En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
5 Aralık 2009

Bankada uyuyan paralar



Bankada uyuyan paralar

|Akşam Gazetesi| |03.12.2009|

 

Bir hukuki uyuşmazlığın çözülmesi için olağan yol, uyuşmazlık konusunda görevli ve yetkili mahkemeye başvurulmasıdır. Dava açanlar iddialarını ispatlamak üzere mahkemeden dava konusu ile ilgili delil tespiti, bilirkişi incelemesi ve keşif yapılması gibi istemlerde bulunabiliyor. Bu istemlerden bazıları için istek sahibinin ödeme yapması da gerekiyor.
Keşif de ödeme yapılmasını gerektiren istemler arasında yer alıyor. Keşif sözcüğünün hukuktaki anlamı, bir olay veya durumun oluş nedenlerini anlayabilmek için yerinde inceleme yapma. Keşif yapılabilmesi bir yerden başka bir yere gidilmesini gerektirmesi nedeniyle dava açanlar açısından biraz masraflı bir istem.

KEŞİF ÖDEMELERİ
Keşif talebi için hem yol hem de keşfe çıkanlar için tazminat ödemesi yapılması gerekiyor. Keşif isteyenler tarafından vezneye yatırılan paraların kimlere, hangi oranda dağıtılacağı yasa ile belirlenmiş durumda. Konuya ilişkin ayrıntılar, 3717 sayılı Adli Personel İle Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi İle 492 sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun'da düzenlenmiş.
Kanun'un 2. maddesinde yol giderleri ve tazminatların kimlere hangi miktarlarda verileceği ayrıntılı olarak belirlenmiş. Adli yargı hakim ve savcıları ile adli yargıda görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir, icra müdürü, icra müdür yardımcısı ile diğer personele yol tazminatının yarısı ödeniyor. Bu ödemelerin aylık toplamı en yüksek devlet memuru aylığını (ek gösterge dahil) geçemiyor. Geçen miktar ve yol tazminatının diğer yarısı, o yerdeki bir bankada açılan hesaba yatırılıyor.

 

ARTAN PARALARLA İLGİLİ DÜZENLEME
Artan paraların kullanılması konusunda yasada;
'Bu hesaba yatırılan paraların yüzde 10'u her ayın ilk haftası içinde Ankara'da bir kamu bankasında açtırılan Adalet Bakanlığı merkez hesabına gönderilir. Mahalli hesapta toplanan paraların arta kalanı, o yargı çevresinde görevli adli yargı hakim ve savcıları ile adli yargıda görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir, icra müdürü, icra müdür yardımcısı ile diğer personeline (ceza infaz kurumu personeli hariç) ayda bir, eşit miktarda ödenir; ancak bu ödemenin yıllık tutarı en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yıllık tutarının yarısını geçemez'
hükmü yer almaktaydı. 'Yer almaktaydı' sözcüğünü kullandık, çünkü bu hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.
Anayasa Mahkemesi 17.05.2007 tarihli, E:2004/46 ve K:2007/60 sayılı Kararla, 3717 sayılı Kanun'un 2. maddesinin yukarıda yer verdiğimiz kısmını iptal etti. İptal edilen yasa maddesinin ortaya çıkaracağı boşluğun kamu yararını ihlal edici nitelikte olması nedeniyle iptal kararının yayınlandığı tarihten bir yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

PARALAR BANKALARDA BEKLİYOR
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı 21.11.2007 tarihli Resmi Gazete'de
yayınlandı, 21.11.2008 tarihi itibarıyla da yürürlüğe girdi. Kararın yayınlanması ile yürürlüğe girmesi arasında geçen bir yıllık süre içinde konuyla ilgili bir düzenleme yapılmadı.
Bırakın bir yıllık süreyi, bugün itibarıyla da konu ile ilgili bir düzenleme yapılmamış durumda. Ancak yatırılan keşif paralarının artan kısmı ve yarısı bankalara yatmaya devam ediyor. Bir yılı aşkın süredir bankalarda biriken paralar, yasal düzenleme yapılmadığı için kullanılamıyor.
Konu ile ilgili olarak bildiğimiz kadarıyla TBMM'ye sunulan kanun tasarısı ve teklifi de bulunmuyor. Yani, kısa vadede konu hakkında bir düzenleme yapılma olasılığı oldukça düşük. İptal nedeniyle adliye personelinin önemli bir bölümü gelir kaybına uğramış durumda. Zaman geçirmeden biriken paraların dağıtım esasları konusunda hukuka uygun bir düzenleme yapılması gerekiyor.

 

Petrol araması nerede yapılsın?
Geçtiğimiz hafta Petrol Platformu Derneği (PETFORM) temsilcileri Cumhurbaşkanı'nı ziyaret ettiler.Ziyaret sonrası petrol aramalarının yapılması gereken yer konusunda verilen demeçleri yorumsuz olarak aktarıyoruz. PETFORM Başkanı Nusret Cömert;
'Ülke topraklarının yüzde 80'inde, denizlerin yüzde 99'unda henüz arama yapılmadı. Bu alandaki aramaların artması gerekir.'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül;
'Yurtdışında aramaya yoğunlaşın. Dışarıda petrol üretiminde zengin ülkeler var. Siz de doğalgaz ve petrol rezervlerini araştırın. Yurtdışında aktif olun.'

 

Soru ve Cevaplar

Geçişler arasında 6 aydan fazla süre olmamalı
Soruma alacağım cevap inanın bundan sonraki yaşamımı planlamada dönüm noktası olacaktır. Zira bu soruya cevabı tam bulamadığımdan hareket edemedim. 03.06.1964 doğumluyum. 21.10.1988 tarihinden beri Emekli Sandığı iştirakçisiyim. Halen ... Hastanesi'nde uzman doktor olarak çalışmaktayım. Sağlığın geldiği son durumları göz önüne alırsanız, işimden ayrılıp çiftçilik yapmayı planlamaktayım. Ancak Emekli Sandığı'ndan emeklilik hakkımı da kaybetmek istemiyorum. Anlayabildiğim kadarı ile 03.06.2014 tarihinde emekli olabilmekteyim. Bu zamana kadar geçecek olan sürenin ilk kısmını Bağ-Kur'lu olarak geçirebilirim (serbest muayenehane açıp). Daha sonra kalan 3,5 yıldan fazla süremi isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçisi olarak primlerimi yatırıp yaşım doldurunca Emekli Sandığı'ndan emekliliği hak edebilir miyim?
Bir diğer bir sorum da 25 yıllık hizmetimin tamamlanmasına kalan 3,5 yılda isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçiliğimi devam ettirip, 25 yıl dolduktan sonra yaşımın dolmasına kadar geçecek süreyi genel sağlık sigortası primi (sağlıktan faydalanmak için) yatırıp Emekli Sandığı'ndan emekli olabilir miyim? T.D.

Emekli Sandığı'ndan emeklilik için son yedi yıllık fiili hizmet süresi (prim ödeme gün sayısı) içinde daha çok (en az 3,5 yıl) Emekli Sandığı'na kesenek ödemiş, sorunsuz olarak emekli ikramiyesi alabilmek için de son defa Emekli Sandığı iştirakçisi olmanız gerekiyor.
21.10.1988 hizmet başlangıcıyla, 2009 yılı sonu itibariyle 25 hizmet yılınızın dolmasına 3 yıl 10 ay kalmış olacak. Bu sürenin isterseniz 3 yıl 5 aya kadar olan kısmını, 4/b (Bağ-Kur) veya 4/a (SSK) kapsamında prim ödeyerek tamamlayabilirsiniz. 25 hizmet yılınızın dolması için kalan süreyi de isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçisi olarak tamamlarsanız, emeklilik için gereken yaşı doldurduğunuzda Emekli Sandığı'ndan emekli olabilir, Emekli Sandığı'na tabi olarak çalıştığınız süreye ilişkin emekli ikramiyenizi alabilirsiniz. Ancak 25 hizmet yılını doldurduktan sonra da (yaşınız dolana kadar) çalışmaya devam ederseniz, son yedi yıl hesabını yeniden yapmalısınız. Ayrıca sigortalılık geçişleri arasında altı aydan fazla boşluk olmamalı, yoksa isteğe bağlı iştirakçiliğe geçemezsiniz.
25 yıllık hizmet süresini yukarıda açıkladığımız şekilde tamamlayıp, yaşınızın dolmasına kadar geçecek sürede genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık yardımı alabilir, bu durumda da yaşınızı doldurduğunuzda Emekli Sandığı'ndan emekli olabilirsiniz.
Son bir husus, 21.10.1988 hizmet başlangıcıyla 50 değil 51 yaşınızı doldurduğunuzda, yani 03.06.2015 tarihinde emekliliğe hak kazanıyorsunuz.

 

Yeni kanun eşimin planını nasıl etkiler?
Eşim 02.05.1965 doğumlu bir bayan. 10.09.1991 tarihinde sigortalı olarak işe başladı, 25.12.2000 tarihinde doğum sebebiyle işten çıktı. 01.10.2001'den itibaren aralıksız olarak isteğe bağlı sigorta primi ödedim. İsteğe bağlı sigortalılar geçen yıl Bağ-Kur'a geçirildi ve ben prim ödemeye devam ediyorum. 2009 Ekim ayıyla birlikte toplam 5200 gün civarında prim günü oldu, hesabıma göre 10 ay daha ödemem gerekiyor. Endişem, eşim SSK'dan emekli olmak istiyor, oysa Bağ-Kur'a prim ödemekteyiz. Yeni kanun eşimi ne şekilde etkiliyor? Bundan sonra ne yapmalıyız? K. A.
Eşiniz, 10.09.1991 sigorta başlangıcıyla devredilen SSK'dan emeklilik için 20 yıllık sigortalılık süresi, 48 yaş ve 5525 prim günü koşullarına tabi.
01.10.2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödediği süre 1230 günü aşmadığı sürece her hangi bir sorun yok. 5525 prim gününü tamamlamak için 01.10.2008 tarihinden sonra ödemiş olacağı prim gün sayısı da 1230 günü aşmıyor. Bu durumda, prim gününü 5525 güne tamamlayıp, 48 yaşını doldurduğunda, devredilen SSK'dan emekliliğe hak kazanır.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Geçmişi hatırlayamayanlar, onu bir kere daha yaşamak zorunda kalırlar.'  George Santayana


Bu yazı 2,260 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,673 µs