...

BUGÜNDEN YARINA KİMSE UMUTLANMASIN
Sonuç olarak, henüz ortada sadece yürütülmekte olan bir çalışma var. Bu çalışma ile mağdur emeklilerin sayısı ve uyumlaştırmanın bütçeye getireceği yük tespit edilecek. Ancak bundan sonra ne yapılabileceği ortaya çıkacak.
Gerekli tespitler yapıldıktan sonra, bütçe imkanları elverir ya da siyasi otorite bütçe dengelerini göz ardı ederek aylıkların uyumlaştırılmasına karara verirse, mağdur emeklilerin aylıklarında iyileştirme yapılaması mümkün olabilecek. Bu nedenle maaş farklılıklarından yakınan emeklilerimiz, boş yere bugünden yarına hayale kapılmasınlar.

 

Baz istasyonu kirasının beyanı gerekiyor mu?
DÜN bazı gazetelerde yer alan, Maliye'nin baz istasyonu kirasına vergi incelemesi başlatacağına ilişkin haber kafaları karıştırdı. Habere göre binalarında baz istasyonu bulunup, elde ettiği kira gelirini beyan etmeyen kat malikleri ve apartman yönetimlerinin cezalı vergi ödemesi söz konusu olacakmış.
Öncelikle elde edilen kira gelirinin apartman yönetimlerinin değil, hisseleri oranında kat maliklerinin kira geliri olduğunu belirtelim. Aynı durum, bina yüzeylerinin veya çatılarının reklam amacıyla kiralanmasında da söz konusu. Kira gelirinin beyan edilmesi gerekip gerekmediğine gelince;
Kira bedeli üzerinden, ödemeyi yapan tarafından yüzde 20 stopaj (vergi kesintisi) yapılması gerekiyor. Üzerinden vergi kesintisi yapılan kira gelirinin kişi başına düşen tutarı 2009 yılında 22 bin TL'yi aşamadığı sürece de beyan edilmesi gerekmiyor. Beyan sınırı 2008'de 19.800 TL, 2007'de ise 19 bin TL idi.  Elde edilen kira geliri beyan sınırlarını aştığı için beyan edilse de 2009 yılında 95,600 TL'ye, 2008 yılında ise 85,600 TL'ye kadar olan kira gelirleri için bir lira dahi vergi ödenmeyeceği gibi üste vergi iadesi alınması söz konusu.
Diğer yandan, kira ödemesi yapan GSM şirketinin vergi kesintisi yapmamasından kat malikleri sorumlu değil. Dolayısıyla yapılması düşünülen inceleme, ancak kira ödemelerinden vergi kesintisi yapmayan GSM şirketleri açısından sorun olur.

 

Soru ve Cevaplar

SSK'dan emeklilik daha avantajlı
BEN, 02.11.1987'de SSK'lı olarak çalışmaya başladım ve prim ödeme gün sayım 1455. Daha sonra çalıştığım iki ayrı bankanın sandıklarına tabi prim gün sayım 743. 01.07.2005'ten beri de isteğe bağlı sigorta primi ödüyorum. Son yasa değişikliği dikkate alındığında; SSK isteğe bağlı günüm 1.170 (30.09.2008'e kadar), Bağ-Kur isteğe bağlı günüm 360 (01.10.2008'den sonra) olmaktadır.
Konuya ilişkin yazılardan takip edebildiğim kadarıyla isteğe bağlı primi ödemeye devam edersem son yedi yıldaki Bağ-Kur prim gün sayısı daha fazla olacağı için Bağ-Kur'dan emekli olmak durumunda kalacağım gibi görünüyor. Bu doğru mu? Ve Bağ-Kur'dan emekli olmak gerçekten de çok mu dezavantajlı? Bu durumda SSK'dan emekli olmam için ne yapmam lazım? Ayla Çınar
SSK'dan emekli olmak için 5225 gün prim ödemiş olmanız yeterli. Bağ-Kur'dan emekli olmanız halinde ise prim gününüzü 7000 güne tamamlamalısınız. Yani SSK'ya göre 1775 gün daha fazla prim ödemeniz gerekecek. Emeklilik planlamanızı SSK'ya göre yapmalısınız.
Bunun için de son yedi yılda SSK'ya daha fazla prim ödemiş olmalısınız. Sizin de belirttiğiniz gibi 1 Ekim 2008'den itibaren isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor. Mevcut prim ödeme gün sayınıza göre son yedi yılda SSK'ya daha fazla prim ödemiş olmak için de 1 Ekim 2009'dan itibaren isteğe bağlı olarak prim ödeyeceğiniz sürenin 7 ayı (210 günü) geçmemesi gerekiyor. Kalan 1287 günü 4/a (SSK) kapsamında çalışarak tamamlamalısınız.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Kendini yargılamak başkalarını yargılamaktan daha zordur.'   S. Exupery

 



Bu yazı 2,244 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,231 µs